Η μαγική τριάδα που θέλει ν’ αποκλείσει τον Ολυμπιακό και να οδηγήσει την Άστον Βίλα σ’ ευρωπαϊκό τελικό έπειτα από 42 χρόνια

Η μαγική τριάδα που θέλει ν’ αποκλείσει τον Ολυμπιακό και να οδηγήσει την Άστον Βίλα σ’ ευρωπαϊκό τελικό έπειτα από 42 χρόνια

Γιώργος Σακελλαρίου 19:44 - 20.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:45 - 20.04.2024

Ο Ουνάι Έμερι θα παίξει σ’ ευρωπαϊκό ημιτελικό για όγδοη φορά και ο Μόντσι θα δει την ομάδα του για ένατη φορά τόσο μακριά στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η πρόκληση και η μαγική τριάδα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Ουνάι Έμερι δεδομένα άλλαξε την ιστορία της Άστον Βίλα.

Βρίσκεται 1,5 χρόνο στον πάγκο του αγγλικού συλλόγου, ο οποίος από το να παλεύει για τη μονιμότητα και την παραμονή στην Premier League, πλέον διεκδικεί πρόκριση στο επόμενο Champions League, αφού είναι στην τέταρτη θέση και θα παίξει τον πρώτο της ευρωπαϊκο ημιτελικό, έπειτα από 42 χρόνια!

Από το 1982, όταν η Άστον Βίλα κατέκτησε το Πρωταθλητριών (πρώην Champions League) με 1-0 στον τελικό με τη Μπάγερν στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, η ομάδα του Μπέρμιγχαμ δεν είχε προχωρήσει τόσο μακριά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αξίζει βέβαια μία παρένθεση. Τον Γενάρη του 1983 πανηγύρισε και το Σούπερ Καπ Ευρώπης σε διπλό τελικό. Ηττήθηκε 1-0 από τη Μπαρτσελόνα, αλλά νίκησε 3-0 στη ρεβάνς και πήρε τον τίτλο.

Ένας ευρωπαϊκός ημιτελικός, ωστόσο, δεν είναι κάτι άγνωστο για τον Έμερι. Ο Ισπανός τεχνικός έχει παίξει οκτώ φορές σε ευρωπαϊκούς ημιτελικούς. Στο Champions League, το Europa League και πλέον και στο Conference League και κέρδισε τέσσερα τρόπαια. Συγκεκριμένα, τρία Europa League με τη Σεβίλλη κι ένα ακόμα με τη Βιγιαρεάλ. Όσο για τον αθλητικό διευθυντή Μόντσι, αυτή με τον Ολυμπιακό, θα είναι η ένατη φορά, που ο σύλλογος στον οποία εργάζεται θα παίξει σε ημιτελικό στην Ευρώπη.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τους οπαδούς μας. Είναι σημαντικό για όλους που θα παίξουμε στα ημιτελικά. Θα προσπαθήσουμε ν’ απολαύσουμε τη στιγμή που βιώνουμε.

Θα είμαστε απαιτητικοί από τους εαυτούς μας, γιατί στόχος είναι να νικήσουμε τον αντίπαλό μας, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ν’ απολαύσουμε έναν τελικό. Τώρα, βέβαια, πρέπει να σκεφτούμε την Premier League», είπε ο Έμερι μετά την πρόκριση επί της Λιλ στα πέναλτι.

Ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, θα επιδιώξει να βάλει ένα τέλος στα όνειρα των Άγγλων. Αλλά όπως και ο Ολυμπιακός έχει ισχυρότατο κίνητρο, έτσι και στο «Villa Park» θα απολαύσουν έναν ημιτελικό γενιές που δεν έχουν ζήσει κάτι ανάλογο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση που η Άστον Βίλα επιστρέφει σε ημιτελικό στην Ευρώπη έπειτα από 42 χρόνια. Ο σύλλογος και οι οπαδοί το αξίζουν, αλλά η νοοτροπία μας είναι να αγωνιζόμαστε σε κάθε παιχνίδι σαν να είναι τελικός», τόνισε ο Μόντσι.

Ο Νταμιά Βινταγκανί, ο επιχειρησιακός διευθυντής της Άστον Βίλα, που συμπληρώνει την τριάδα που αναγέννησε τον σύλλογο, εξήγησε τη δυσκολία του εγχειρήματος: «Η Premier είναι το πιο σκληρό πρωτάθλημα στον κόσμο και έχει τις καλύτερες ομάδες. Η φθορά είναι τεράστια και η ενέργεια μερικές φορές δεν είναι αρκετή για να αγωνιστείς σε όλα τα μέτωπα. Δεν υπάρχει ρύθμιση του προγράμματος, ώστε να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα για τους συλλόγους. Για παράδειγμα, εμείς ανάμεσα στα ματς με τη Λιλ, παίζαμε εναντίον της Άρσεναλ.

Βιώνουμε μια πολύ θετική σεζόν αλλά πρέπει να την τελειώσουμε. Η αφοσίωση των παικτών και η εμπειρία των Ουνάι και Μόντσι είναι βασικά συστατικά. Από το 1996, όταν και κατέκτησε το Λιγκ Καπ, η ομάδα του Μπέρμιγχαμ δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο. Και ο Ολυμπιακός θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο…