Bundesliga: Βγαίνει από τη χειμερία νάρκη!

Bundesliga: Βγαίνει από τη χειμερία νάρκη!

Sportal newsroom 13:20 - 20.01.2023

Περισσότερους από δύο μήνες ξεκουράστηκαν οι ομάδες της Bundesliga και ,αρχής γενομένης από το σημερινό Λειψία – Μπάγερν, είναι έτοιμες να ριχτούν και πάλι στη «μάχη».

Παραδοσιακά η Bundesliga είναι το μόνο πρωτάθλημα από αυτά που χαρακτηρίζουμε ως «μεγάλα» που κάθε χρόνο πέφτει σε… χειμερία νάρκη. Φέτος, όμως, λόγω και του Μουντιάλ, οι Γερμανοί το παράκαναν! Εχοντας τραβήξει την… πρίζα από τις 13 Νοεμβρίου, μετά από δύο και πλέον μήνες επιστρέφουν στη δράση και πραγματικά είναι άγνωστο σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν οι ομάδες.

Ξεπέρασε την Premier League: Αυτό είναι το ισχυρότερο πρωτάθλημα στον κόσμο και δεν είναι απ' την Ευρώπη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

18:28 - 19.01.2023

Ξεπέρασε την Premier League: Αυτό είναι το ισχυρότερο πρωτάθλημα στον κόσμο και δεν είναι απ' την Ευρώπη

Η διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας δημοσίευσε σήμερα τη λίστα με τις 80 κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες του κόσμου, με την κορυφή να εκπλήσσει

Πώς θα είναι η Μπάγερν, που έχει «αέρα» τεσσάρων βαθμών στην κορυφή, αλλά δεν θα έχει για το υπόλοιπο της σεζόν τον Μάνουελ Νόιερ; Θα καταφέρει ο Έντιν Τέρζιτς να… ισιώσει το καράβι και να φέρει την Ντόρτμουντ κοντά στην κορυφή; Θα μπορέσει η Φράιμπουργκ να μείνει ψηλά και να δυσκολέψει την Μπάγερν;

Τις απαντήσεις γι’ αυτά αλλά και για αρκετά ακόμα ερωτήματα θα αρχίσουμε να τις παίρνουμε αρχής γενομένης από σήμερα, με το Λειψία – Μπάγερν (21:30) να σηματοδοτεί την επιστροφή στη δράση για την Bundesliga. Με αυτήν την αφορμή βάζουμε στο… μικροσκόπιο πέντε «καυτά» ζητήματα η έκβαση των οποίων θα κρίνει πολλά τόσο στην κορυφή όσο και στη «μάχη» για την παραμονή.

Πόσο θα λείψει από την Μπάγερν ο Μάνουελ Νόιερ;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα ήταν διαφορετική αν δινόταν πριν μερικές ημέρες. Όμως, με την Γκλάντμπαχ να ανακοινώνει την Πέμπτη την παραχώρηση του Γιαν Ζόμερ στην Μπάγερν, η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη για τους Βαυαρούς.

Ο Νόιερ, μετά την απογοητευτική παρουσία της εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ, αποφάσισε να… ξεσκάσει κάνοντας σκι, το οποίο το πλήρωσε με κάταγμα στο πόδι, κάτι που δεν θα του επιτρέψει να βοηθήσει την ομάδα του ως το τέλος της σεζόν.

O Γιαν Ζόμερ/printscreen

Ο Ζόμερ σίγουρα δεν είναι Νόιερ. Είναι, πάντως, ένας έμπειρος και… τίμιος τερματοφύλακας, ο οποίος οδεύει προς τη δύση της καριέρας του. Από το 2014 που βρίσκεται στη Γερμανία δεν έχει κάνει ένα πράγμα: να κατακτήσει έναν τίτλο. Στην Μπάγερν, μάλλον θα καταφέρει κάτι, με την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν να έχει προβάδισμα τεσσάρων βαθμών στην κορυφή. Εντούτοις, το αν ο 34χρονος Ελβετός μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο κορυφαίο επίπεδο του Champions League είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα.

Μπορεί η Φράιμπουργκ να αντέξει στον ρυθμό της Μπάγερν;

Στο πρώτο μισό της σεζόν Φράιμπουργκ και Ουνιόν ήταν οι ομάδες που έκλεψαν την παράσταση, φτάνοντας σε ύψη που δεν έχουν συνηθίσει. Η ομάδα του Βερολίνου βρέθηκε στην κορυφή της Bundesliga για επτά εβδομάδες, ενώ η Φράιμπουργκ έκλεισε το 2022 δεύτερη, πίσω από την Μπάγερν.

To να αντέξει όμως κανείς στον ρυθμό των Βαυαρών δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Για παράδειγμα, η άλλοτε πρωτοπόρος Ουνιόν, έχει μείνει ήδη πίσω, βάζοντας στο σακούλι μόλις έναν πόντο στα τρία τελευταία παιχνίδια της πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ.

Στη Φράιμπουργκ, ο τεχνικός Κρίστιαν Στράιχ, που βρίσκεται στο κλαμπ εδώ και 11 χρόνια, θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα του καλείται να βάλει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, λόγω της συμμετοχής της στο Europa League. Πάντως, οι οπαδοί της έχουν κάθε λόγο να ονειρεύονται πως η ευρωπαϊκή περιπέτεια της ομάδας τους την επόμενη σεζόν θα έχει ακόμα περισσότερη… χρυσόσκονη, ελπίζοντας πως θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή στο Champions League.

Θα ισιώσει το… καράβι της Ντόρτμουντ ο Τέρζιτς;

Όταν ο Έντιν Τέρζιτς γύρισε στην Ντόρτμουντ για να αντικαταστήσει τον Μάρκο Ρόζε, η ελπίδα των οπαδών της ήταν πως η ομάδα θα επιστρέψει στο αγωνιστικό επίπεδο που το 2021 της έδωσε το Κύπελλο Γερμανίας. Μέχρι στιγμής οι προσδοκίες έχουν διαψευστεί, με τους Βεστφαλούς να βρίσκονται στην έκτη θέση, εννέα βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Μπάγερν.

Ασφαλώς και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό ο Τέρζιτς, μιας και δεν έχει καταφέρει να κάνει κάποιους από τους παίκτες του, όπως ο Μάλεν και ο Αντεγιέμι, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο του. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Μοντέστ, ο οποίος πέρυσι σημείωσε 20 τέρματα με την Κολωνία και φέτος έχει βρει δίχτυα μόλις δυο φορές.

Πάντως, στο κομμάτι του σκοραρίσματος ίσως βοηθήσει και η επιστροφή του Σεμπαστιάν Αλέ, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι για να καλύψει το κενό που άφησε με την αποχώρησή του ο Έρλινγκ Χάαλαντ, αλλά λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να συμβάλλει=. Το ξεπέρασε, όμως, είναι και πάλι δυνατός και έτοιμος να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στην προσπάθεια αγωνιστικής ανάτασης της Ντόρτμουντ.

Είναι ικανή να αποφύγει το μοιραίο η Σάλκε;

Έχοντας γνωρίσει τον υποβιβασμό πριν από δύο σεζόν, η Σάλκε βρίσκεται εκ νέου να… χαροπαλεύει με την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Και όχι απλά βρίσκεται στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα, αλλά απέχει και πέντε βαθμούς από την 15η που εξασφαλίζει την παραμονή.

Στο ρόστερ της βρίσκονται αρκετοί ποδοσφαιριστές η παρουσία των οποίων ήταν καταλυτική προκειμένου να επιτευχθεί πέρυσι η άνοδος, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν αποδείξει ακόμα πως μπορούν να σταθούν σε top επίπεδο. Το γεγονός ότι από τους εννέα βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει οι «βασιλικοί μπλε» οι επτά ήρθαν εντός έδρας προσφέρει μια κάποια αισιοδοξία, ωστόσο αν έχουν την πρόθεση να διεκδικήσουν με αξιώσεις την παραμονή πρέπει να βελτιωθούν σε όλους τους τομείς.

Θα συνεχίσει να «πυροβολεί» ο Φίλκρουχ;

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Βέρντερ έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τις τελευταίες θέσεις, και να βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας, είναι η παρουσία του Νίκλας Φίλκρουχ. Ο 29χρονος στράικερ στο πρώτο μισό της σεζόν βρήκε 10 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, κάτι που του εξασφάλισε θέση στην αποστολή της εθνικής Γερμανίας για το Μουντιάλ. Στο Κατάρ, με δυο γκολ και μια ασίστ, ήταν ίσως ο μόνος που ξεχώρισε από το… ναυάγιο των «πάντσερ».

Επιστρέφοντας στην Bundesliga θα συνεχίσει άραγε να «πυροβολεί» με την ίδια συχνότητα; Βάσει στατιστικών, μπορεί να πει κανείς πως είχε και τύχη για να φτάσει στα 10 γκολ, αλλά ρίχνοντας μια ματιά στο πόσες τελικές προσπάθειες έχει πάρει (46 σε 14 συμμετοχές και είναι δεύτερος στη σχετική λίστα, πίσω από τον Μάρκους Τουράμ, της Γκλάντμπαχ) διαπιστώνουμε πως ακόμα και να μην έχει την ίδια ρέντα θα βρει τον τρόπο να σκοράρει.

Η πιο παραγωγική χρονιά του Φίλκρουχ στην Bundeslida ήταν την περίοδο 2017-18, όταν νίκησε σε 14 περιπτώσεις τους αντίπαλους τερματοφύλακες, ωστόσο αυτή ήταν η μοναδική φορά στην καριέρα του που έπαιξε και στους 34 αγώνες. Αν τα πράγματα δεν πάνε πολύ στραβά, είναι μάλλον βέβαιο πως θα ξεπεράσει το προσωπικό του ρεκόρ και θα παλέψει για το βραβείο του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας. Κι αν καταφέρει κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα βοηθήσει και την Βέρντερ να παραμείνει στην κατηγορία…