Η ιστορία του Champions League από το Κύπελλο Πρωταθλητριών μέχρι σήμερα και η νέα εκδοχή

Champions League

i

© Intime

Η ιστορία του Champions League από το Κύπελλο Πρωταθλητριών μέχρι σήμερα και η νέα εκδοχή

Δημήτρης Χούπης 09:00 - 19.09.2023 / Ανανεώθηκε: 09:01 - 19.09.2023

Η 69η σεζόν της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League είναι προ των πυλών και το ποδοσφαιρικό κοινό την περιμένει με… αρκετή ανυπομονησία.

Το Champions League αποτελεί την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο ποδόσφαιρο, έχοντας προσφέρει στους φιλάθλους αμέτρητα βράδια αγωνίας και έντασης. Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει στην πλάτη της 68 σεζόν και θα συνεχίσει για άλλα τόσα. Από του χρόνου όμως με διαφορετική μορφή. Πάμε να τα πάρουμε όμως από την αρχή. 

Η αρχή ως Κύπελλο Πρωταθλητριών

Η πρώτη σεζόν της διοργάνωσης ήταν το 1955-56. Στις πρώτες χρονιές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έπαιρναν μέρος μόλις 16 ομάδες και ακόμα δεν υπήρχαν όμιλοι, αλλά νοκ - άουτ παιχνίδια σε όλες τις φάσεις.

Εκείνη τη σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε και το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών, είχε παίξει μόλις έξι παιχνίδια για να φτάσει στον τελικό, όπου επικράτησε της γαλλικής Ρεμς με 4-3.

Τη σεζόν 1966-67 έγινε η πρώτη αλλαγή στη διοργάνωση, αφού οι ομάδες αυξήθηκαν  από 16 σε 32. Ωστόσο ο τρόπος διεξαγωγής παραμένει ο ίδιος. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα η Σέλτικ κατέκτησε το τρόπαιο και έγινε η πρώτη βρετανική ομάδα που κερδίζει ευρωπαϊκό τίτλο.

Η αλλαγή σε Champions League

Τη σεζόν 1991-92 το Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλάζει και γίνεται Champions League και για πρώτη φορά μπαίνουν οι όμιλοι στη διοργάνωση. Αφού πρώτα κάποιες από τις ομάδες των ομίλων έπαιζαν νοκ – άουτ παιχνίδια, μετά οκτώ από αυτές έμπαιναν σε δύο ομίλους των τεσσάρων.

Από εκεί οι πρώτοι των ομίλων περνούσαν κατευθείαν στον τελικό. Εκείνη τη χρονιά Μπαρτσελόνα και Σαμπντόρια ήταν οι δύο φιναλίστ, με τους «μπλαουγκράνα» να κατακτούν τον πρώτο τους τίτλο

Ακολούθησε μία ακόμα αλλαγή με τις ομάδες να γίνονται 32 χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων και στη συνέχεια ακολουθούσαν νοκ - άουτ διπλοί αγώνες μέχρι τον τελικό. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση συνεχίζει να ανανεώνεται, καθώς η UEFA αποφάσισε και νέα αλλαγή στο format για τη σεζόν 2024-2025, με τον αριθμό των ομάδων να αυξάνονται από 32 σε 36.

Οι κορυφαίες ομάδες

Οι ομάδες πλέον έχουν πάντα στο μυαλό τους τα χρήματα που θα βάλουν στο ταμείο τους, ωστόσο το τρόπαιο παραμένει ο κύριος στόχος. Κι η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια δεν είναι άλλη από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από την πρώτη σεζόν, το 1956 (4-3 τη Ρεμς), έως το 2022 στο Παρίσι, όταν νίκησε 1-0 τη Λίβερπουλ, σε ένα απίστευτο ματς, έχει φτάσει στα 14 τρόπαια! Ακολουθεί η Μίλαν με επτά και στη συνέχεια, η  Λίβερπουλ και η Μπάγερν με έξι.

Το κύπελλο πρωταθλητριών σε κάθε μορφή του, είχε τις ομάδες που πρωταγωνιστούσαν. Πέρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, του Φέρεντς Πούσκας,του Αλφρέντο Ντι Στέφανο και του Κριστιάνο Ρονάλντο μεταγενέστερα, είχαμε τον Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, τη Μίλαν των Ολλανδών και των τόσων άλλων σπουδαίων άσσων, την Μπάγερν του Φραντς Μπεκενμπάουερ και του Γκερντ Μίλερ, τη Λίβερπουλ του Κέβιν Κίγκαν και στη συνέχεια του Κένι Νταλγκλίς.

Η Ισπανία, είναι η χώρα με τους περισσότερους τίτλους στη διοργάνωση, καθώς η κορυφαία του θεσμού, η Ρεάλ έχει 14 και ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με πέντε. Ωστόσο, η Αγγλία είναι η χώρα με τις περισσότερες ομάδες που έχουν στην κατοχή τους το τρόπαιο. Εξι η Λίβερπουλ, τρεις η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από δύο Τσέλσι και Νότινγχαμ και από έναν, Αστον Βίλα και Μάντσεστερ Σίτι. Στην Ιταλία κορυφαία είναι η Μίλαν με επτά και ακολουθεί η Ίντερ με τρεις.

Ο Πεπ είναι «πεινασμένος» για το δεύτερο Champions League που «θα είναι και πιο εύκολο»
CHAMPIONS LEAGUE

18:15 - 18.09.2023

Ο Πεπ είναι «πεινασμένος» για το δεύτερο Champions League που «θα είναι και πιο εύκολο»

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα σε δηλώσεις που έκανε πριν τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα υποστήριξε πως η κατάκτηση του δεύτερου Champions League θα είναι πιο εύκολη υπόθεση από αυτήν του πρώτου.

Ακόμα κορυφαία ομάδα στη Γερμανία είναι η Μπάγερν Μονάχου με έξι τρόπαια και στην Ολλανδία ο Άγιαξ με τέσσερα. 

Το στοίχημα λοιπόν είναι η φετινή σεζόν. Ποιος θα είναι ο τυχερός που θα παίξει την 1η του Ιουνίου στο Wembley; Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι είναι παρούσες, ωστόσο, απουσιάζουν τεράστιοι σύλλογοι όπως η Λίβερπουλ, ο Άγιαξ και η Γιουβέντους.