Η Βραζιλία απειλεί την Ισπανία με την εφαρμογή της «αρχής της εξωεδαφικότητας» για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά του Βινίσιους (vids)

Βινίσιους

i

©Photo by Angel Martinez/Getty Images/Ideal Images

Η Βραζιλία απειλεί την Ισπανία με την εφαρμογή της «αρχής της εξωεδαφικότητας» για τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά του Βινίσιους (vids)

Κώστας Τόπας 11:41 - 23.05.2023 / Ανανεώθηκε: 11:41 - 23.05.2023

Στην Βραζιλία είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να μην επαναληφθούν ρατσιστικές επιθέσεις στον αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, γι' αυτό κι απειλούν την Ισπανία με την εφαρμογή της «αρχής της εξωεδαφικότητας».

Ο Φλάβιο Ντίνο, υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, ανακοίνωσε ότι η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την «αρχή της εξωεδαφικότητας» λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων που υπέστη ο Βινίσιους στα ισπανικά γήπεδα.

«Μελετούμε τη δυνατότητα εφαρμογής της αρχής που είναι γνωστή ως εξωεδαφικότητα. Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι δυνατή η εφαρμογή του βραζιλιάνικου νόμου σε περίπτωση εγκλημάτων κατά Βραζιλιάνων ακόμη και στο εξωτερικό», εξήγησε ο Ντίνο στον βραζιλιάνικο Τύπο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε την ευθύνη να εξηγήσει στον λογαριασμό του στο Twitter σε τι συνίσταται η αρχή της εξωεδαφικότητας στη Βραζιλία.

«Η αρχή της εξωεδαφικότητας βρίσκεται στον Ποινικό Κώδικα, που προέρχεται από το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ακραία ένδικα μέσα σε περίπτωση εγκλήματος κατά Βραζιλιάνων, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη σε περίπτωση αδράνειας των αρχικά αρμόδιων αρχών. Μπορεί να λειτουργήσει ως απάντηση σε μια επιθετική ενέργεια άδικη εναντίον ενός συμπατριώτη. 

Η σοκαριστική «κούκλα Βινίσιους» σε γέφυρα της Μαδρίτης και οι τέσσερις συλλήψεις (vid)
LA LIGA

11:22 - 23.05.2023

Η σοκαριστική «κούκλα Βινίσιους» σε γέφυρα της Μαδρίτης και οι τέσσερις συλλήψεις (vid)

Η Αστυνομία της Ισπανίας προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στη Μαδρίτη που κατηγορούνται για την υπόθεση της «κούκλας» με τον Βινίσιους και ένα υβριστικό πανό κατά της Ρεάλ που ύψωσαν οπαδοί της Ατλέτικο σε γέφυρα της Μαδρίτης.

Το θέμα της εξωεδαφικότητας βρίσκεται ακόμη υπό ανάλυση και εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Υπενθυμίζω μόνο ότι υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα, αφού κάποιοι αμφισβητούν την αναφορά που του έκανα ως ακραίο ένδικο μέσο. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο για όλους να γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της προστασίας για τα δικαιώματα των Βραζιλιάνων. Παρεμπιπτόντως, η αρχή υπάρχει και στην Ισπανία και σε άλλες χώρες», εξήγησε ο Φλάβιο Ντίνο.

Η Εισαγγελία έχει ήδη κινήσει διαδικασία για φερόμενο έγκλημα μίσους για τις προσβολές στον Βινίσιους

Το πρακτορείο ειδήσεων EFE δημοσίευσε ότι η Εισαγγελία της Βαλένθια έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας για φερόμενο έγκλημα μίσους για τις προσβολές στον παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, στον αγώνα της Κυριακής (21/05) στο στάδιο «Μεστάγια». Προηγουμένως, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα προσφύγει στον Γενικό Εισαγγελέα ως ιδιωτική δίωξη μετά την υποβολή καταγγελίας στην Εισαγγελία για εγκλήματα μίσους και διακρίσεις, ώστε τα γεγονότα που συνέβησαν κατά του Βινίσιους Τζούνιορ στο «Μεστάγια» να ερευνηθούν.

Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας: «Οι προσβολές προέρχονται από μια μειοψηφία θερμοκέφαλων»

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας, αρνήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ισπανία είναι μια ρατσιστική χώρα: «Η ισπανική κοινωνία είναι μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό ανεκτική. Είναι μια κοινωνία που σαφώς απορρίπτει τον ρατσισμό και, φυσικά, η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν το κάνει εκεί. δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ή οποιαδήποτε κάλυψη για οποιαδήποτε στάση ρατσισμού, μισαλλοδοξίας ή απόρριψης του πλουραλισμού».

Για την υπόθεση Βινίσιους, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αυτά τα περιστατικά είναι αφόρητα και απολύτως καταδικαστέα, όχι μόνο στον αθλητικό στίβο, αλλά και σε μια χώρα όπως η Ισπανία, μια φιλόξενη χώρα που κάνει σημαία τη διαφορετικότητα. Η ξενοφοβία που δείχνουν κάποιοι τρελοί μας ντροπιάζει ως κοινωνία και ως άθλημα. Οι προσβολές προέρχονται από μια μειοψηφία θερμοκέφαλων που μπερδεύουν το πάθος με το μίσος και που δεν πρέπει να ξαναπατήσουν το πόδι τους σε γήπεδο ποδοσφαίρου», είπε ο Αλμπάρες.

Η Βραζιλία ζητά από την Ισπανία να δράσει ενάντια στον ρατσισμό που ο Βινίσιους «έχει υποφέρει επανειλημμένα»

Η ανακοίνωση του Φλάβιο Ντίνο ήρθε αφότου η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδίκασε και αποκήρυξε, «με τον πιο έντονο τρόπο», τις ρατσιστικές προσβολές που ο Βινίσιους «έχει υποφέρει επανειλημμένα στην Ισπανία». Η κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα προτρέπει την Ισπανία, τη La Liga, την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τη FIFA να λάβουν μέτρα και «λυπάται βαθύτατα που, μέχρι τώρα, δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και την αποφυγή της επανάληψης αυτών των πράξεων ρατσισμού».

Το εμβληματικό μνημείο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έσβησε τα φώτα προς υποστήριξη του Βινίσιους

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το περίφημο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή έσβησε τα φώτα του για μία ώρα το βράδυ της Δευτέρας (22/05) ως σύμβολο του συλλογικού αγώνα κατά του ρατσισμού με αφορμή τον Βινίσιους και όλους όσους υποφέρουν από προκαταλήψεις στον κόσμο.