Τέλος τα «κρύα» μπαλάκια: Ετσι θα διεξάγεται η κλήρωση του νέου Champions League

Champions League

i

© Intime

Τέλος τα «κρύα» μπαλάκια: Ετσι θα διεξάγεται η κλήρωση του νέου Champions League

Κώστας Τόπας 14:49 - 13.03.2024

Πρόγραμμα υπολογιστή που αναπτύχθηκε στην Αγγλία θα καθορίζει τα παιχνίδια πρώτης φάσης από τη νέα σεζόν στο Champions League.

Οι αλλαγές στην επόμενη διοργάνωση του Champions League έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην UEFA όσον αφορά την κλήρωση. Από το 2024/25 και μετά, η σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων θα έχει 36 συμμετέχουσες ομάδες, οι οποίες θα είναι οργανωμένες σε ένα ενιαίο πίνακα βαθμολογίας και η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει οκτώ γύρους, αντί για τους έξι που υπάρχουν σήμερα.

Αυτό όμως φέρνει πρόβλημα, καθώς υπάρχουν περιορισμοί, όπως το γεγονός ότι ομάδες από την ίδια χώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη. Εάν η κλήρωση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου φέτος, γινόταν όπως πριν (χειροκίνητα και με μπαλάκια), θα χρειάζονταν περισσότερες από 900 μπαλάκια για τη δημιουργία αγώνων χωρίς αναμετρήσεις μεταξύ συλλόγων από την ίδια χώρα και η διαδικασία της κλήρωσης θα μπορούσε να παραταθεί μεταξύ τριών και τεσσάρων ωρών.

Ωστόσο, η UEFA, η οποία έκανε δημόσια διευκρίνιση για το θέμα, έχει ήδη επιλύσει το θέμα. Η κλήρωση θα γίνεται μέσω υπολογιστή, ο οποίος θα υπαγορεύσει με ποιον θα παίξει κάθε μία από τις 36 ομάδες τα οκτώ παιχνίδια (τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός) στην πρώτη φάση.

Ο Τζόρτζιο Μαρκέτι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και διευθυντής ποδοσφαίρου στην UEFA, εξήγησε ότι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία με έδρα το Χερτφορτσάιρ (Αγγλία) θα λύσει γρήγορα το παζλ και τη σύγχυση που θα μπορούσε να προκύψει σε μια χειροκίνητη κλήρωση. Για να διατηρηθεί το επίσημο μέρος της διαδικασίας, μπαλάκια με το όνομα κάθε ομάδας θα τραβηχτούν από ένα pot, αλλά θα είναι το «λογισμικό» - το οποίο θα έχει δύο άλλα ως «εφεδρικό» εάν το πρώτο αποτύχει - που θα καθορίσει το αντιπάλους.

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτή θα είναι η μέρα που θα βλέπετε Champions League την επόμενη σεζόν (vids)
CHAMPIONS LEAGUE

10:16 - 13.03.2024

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτή θα είναι η μέρα που θα βλέπετε Champions League την επόμενη σεζόν (vids)

Η UEFA θα εισαγάγει μια αποκλειστική «εβδομάδα αγώνα του Champions League» την επόμενη σεζόν, ως μέρος της ανανεωμένης μορφής που θα έχει 36 ομάδες να αγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα.

Και για να μην προκύψουν υποψίες, η UEFA ανακοίνωσε ότι η όλη διαδικασία θα επιβλέπεται από την Ernst&Young, έναν από τους κύριους ελεγκτές στον κόσμο, αποστολή του οποίου θα είναι να εγγυηθεί τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Αυτή η διαδικασία είναι μόνο για την πρώτη φάση. Από τη φάση των «16» και μετά οι κληρώσεις είναι πάντα χειροκίνητες, όπως και μέχρι τώρα.