Το «φτωχό» Champions League, χωρίς τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος

Το «φτωχό» Champions League, χωρίς τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος

Ορέστης Καδδάς 21:54 - 19.09.2023 / Ανανεώθηκε: 21:54 - 19.09.2023

Το φετινό Champions League θα πραγματοποιηθεί χωρίς μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια των τελευταίων ετών, με την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή να είναι πλέον πιο έκδηλη από ποτέ.

Το Champions League της σεζόν 2023/2024 θα είναι σίγουρα ξεχωριστό. Αλλά όχι απαραίτητα για τους λόγους που θα αρέσουν στους περισσότερους. Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Καντέ, Μπουσκέτς, Φιρμίνο, Μαχρέζ, Μανέ, Άλμπα και όχι μόνο θα απουσιάσουν από την τελευταία έκδοση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με την τωρινή της μορφή. Το ίδιο ισχύει και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που δεν αγωνίστηκε βέβαια ούτε πέρυσι στο Champions League.

Η μεγάλη έξοδος έγινε κυρίως προς τη Σαουδική Αραβία με ορισμένους να πηγαίνουν λίγο πιο δίπλα στο Κατάρ και τον Μέσι και την παρέα του να πηγαίνει στο MLS και την Ίντερ Μαϊάμι. 

Η μεγάλη έξοδος προς την Σαουδική Αραβία

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε την αρχή τον περασμένο χειμώνα για την Αλ Νασρ και δεν ήταν πολλοί αυτοί που θα φανταζόντουσαν πόσοι θα ήταν οι παίκτες που θα τον ακολουθούσαν στη Σαουδική Αραβία. Όταν έσκασε η «βόμβα» του Καρίμ Μπενζεμά στις αρχές του καλοκαιριού άρχισε να φαίνεται προς τα που οδεύει η κατάσταση. Τον Γάλλο αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης και 4o σκόρερ στο Champions League με 90 γκολ ακολούθησε μια μεγάλη λίστα ποδοσφαιριστών όχι απαραίτητα μεγάλης ηλικίας.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νεϊμάρ που άφησε την Παρί Σεν Ζερμέν για την Αλ Χιλάλ, με την ομάδα από το Ριάντ να δίνει 90 εκατομμύρια ευρώ για τον Βραζιλίανο αστέρα. Μάλιστα οι Σαουδάραβες είχαν προσπαθήσει να φέρουν όλη την τριπλέτα της Παρί στη χώρα τους, με τον Εμπαπέ όμως να μένει στην «Πόλη του Φωτός» και τον Μέσι να προτιμάει τις ΗΠΑ.

Μετά είχε έρθει η ώρα των Άγγλων πρωταθλητών Ευρώπης. Τσέλσι, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι είδαν πολλούς νυν και πρώην παίκτες τους να έλκονται από τα χρήματα των Αράβων και έχοντας κατακτήσει τα περισσότερα, αν όχι όλα τα τρόπαια, που μπορούσαν στη «Γηραιά Ήπειρο», να βρίσκουν αφορμή για να πάνε στην Αραβική Χερσόνησο. Ενγκολό Καντέ, Εντουάρ Μεντί, Καλιντού Κουλιμπαλί, Ριάντ Μαχρέζ, Εμερίκ Λαπόρτ, Σαντιό Μανέ, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Τζίνι Βαϊνάλντουμ, Φαμπίνιο και Τζόρνταν Χέντερσον άφησαν τα κύπελλα με τα μεγάλα αυτιά στις τροπαιοθήκες των ομάδων τους και πήραν το αεροπλάνο για την Αραβία. Δέλεαρ βέβαια σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο της χώρας, αφού αρκετοί από τους εν λόγω ποδοσφαιριστές είναι μουσουλμάνοι. 

Πιο επεισοδιακή περίπτωση ίσως ήταν αυτή του αρχηγού της Λίβερπουλ, ο οποίος δέχθηκε μεγάλη κριτική, καθώς στο παρελθόν είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές την υποστήριξη τους προς τους ομοφυλόφιλους και την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα γενικότερα, αλλά η κίνησή του αυτή θεωρήθηκε προδοσία αφού στη Σαουδική Αραβία τα δικαιώματα της συγκεκριμένης κοινότητας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. 

Πέρα όμως από τους παίκτες που είχαν συνδέσει το όνομά τους με τον Champions League, υπήρξαν και άλλοι που είχαν αγωνιστεί λίγο σε αυτό αλλά θα μπορούσαν μελλοντικά να γράψουν με την σειρά τους ιστορία σε αυτό εάν παρέμεναν στην Ευρώπη. Ρούμπεν Νέβες, Οτάβιο, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Φρανκ Κεσιέ και Γιανίκ Καράσκομπορεί να μην είχαν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο Champions League, ωστόσο είχαν και έχουν τα φόντα να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό εφόσον επιστρέψουν κάποια στιγμή σύντομα πίσω.

Οι θρύλοι της Μπαρτσελόνα και ο Μέσι

Η μεγάλη επιστροφή στη Βαρκελώνη δεν έγινε ποτέ για τον Αργεντίνο πρωταθλητή κόσμου, ο οποίος όμως όχι μόνο δεν γύρισε αλλά πήρε και τους φίλους του, Σέρχιο Μπουσκέτς και Ζόρντι Άλμπα, μαζί του στο Μαϊάμι και στην ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Μπουσκέτς άφησε τη Μπαρτσελόνα μετά από 15 χρόνια παρουσίας στους Καταλανούς, ενώ ο Άλμπα μετά από 11. Ο Σέρτζι κατέκτησε 3 Champions League, 9 πρωταθλήματα και 7 Copa del Rey μεταξύ άλλων. Ο Τζόρντι από την άλλη «μονάχα» 1 Champions League, 6 πρωταθλήματα και 5 Copa del Rey. Ο Μέσι συνεπώς όπως όλα δείχνουν θα μείνει στα 129 γκολ και στη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε τον δρόμο κι ακολούθησε «τσουνάμι» 1 δισ. – Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Φιρμίνο κι όλα τα αστέρια που βούτηξαν στο χρήμα
REST OF THE WORLD

08:31 - 08.09.2023

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε τον δρόμο κι ακολούθησε «τσουνάμι» 1 δισ. – Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Φιρμίνο κι όλα τα αστέρια που βούτηξαν στο χρήμα

Η μεταγραφική περίοδος στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έχει παρέα πλέον σπουδαίους παίκτες όπως οι Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Καντέ, Φιρμίνο, Μίτροβιτς, Φαμπίνιο, Μανέ, Μαχρέζ, Χέντερσον. Όλα τα αστέρια που πήγαν στην αραβική χερσόνησο και που κόστισαν περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ!

Ας ελπίσουμε η νέα γενιά των Εμπαπέ, Χάλαντ, Πέδρι, Μπέλινγχαμ, Γκάβι, Βινίσιους, Μουσιάλα να μας ανταμείψει με μια ακόμη εκπληκτική χρονιά γεμάτη σασπένς και αξιομνημόνευτες στιγμές.