Φαβορί για έξτρα εισιτήριο στο Champions League οι Ιταλοί, μένουν πίσω οι Άγγλοι

Champions League

i

© PrtScr

Φαβορί για έξτρα εισιτήριο στο Champions League οι Ιταλοί, μένουν πίσω οι Άγγλοι

Στέλιος Βαρδάκης • 15:40 - 15.12.2023

Η μάχη για τα δύο έξτρα εισιτήρια του Champions League της επόμενης σεζόν συνεχίζεται. Φαβορί η Ιταλία που βρίσκεται στην 1η θέση, η Γερμανία στην 2η, ενώ η Αγγλία είναι 3η αλλά έχοντας χάσει ήδη 2 ομάδες.

Η φάση των ομίλων του Champions League ολοκληρώθηκε και... δεν θα τη ξαναδούμε. Μπορεί η φάση των νοκ- άουτ να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά άπαντες προετοιμάζονται για τη νέα χρονιά στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που θα αλλάξει άρδην, καθώς η φετινή χρονιά ήταν η τελευταία με αυτό το φορμάτ. Συγκεκριμένα, από την επόμενη σεζόν θα λαμβάνουν μέρος 36 ομάδες (αντί για 32), με ένα ενιαίο πρωτάθλημα να παίρνει τη θέση των ομίλων. 

Δύο από τις τέσσερις έξτρα θέσεις θα δοθούν στις χώρες των οποίων οι ομάδες θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς στη φετινή βαθμολογία της UEFA. Ύστερα λοιπόν, από την ολοκλήρωση του τελευταίου τριημέρου της φάσης των ομίλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αυτή τη στιγμή τα δύο επιπλέον εισιτήρια καταλήγουν στην Ιταλία και τη Γερμανία. Οι Ιταλοί βρίσκονται στην 1η θέση της βαθμολογίας έχοντας συγκεντρώσει 14.000 βαθμούς ενώ οι Γερμανοί είναι στη 2η θέση με 13.642 βαθμούς.

Στη 17η θέση ανέβηκε η Ελλάδα με τις νίκες ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού – Δύσκολη η 15η θέση με την απώλεια ΑΕΚ, Παναθηναϊκού
EUROPA LEAGUE

00:02 - 15.12.2023

Στη 17η θέση ανέβηκε η Ελλάδα με τις νίκες ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού – Δύσκολη η 15η θέση με την απώλεια ΑΕΚ, Παναθηναϊκού

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έδωσαν 800 βαθμούς στην Ελλάδα, την ανέβασαν στη 17η θέση και πλέον η χώρα μας στηρίζεται σ’ αυτούς για το όνειρο της 15ης θέσης. Δύσκολα, ωστόσο, τα πράγματα μετά τις ήττες-αποκλεισμούς των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού.

Από κοντά και σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Αγγλία που με 13.625 βαθμούς είναι στην 3η θέση. Οι Άγγλοι φάνταζαν ως το απόλυτο φαβορί για μια από τις δύο πρώτες θέσεις, ωστόσο πλέον μόνο σίγουροι που δεν μπορούν να αισθάνονται. Κι αυτό όχι γιατί η απόσταση από τις δύο πρώτες θέσεις είναι μεγάλη αλλά κυρίως γιατί έχασαν εντελώς δύο από τις ομάδες του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ τερμάστισαν αμφότερες τελευταίες στους ομίλους τους στο Champions League

Υπενθυμίζεται ότι η Αγγλία έβαλε φέτος 8 ομάδες στην Ευρώπη κάτι που κάνει πλέον ακόμη πιο δύσκολο το έργο της να μαζέψει βαθμούς. Οι συνολικοί βαθμοί που μαζεύουν οι σύλλογοι των χωρών διαιρείται με τον αριθμό ομάδων που έβαλε κάθε χώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για παράδειγμα, για κάθε νίκη αγγλικής ομάδας στους ομίλους του Champions League η Αγγλία πήρε μόλις 250 βαθμούς (2.000 βαθμοί που είναι κάθε νίκη στη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης, διά 8 που είναι οι ομάδες που συμμετείχαν φέτος στην Ευρώπη).

Αναλυτικά η βαθμολογία των πρώτων 5 θέσεων στη φετινή βαθμολογία της UEFA:

  1. Ιταλία 14,000 (7/7)

2. Γερμανία 13,642 (6/7)

3. Αγγλία 13,625 (6/8)

4. Ισπανία 12,687 (6/8)

5. Τσεχία 12,000 (3/4)