Αυτές είναι οι 25 από τις 36 ομάδες στο νέο Champions League

Champions League

i

© Intime

Αυτές είναι οι 25 από τις 36 ομάδες στο νέο Champions League

Άγγελος Φραγκισκάτος 20:01 - 29.04.2024 / Ανανεώθηκε: 00:50 - 17.05.2024

Ποιοι σύλλογοι θα έπαιζαν στο νέο Champions League, εφόσον ολοκλήρωνταν τώρα τα πρωταθλήματα.

Την Μεγάλη Εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι οι πρώτοι ημιτελικοί στο Champions League.

Το παζλ, πάντως, για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο για τη σεζόν 2024-25, ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

Θυμίζουμε ότι θα έχει νέα μορφή με 36 αντί 32 ομάδες. Οι ομάδες που προκρίνονται αυτόματα λόγω της θέσης τους στα εγχώρια πρωταθλήματα, είναι 25, με τους κατόχους του Champions League και του UEFA Europa League να έχουν επίσης εγγυημένη θέση. Βεβαίως απαιτείται επαναπροσδιορισμός εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους νικητές του τίτλου προκριθεί αυτόματα μέσω της κατάταξης στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Δύο ακόμη θέσεις θα καλυφθούν από τις ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης, ενώ οι τελικές επτά θέσεις θα καθοριστούν μέσω των προκριματικών.

Ας δούμε πως θα ήταν σήμερα, σύμφωνα με την UEFA, το νέο Champions League, εφόσον ολοκλήρωνονταν τα εθνικά πρωταθλήματα:

Αγγλία (4): Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα

Ισπανία (4): Ρεάλ Μαδρίτης, Τζιρόνα, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης

Γερμανία (4): Λεβερκούζεν, Μπάγερν, Στουτγάρδη, Λειψία

Ιταλία (4): Ιντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Μπολόνια

Γαλλία (3): Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μπρεστ

Ολλανδία (2): PSV Αϊντχόφεν, Φέγενορντ

Πορτογαλία (1): Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Βέλγιο (1): Άντερλεχτ

Σκωτία (1): Σέλτικ

Αυστρία (1): Στουρμ Γκρατς

Ιταλία και Γερμανία

Οι ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης θα πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες επιδόσεις από τους συλλόγους τους στις διοργανώσεις ανδρών της UEFA της προηγούμενης σεζόν (δηλαδή ο συντελεστής ομοσπονδιακών συλλόγων της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βασίζεται στον συνολικό αριθμό των πόντων συντελεστών συλλόγων που λήφθηκαν από κάθε σύλλογος από μια ομοσπονδία διαιρούμενο με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων από αυτήν την ομοσπονδία).

Η Ιταλία θεωρείται σίγουρο ότι θα πάρει πέμπτο εισιτήριο κι αυτή τη στιγμή το κατέχει η Ρόμα, αλλά έχουν ελπίδες και η Αταλάντα, Λάτσιο. Σχεδόν, βέβαιο, είναι ότι μία ακόμα θέση θα πάρει και η Γερμανία κι εκεί η Ντόρτμουντ είναι σίγουρη και δεν απειλείται να χάσει την πέμπτη θέση.

Εάν οι νικητές του Champions League έχουν ήδη προκριθεί στη διοργάνωση από το πρωτάθλημά τους, ο σύλλογος με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή, από όλους εκείνους που είναι επιλέξιμοι για την πρόκριση των πρωταθλητών (οι εγχώριοι πρωταθλητές ομοσπονδιών από 11 έως 55) θα εισέλθει στον όμιλο απευθείας αντί για τον αρχικό γύρο στον οποίο είχε προκριθεί. Στην παρούσα φάση το προβάδισμα το έχει η Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Σε περίπτωση που οι νικητές του Europa League προκριθούν απευθείας στη διοργάνωση από το πρωτάθλημά τους, τότε ο σύλλογος με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή από όλες τις ομάδες στα προκριματικά του Champions League (διαδρομή πρωταθλητών και διαδρομή πρωταθλήματος) πηγαίνει απευθείας στο στον όμιλο. Τώρα το πλεονέκτημα το έχει η Μπενφίκα.