Τι πρέπει να γίνει στο Βέλγιο-Σουηδία μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Οι κανόνες της UEFA είναι ξεκάθαροι (vids)

Βέλγιο - Σουηδία

i

©Photo by ANP via Getty Images/Ideal Images

Τι πρέπει να γίνει στο Βέλγιο-Σουηδία μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Οι κανόνες της UEFA είναι ξεκάθαροι (vids)

Κώστας Τόπας 08:35 - 17.10.2023

Μετά την τρομοκρατική επίθεση ο αγώνας μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη και το μέλλον της αναμέτρησης βρίσκεται στον αέρα, με την UEFA να καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Το απόγευμα της Δευτέρας (16/10), ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο του Βελγίου σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης των «κόκκινων διαβόλων» με την Σουηδία. Ο εν λόγω δράστης υποστήριξε σε πολλά βιντεομηνύματα ότι διέπραξε αυτή την αποκρουστική πράξη για θρησκευτικούς λόγους.

Ο δράστης έκανε σαφές με βίντεο στα social media ότι στόχευε συνειδητά να σκοτώσει Σουηδούς. Όταν τα νέα έφτασαν στους Σουηδούς παίκτες στο ημίχρονο, αποφασίστηκε συλλογικά η διακοπή του αγώνα. Αν και τελικά οι οπαδοί παρέμειναν στο γήπεδο για 2,5 ώρες για λόγους ασφαλείας, έγινε σαφές ότι το να τελειώσει το δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν επιλογή. 

«Όταν κατέβηκα στα αποδυτήρια για το ημίχρονο, ενημερώθηκα για ότι έγινε. Αμέσως, ένιωσα ότι ήταν εντελώς εξωπραγματικό. Σε τι κόσμο ζούμε σήμερα; Μπήκα στα αποδυτήρια και όταν είδα ότι η ομάδα ήταν σε αναβρασμό συζητώντας το θέμα, συμφωνήσαμε 100% ότι δε θέλαμε να παίξουμε από σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους». δήλωσε ο προπονητής της εθνικής Σουηδίας, Γιάνε Άντερσον.

Το μπαλάκι στην UEFA

Με τη διακοπή του αγώνα το σκορ ήταν 1-1. Το πώς θα προχωρήσουν τώρα οι διαδικασίες παραμένει ασαφές προς το παρόν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA, το δεύτερο ημίχρονο πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά αυτό φαίνεται αδύνατο κατά την τρέχουσα διεθνή διακοπή.

Ο αναλυτής, Πίτερ Βάντενμπεμπτ είναι ξεκάθαρος: Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. 

«Έχουν απομείνει πολλές επιλογές. Θα μπορούσατε να πείτε: εντάξει, το παιχνίδι διακόπηκε μετά από αίτημα των Σουηδών, οπότε το Βέλγιο κερδίζει με σκορ απώλειας. Αλλά αυτό δεν μου φαίνεται απολύτως λογικό. Μια άλλη επιλογή είναι απλά να παραμείνει το 1-1, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν θα είναι ικανοποιημένοι. Με έναν μόνο βαθμό, η θέση τους στο Euro θα τεθεί σοβαρά σε κίνδυνο. Άρα όλα θα έρθουν σύντομα στα χέρια της UEFA», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η UEFA πάντως είναι πολύ σαφής στους κανονισμούς της. Ο αγώνας πρέπει να επαναληφθεί. Σε ένα ιδανικό σενάριο, αυτή θα ήταν η επόμενη ημέρα της διακοπής, αλλά αυτή η πιθανότητα φαίνεται να είναι εξαιρετικά μικρή σε αυτή την περίπτωση. Είναι πολύ πιθανό η ίδια τρομοκρατική απειλή να παραμείνει σε ισχύ στη χώρα για τουλάχιστον μερικές ακόμη ημέρες ή εβδομάδες. 

Μετά από 2,5 ώρες η αποχώρηση των Σουηδών από το γήπεδο, έπρεπε να βγάλουν τις φανέλες για να μην είναι στόχοι (vids)
EURO

08:18 - 17.10.2023

Μετά από 2,5 ώρες η αποχώρηση των Σουηδών από το γήπεδο, έπρεπε να βγάλουν τις φανέλες για να μην είναι στόχοι (vids)

Περίπου 2,5 ώρες χρειάστηκαν να περάσουν από την ένοπλη επίθεση στις Βρυξέλλες, προκειμένου οι Σουηδοί οπαδοί που ήταν στο γήπεδο για τον αγώνα κόντρα στο Βέλγιο να αποχωρήσουν, με τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί άλλη ημερομηνία κι ένα κενό στο αγωνιστικό καλεντάρι και των δύο εθνικών ομάδων. Θεωρητικά, ο αγώνας θα πρέπει επίσης να γίνει στο ίδιο γήπεδο, αλλά η UEFA μπορεί να κάνει μια εξαίρεση.