Πάου Κουμπαρσί: Ο 17χρονος «ξυλουργός» που έπαιξε Champions League με αέρα «30αρη» και είναι ο επόμενος ηγέτης της Μπαρτσελόνα (vids)

Πάου Κουμπαρσί

i

©FC Barcelona

Πάου Κουμπαρσί: Ο 17χρονος «ξυλουργός» που έπαιξε Champions League με αέρα «30αρη» και είναι ο επόμενος ηγέτης της Μπαρτσελόνα (vids)

Κώστας Τόπας 11:45 - 13.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:59 - 13.03.2024

Σε ηλικία μόλις 17 ετών και λιγότερο από δύο μήνες μετά την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση, ο Πάου Κουμπαρσί αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του αγώνα με τη Νάπολι. Το «wonderkid» από τη Λα Μασία συγκέντρωσε τα φώτα όλων.

Η Μπαρτσελόνα ένιωσε μια ανακούφιση, αφού τελικά τερμάτισε μια τετραετή «ξηρασία» από τα προημιτελικά του Champions League, επικρατώντας της Νάπολι με 3-1 το βράδυ της Τρίτης (12/03).

Στην Μπαρτσελόνα, η... νεολαία δεν μπορεί να περιμένει. Μετά τους Λαμίν Γιαμάλ, Πέδρι και Γκάβι ο καταλανικός σύλλογος έφερε στο φως ένα νέο «wonderkid» από τη Λα Μασία, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης των «16» του Champions League. Για την πρώτη του εμφάνιση στη διοργάνωση, ο αμυντικός Πάου Κουμπαρσί εξελέγη παίκτης του αγώνα με τη Νάπολι (3-1) και κέρδισε το χειροκρότημα όλων.

«Είναι μια από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου», είπε ο νεαρός αστέρας των «μπλαουγκράνα», ο οποίος μοιράστηκε αμέσως τους επαίνους με όλη την ομάδα.

Ο Τσάβι τον έκανε στα 17 «αρχηγό» στην άμυνα

Η παρουσία του στο παιχνίδι με τη Νάπολι ήταν ήδη ιστορική πριν τη σέντρα, καθώς έγινε ο νεότερος αμυντικός της Μπαρτσελόνα που έπαιξε στο Champions League σε 17 ετών, 1 μήνα και 21 ημέρες. Όμως ο Καταλανός (γεννήθηκε στην Εστανιόλ) δεν σταμάτησε σε αυτά τα νούμερα.

Κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να «σβήσει» έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη, τον Βίκτορ Όσιμεν, δείχνοντας μια απίστευτη ωριμότητα για έναν παίκτη που μπήκε αμέσως στα βαθιά, λιγότερο από πριν δύο μήνες. Ο πρώτος του αγώνας χρονολογείται στις 18 Ιανουαρίου στο Κύπελλο Ισπανίας Τώρα έχει άλλους έντεκα αγώνες στα πόδια του, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ως βασικός. Γιατί ο Τσάβι τον έχει κάνει ήδη αρχηγό της άμυνας του.

Οι συμπαίκτες του Πάου Κουμπαρσί τον λατρεύουν, όπως φαίνεται από το μεγάλο χειροκρότημα που δέχθηκε στα αποδυτήρια μετά την αναμέτρηση με τη Νάπολι.

«Ο Πάου Κουμπαρσί είναι απίστευτος, είναι ένα θεαματικό ταλέντο, ένας πολύ, πολύ, πολύ καλός παίκτης», θαυμάζει ο Ρόναλντ Αραούχο, ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας. «Όχι μόνο με την μπάλα, αλλά και στην άμυνα. Είμαι χαρούμενος για αυτόν. Πρέπει να συνεχίσει να μεγαλώνει με την ταπεινοφροσύνη του», τόνισε στη συνέχεια ο στόπερ των Καταλανών.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνάντησα έναν κεντρικό αμυντικό, ειδικά σε αυτή την ηλικία, που μπορούσε να περάσει την μπάλα μέσα από τις γραμμές τόσο ήρεμα. Είναι επίσης εξαιρετικός άνθρωπος», είπε πρόσφατα ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σε συνέντευξή του στο TVP Sport. Η εμφάνισή του κόντρα στη Νάπολι ήταν γεμάτη επαίνους απ' όλους.

«Όταν έχει την μπάλα, ο καρδιακός μου ρυθμός δεν επιταχύνεται», αντέδρασε ο Τσάβι μετά την πρόκριση. «Αυτή είναι η καλύτερη ποιότητα του Κουμπαρσί, ένα 17χρονο παιδί που είναι ήρεμο όταν έχει την μπάλα και που όταν πρέπει να παίξει απευθείας, το κάνει με ευφυΐα. Είναι υπέροχος». Λίγες μέρες νωρίτερα, η Mundo Deportivo είχε μείνει έκπληκτη από την αρχηγική εμφάνιση του απέναντι στους πιο έμπειρους επιθετικούς της Μαγιόρκα, κατά τη νίκη των Καταλανών με 1-0.

Ο 17χρονος στόπερ εξηγεί από την πλευρά του ότι εργάστηκε σε αυτή την ηρεμία στις τάξεις της Μασία. «Είναι το παιχνίδι μου, μου αρέσει να βγάζω την μπάλα ενώ παίζω, όπως γινόταν πάντα στην ακαδημία. Αυτό ξέρω να κάνω και αν μπορώ να βοηθήσω την ομάδα έτσι, είμαι πολύ χαρούμενος».

Ο επόμενος ηγέτης της Ισπανίας

Αυτό τον κάνει πολύτιμο για την Μπάρτσα, αλλά και για την εθνική Ισπανίας. Ο προπονητής Λουίς Ντε Λα Φουέντε τον είχε προεπιλέξει για τη λίστα του τον επόμενο Μάρτιο. Και σύμφωνα με αρκετά ισπανικά ΜΜΕ, η επιλογή του για τους επόμενους δύο φιλικούς αγώνες της «Λα Ρόχα» με την Κολομβία και τη Βραζιλία δεν είναι πλέον αμφίβολη. Η λίστα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, λίγο πριν την κλήρωση των προημιτελικών του Champions League.

«Θα παρακολουθώ και τα δύο ματς γιατί είναι και τα δύο σημαντικά, αλλά θα είμαι πιο προσεκτικός στην κλήρωση του Champions League. Ίσως να είναι εκεί, δεν ξέρω, όταν βγει η λίστα, θα δούμε», είπε ο τεχνικός της Ισπανίας.

Στην Μπαρτσελόνα «τρέχουν» να προλάβουν

Η Μπαρτσελόνα δρατηριοποιείται σε ένα άλλο εξίσου καυτό θέμα σχετικά με τον Κουμπαρσί τις τελευταίες εβδομάδες. Την εξασφάλιση του μέλλοντός του. Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων «γιγάντων», η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Άρσεναλ και η Μπάγερν θα ήταν σε επιφυλακή για την απόκτηση του.

Από νεαρή ηλικία, ο νεαρός στόπερ έχει επί του παρόντος ρήτρα αποδέσμευσης 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά η Μπάρτσα έχει ήδη στείλει μια πρόταση στον παίκτη της και τον ατζέντη του. Συγκεκριμένα του έχει προταθεί συμβόλαιο μέχρι να φτάσει έως το 2030 με ρήτρα στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ξυλουργός

Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής, ο Κουμπαρσί μάλλον θα ήταν ξυλουργός. Για χρόνια συχνά εναλλάσσονταν μεταξύ του ποδοσφαίρου και της οικογενειακής ξυλουργικής επιχείρησης που γεννήθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Μια εταιρεία που άνοιξαν οι πρόγονοί του κοντά στην Εσπανιόλ, σε ένα μικρό χωριό 200 κατοίκων, 10 χιλιόμετρα από τη Χιρόνα και όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο νεαρός αμυντικός των Καταλανών. Εκεί άρχισε να δουλεύει και αυτός, βοηθώντας τον πατέρα του, αλλά το μυαλό του ήταν πάντα στραμμένο στο ποδόσφαιρο.

Η ιστορία πίσω από το «κλόουν» του Τσάβι και ο τσακωμός με δημοσιογράφο (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

10:53 - 13.03.2024

Η ιστορία πίσω από το «κλόουν» του Τσάβι και ο τσακωμός με δημοσιογράφο (vid)

Μετά την ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, ο Τσάβι ξέσπασε κατά των δημοσιογράφων. Τι είπε ο Καταλανός τεχνικός και τι του χρεώθηκε μετά από τα αρνητικά αποτελέσματα των «μπλαουγκράνα» στο πρωτάθλημα.

Το πάθος για την «στρογγυλή θεά» κέρδισε τα πάντα, το ταλέντο έκανε τα υπόλοιπα. Ο Κουμπαρσί είναι ένα από τα πιο πρόσφατα «κοσμήματα» που βγήκαν από τη Μασία και η Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει να αναδείξει έναν ακόμη κορυφαίο παίκτη.