Η απόδοση του Έντεγκααρντ θα βάλει στη ζυγαριά τις πιθανότητες τίτλου της Άρσεναλ

Μάρτιν Έντεγκααρντ

i

Martin Odegaard/©photo by Shaun Botterill/getty images

Η απόδοση του Έντεγκααρντ θα βάλει στη ζυγαριά τις πιθανότητες τίτλου της Άρσεναλ

Ιάσονας Τσίλης 14:15 - 08.09.2023 / Ανανεώθηκε: 14:17 - 08.09.2023

Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ ξεκίνησε δυναμικά τη σεζόν, σε μια συνέχεια της περσινής μαγικής του χρονιάς και δείχνει έτοιμος να οδηγήσει την Άρσεναλ ξανά στους τίτλους.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, έβαλε σε σειρά τους τρεις κορυφαίους επιθετικούς μέσους στην Premier League, τοποθετώντας τον Μάρτιν Έντεγκααρντ στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Μπρούνο Φερνάντες.

Πρόσφατα, ο Έρλινγκ Χάαλαντ δήλωσε ότι θεωρεί τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της Νορβηγίας, έναν εκ των κορυφαίων παικτών στην Premier League. «Είναι καταπληκτικός και κάνει τόσο μεγάλα βήματα στην Άρσεναλ με τον Μικέλ Αρτέτα από τότε που πήγε εκεί, και τώρα είναι και ο αρχηγός», είχε αναφέρει.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, από τους κορυφαίους παίκτες του αντίπαλου δέους για την Άρσεναλ, δείχνουν πραγματικά που έχει φτάσει αυτός ο ποδοσφαιριστής. Από εκεί που βρισκόταν στα αζήτητα της Ρεάλ Μαδρίτης και πήγαινε κάθε χρόνο σε άλλη ομάδα δανεικός, έφτασε να είναι το βαρόμετρο των «κανονιέρηδων». Βέβαια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε αναγνωρίσει το ταλέντο και την προοπτική του 16χρονου τότε, Έντεγκααρντ, όταν ήταν συμπαίκτες στη Μαδρίτη.

Στην Άρσεναλ και υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα, έχει καταφέρει να δείξει το πραγματικό του ταλέντο και να εκτοξευθεί σε επίπεδα που ελάχιστοι περίμεναν. Πέρσι, πέτυχε 15 γκολ και μοίρασε οκτώ ασίστ, όντας 9ος σε συμμετοχές σε γκολ στην Premier League και πρώτος στην ομάδα του.

Φέτος μετράει ήδη δύο τέρματα, το νικητήριο απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας και το γκολ ισοφάρισης απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η παρουσία του όμως στον αγωνιστικό χώρο, πέρα από τα προφανή εξαιρετικά νούμερα του, είναι κομβική για την ομάδα.

Από τα πόδια του, περνάει κάθε επίθεση της Άρσεναλ και πάνω του βασίζεται μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας, είτε σε κανονικές συνθήκες παιχνιδιού, είτε σε αντεπίθεση. Ο Αρτέτα έχει χτίσει το επιθετικό πλάνο των «κανονιέρηδων», εξαρτώμενος κατά κύριο λόγω από 'Εντεγκααρντ, αλλά τον Μπουκάγιο Σάκα, με τα ρήγματα που δημιουργεί από τα άκρα.

Πολύτιμη θα είναι και η συνεισφορά του Νορβηγού στο σκοράρισμα, όπως και πέρυσι άλλωστε, αφού ο Γκάμπριελ Ζεσούς ταλαιπωρείται συνεχώς από τραυματισμούς και η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου δεν μπορεί να βασιστεί εύκολα πάνω του και παράλληλα ο Ενκέτια δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το επίπεδο. 

Οι Έντεγκααρντ και Σάκα, είναι αμφότεροι υποψήφιοι για τη χρυσή μπάλα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά μετά το 2009, που η Άρσεναλ έχει δύο εκπροσώπους στην τελική 30αδα.

Οι... εμπνεύσεις του Μάρτιν Έντεγκααρντ, ιδιαίτερα σε παιχνίδια που θα βρίσκονται στο όριο, αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη φετινή πορεία των Λονδρέζων στην Premier League, όπου επιθυμούν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν πέρσι και να κατακτήσουν τον τίτλο, αφήνοντας πίσω τη... διαστημική Μάντσεστερ Σίτι.