Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε τον δρόμο κι ακολούθησε «τσουνάμι» 1 δισ. – Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Φιρμίνο κι όλα τα αστέρια που βούτηξαν στο χρήμα

Καρίμ Μπενζεμά, Νεϊμάρ, Φιρμίνο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε τον δρόμο κι ακολούθησε «τσουνάμι» 1 δισ. – Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Φιρμίνο κι όλα τα αστέρια που βούτηξαν στο χρήμα

Η μεταγραφική περίοδος στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έχει παρέα πλέον σπουδαίους παίκτες όπως οι Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Καντέ, Φιρμίνο, Μίτροβιτς, Φαμπίνιο, Μανέ, Μαχρέζ, Χέντερσον. Όλα τα αστέρια που πήγαν στην αραβική χερσόνησο και που κόστισαν περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ!

Η Σαουδική Αραβία ήταν πάντα μία… πληγή για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι ομάδες στη γηραιά ήπειρο έτρεμαν μήπως οι Άραβες ξεμυαλίσουν τους παίκτες τους με τα πετροδόλαρα. Κι αρκετές φορές τα κατάφερναν. Οι ομάδες στη χώρα έδιναν μεγάλα συμβόλαια και δελέαζαν τους παίκτες στην Ευρώπη. Πολλές φορές, βέβαια, επειδή οι παίκτες δεν απέδιδαν είχαν εξελιχθεί και κάποιοι σύλλογοι σε κακοπληρωτές. Με την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, όμως και τη διεξαγωγή του, τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά. Οι Άραβες δίνουν περισσότερα χρήματα, αλλά πλέον όχι όπου να είναι και για όποιον να είναι. Είναι πιο εκλεκτικοί και κυνηγούν τεράστια ονόματα. Και πολλά τα έπεισαν να κάνουν το βήμα.

Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη χώρα για λογαριασμό της Αλ Νασρ ήταν ΒΟΜΒΑ. Άνοιξε τόσο πολύ, μάλιστα, η όρεξη που οι σύλλογοι επιχείρησαν να πάρουν και τον Λιονέλ Μέσι. Αλλά ο ίδιος προτίμησε τις ΗΠΑ. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, λοιπόν, έδειξε τον δρόμο κι αυτό το καλοκαίρι έγινε τσουνάμι!

Η μεταγραφική περίοδος στη χώρα έληξε επίσημα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και το Sportal έκανε την έρευνά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και στο transfermarkt, οι Άραβες έριξαν περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ στην ευρωπαϊκή (λίγα εκατ. ευρώ πήγαν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα ή τη Λατινική Αμερική) αγορά κι έφεραν στο πρωτάθλημά τους, τη Saudi Pro League παικταράδες. Φανταστείτε ότι ορισμένοι πήγαν και ελεύθεροι, όπως οι Μπενζεμά, Καντέ, Φιρμίνο. Ακόμα και σε προχωρημένοι ηλικία το κόστος αγοράς γι’ αυτούς είναι σημαντικό.

Οι κορυφαίες αγορές

Στην κορυφή των αγορών, βέβαια, βρίσκεται ο Νεϊμάρ με 90 εκατ. ευρώ, που πήγε στην τρίτη την περασμένη σεζόν Αλ Χιλάλ. Η τελευταία για να πάρει και πάλι τα σκήπτρα (πρωταθλήτρια πέρσι η Αλ Ιτιχάντ, δεύτερη η Αλ Νασρ του Ρονάλντο) ξόδεψε 340 εκατ. ευρώ! Ακολούθησε με 183 εκατ. ευρώ, η Αλ Αχλί, η οποία πέρσι ήταν στη δεύτερη κατηγορία! Τρίτη η Αλ Νασρ του Ρονάλντο σε έξοδα και τέταρτη η πρωταθλήτρια Αλ Ιτιχάντ. Σύνολο, σύμφωνα με τα στοιχεία σ’ εξειδικευμένες μεταγραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, οι Άραβες έριξαν στο παζάρι 905 εκατ. ευρώ!

Οι προπονητές

Σ’ όλα αυτά προσθέστε τους προπονητές. Στην αραβική χερσόνησο για την Αλ Ετιφάκ κατηφόρισε ο Στίβεν Τζέραρντ. Εκεί εργάζεται για την πάμπλουτη Αλ Χιλάλ κι ο Πορτογάλος Ζόρζε Ζέσους. Επίσης, θα είναι ο Βέλγο-Ισπανός Γιανίκ Φερέιρα (Αλ Ριάντ). Ο Κροάτης Σλάβεν Μπίλιτς θα προπονεί  την Αλ Ριάντ, ο Πορτογάλος Λουίς Κάστρο την Αλ Νασρ του συμπατριώτη του Ρονάλντο και ο Γερμανός πρώην τεχνικός της Σάλτσμπουργκ, ο Ματίας Χάισλε την Αλ Αχλί, η οποία ξόδεψε πολλά εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσουμε και τα συμβόλαιά τους που αθροιστικά είναι αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, τότε η επένδυση των Αράβων αυτό το καλοκαίρι ξεπερνάει το 1 δις ευρώ. Μην παραλείψουμε το γεγονός ότι στους πάγκους θα είναι κι ένας Έλληνας. Ο πρώην τεχνικός των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητου, ΑΕΛ, ο Γιώργος Δώνης θα καθοδηγεί την Αλ Ουέχντα. Κι έπεται συνέχεια…

Αναλυτικά οι κορυφαίες μεταγραφές με τις ομάδες που ξόδεψαν τα περισσότερα κατά σειρά (δεν αναφέρονται οι εσωτερικές μετακινήσεις Αράβων, όπου το κόστος είναι μικρό ή ελάχιστο, αφού οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι) και το σύνολο για κάθε σύλλογο. 

Αλ Χιλάλ: Νεϊμάρ 90 εκατ. ευρώ από Παρί Σ.Ζ., Μάλκομ 60 εκατ. ευρώ από Ζενίτ, Ρούμπεν Νέβες 55 εκατ. ευρώ από Γουλβς, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς 52,5 εκατ. ευρώ από Φούλαμ, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς 40 εκατ. ευρώ από Λάτσιο, Καλιντού Κουλιμπαλί 23 εκατ. ευρώ από Τσέλσι, Μπόνο 21 εκατ. ευρώ από Σεβίλλη. ΣΥΝΟΛΟ 341,5 εκατ. ευρώ.

Αλ Αχλί: Γκάμπρι Βέιγκα 40 εκατ. ευρώ από Θέλτα, Ριάντ Μαχρέζ 35 εκατ. ευρώ από Μάντσεστερ Σίτι, Φιρμίνο ελεύθερος από Λίβερπουλ, Ρότζερ Ιμπάνιες 30 εκατ. ευρώ από Ρόμα, Αλέν Σεντ Μαξιμίν 27,2 εκατ. ευρώ από Νιούκαστλ, Μερί Ντεμιράλ 20 εκατ. ευρώ από Αταλάντα, Εντουάρντ Μεντί 18,5 εκατ. ευρώ από Τσέλσι, Φρανκ Κεσιέ 12,5 εκατ. ευρώ από Μπαρτσελόνα. ΣΥΝΟΛΟ 183,2 εκατ. ευρώ.

Αλ Νασρ: Οτάβιο 60 εκατ. ευρώ από Πόρτο, Σάντιο Μανέ 30 εκατ. ευρώ από Μπάγερν, Ομερίκ Λαπόρτ 27,5 εκατ. ευρώ από Μάντσεστερ Σίτι, Σεκό Φοφανά 25 εκατ. ευρώ από Λανς, Μαρσέλο Μπρόζοβιτς 18 εκατ. ευρώ από Ίντερ, Άλεξ Τέλες 4,6 εκατ, ευρώ από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. ΣΥΝΟΛΟ 165,1 εκατ. ευρώ.

Αλ Ιτιχάντ: Φαμπίνιο 46,7 εκατ. ευρώ από Λίβερπουλ, Ζότα 29 εκατ. ευρώ από Σέλτικ, Λουίζ Φελίπε 25 εκατ. ευρώ από Μπέτις, Ενγκολό Καντέ ελεύθερος από Τσέλσι, Καρίμ Μπενζεμά ελεύθερος από Ρεάλ Μαδρίτης. ΣΥΝΟΛΟ 100,7 εκατ. ευρώ.

Αλ Ετιφάκ: Τζόρνταν Χέντερσον 14 εκατ. ευρώ από Λίβερπουλ, Ντεμαράι Γκρέι 9,3 εκατ. ευρώ από Έβερτον, Τζορτζ Βαϊνάλντουμ 8 εκατ. ευρώ από Παρί Σ.Ζ., Τζακ Χέντρι 5 εκατ. ευρώ από Μπριζ, Μούσα Ντεμπελέ ελεύθερος από Λιόν. ΣΥΝΟΛΟ 36,3 εκατ. ευρώ.

Αλ Σαμπάμπ: Χαμπίμπ Ντιαλό 18 εκατ. ευρώ από Στρασμπούργκ, Γιανίκ Καράσκο 15 εκατ. ευρώ από Ατλέτικο Μαδρίτης, Γκουστάβο Κουεγιάρ 1,38 εκατ. ευρώ από Αλ Χιλάλ. ΣΥΝΟΛΟ 34,38 εκατ. ευρώ.

Αλ Τααβούν: Μούσα Μπάροου 8 εκατ. ευρώ από Μπολόνια, Αντρέι Τζιρότο 4 εκατ. ευρώ από Ναντ, Ματέους 2,8 εκατ. ευρώ από Ναγκόγια, Φλάβιο δανεικός από Τράμπζονσπορ. ΣΥΝΟΛΟ 14,80 εκατ. ευρώ.

Αλ Φαϊχά: Φάσιον Σακαλά από Ρέιντζερς 4,65 εκατ. ευρώ, Χένρι Ονιεκούρου από την Άδανα Ντεμίρσπορ με 3,2 εκατ. ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ 7,85 εκατ. ευρώ.

Νταμάκ: Ασάν Κεσέι 2,8 εκατ. ευρώ από Λέτσε, Νικολάε Στάντσιου 2,5 εκατ. ευρώ από Γιουχάν (Κίνα), Κέβιν Ενκουντού ελεύθερος από Μπεσίκτας. ΣΥΝΟΛΟ 5,3 εκατ. ευρώ.

Αλ Φατέχ: Λούκας Ζελαραγιάν 2,75 εκατ. ευρώ από Κολόμπους, Τζανίνι 1 εκατ. ευρώ από Τράμπζονσπορ. ΣΥΝΟΛΟ 3,75 εκατ. ευρώ.

Κάλεντ Νάρεϊ © Intime

Αλ Καλίτζ: Κάλεντ Νάρεϊ με 2 εκατ. ευρώ από τον ΠΑΟΚ, Μοχάμεντ Σέριφ 1,37 εκατ. ευρώ από Αλ Αχλί (Αίγυπτος), Λισάντρο Λόπες ελεύθερος από Τιχουάνα. ΣΥΝΟΛΟ 3,37 εκατ. ευρώ.

Αλ Τάι: Μάρκο Τζούγκαντσιτς 2 εκατ. ευρώ από Ραπίντ Βουκουρεστίου, Αντρέι Κορδέα 1,2 εκατ. από Στεάουα, Μπερνάρ Μενσά ελεύθερος από Καϊσερίσπορ, Βίρτζιλ Μισιτζάν ελεύθερος από Τβέντε, Έντσο Ρόκο ελεύθερος από Έλτσε. ΣΥΝΟΛΟ 3,2 εκατ. ευρώ.

Αλ Χαζέμ: Φαϊζ Σαλεμάνι 1,5 εκατ. ευρώ από Κορτράικ, Τοζέ ελεύθερος από Αλ Νασρ (ΗΑΕ).  ΣΥΝΟΛΟ 1,5 εκατ. ευρώ.

Άμπχα: Τόκο Εκαμπί 1,5 εκατ. ευρώ από Λιόν, Φρανσουά Καμάνο ελεύθερος από Λοκομοτίβ Μόσχας, Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ ελεύθερο από Κράσνονταρ. ΣΥΝΟΛΟ 1,5 εκατ. ευρώ.

Αλ Ουέχντα: Γιαουάντ Ελ Γιαμίκ 1,2 εκατ. ευρώ από Βαγιαδολίδ. ΣΥΝΟΛΟ 1,2 εκατ. ευρώ.

Αλ Ριάντ: Χουάνμι 1 εκατ. ευρώ δανεικός από Μπέτις. ΣΥΝΟΛΟ 1 εκατ. ευρώ.

Αλ Οκχόντ: Αντρέι Μπούρτσα 1 εκατ. ευρώ από Κλουζ, Φλορίν Τανάσε ελεύθερος από Αλ Τζαζίρα (ΗΑΕ), Άλεξ Κογιάδο (δανεικός από Μπέτις. ΣΥΝΟΛΟ 1 εκατ. ευρώ.

Η Ευρώπη χάνει τα μεγαλύτερά της αστέρια για τα δολάρια και τα πετροδόλαρα (vids)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

09:54 - 02.09.2023

Η Ευρώπη χάνει τα μεγαλύτερά της αστέρια για τα δολάρια και τα πετροδόλαρα (vids)

Μέσα σε επτά μήνες τα ευρωπαϊκά γήπεδα έχασαν τα τρία μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου, με τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ να εγκαταλείπουν τη Γηραιά Ήπειρο για νέες περιπέτειες και παχυλά συμβόλαια στη Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ.

Αλ Ραέντ: Ματίας Νόρμαν, ελεύθερος από Ροστόφ, Αντρέ Μορέιρα ελεύθερος από Γκρασχόπερς, Ουμάρ Γκονζάλες ελεύθερος από Αζαξιό.