Από οπαδός και σκάουτερ της Ντόρτμουντ του Κλοπ μέχρι να γίνει ήρωας: Αυτός είναι ο Τέρζιτς

Έντιν Τέρζιτς

i

©Photo by Valerio Pennicino - UEFA/UEFA via Getty Image/Ideal Images

Από οπαδός και σκάουτερ της Ντόρτμουντ του Κλοπ μέχρι να γίνει ήρωας: Αυτός είναι ο Τέρζιτς

Κώστας Τόπας 11:43 - 08.05.2024 / Ανανεώθηκε: 18:52 - 19.05.2024

Πριν από ένα χρόνο, η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Τέρζιτς έχασε την Bundesliga στο νήμα την τελευταία αγωνιστική. Σήμερα βρίσκεται στον τελικό του Champions League και διεκδικεί την δεύτερη κούπα με τα μεγάλα «αυτιά» στην ιστορία της.

Από τη στιγμή που έζησε την πιο πικρή μέρα στις 27 Μαΐου 2023, να χάσει την Bundesliga την τελευταία αγωνιστική μετά το 2-2 επί της Μάιντς μέχρι τη δόξα που απέκλεισε την Παρί Σεν Ζερμέν του Κιλιάν Εμπαπέ στους ημιτελικούς του Champions League και να φτάσει στον τρίτο τελικό του Champions League στην ιστορία των Βεστφαλών.

Από σκάουτερ και οπαδό της Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ (την οποία είδε να κερδίζει την Bundesliga από τις εξέδρες ως οπαδός) μέχρι να βρεθεί αντιμέτωπος με την ευκαιρία να κερδίσει το δεύτερο Champions League του συλλόγου. Αυτός είναι ο Έντιν Τέρζιτς.

Ως παίκτης, ο Τέρζιτς  ήταν ένας επιθετικός που δεν κατάφερε να παίξε σε συλλόγους άνω της τέταρτης Κατηγορίας της Γερμανίας. Και μετά, πράγματα για το ποδόσφαιρο και τη μοίρα, αυτός ο Γερμανός Βοσνιακής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του και Κροάτης από την πλευρά της μητέρας του ήταν σκάουτερ του Γιούργκεν Κλοπ στην ίδια την Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς και βοηθός προπονητή στην ακαδημία του συλλόγου. 

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο: Το καυστικό tweet της Ντόρτμουντ μετά την πρόκριση επί της Παρί
CHAMPIONS LEAGUE

11:04 - 08.05.2024

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο: Το καυστικό tweet της Ντόρτμουντ μετά την πρόκριση επί της Παρί

Η Ντόρτμουντ δεν ξέχασε το πικάρισμα της Παρί Σεν Ζερμέν, πριν από τέσσερα χρόνια και μετά την πρόκριση στον τελικό του Champions League, απάντησε στους Παριζιάνους με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Τέρζιτς ανέλαβε τα ηνία της Μπορούσια Ντόρτμουντ ως προσωρινός όταν ο Λουσιέν Φαβρ, του οποίου ήταν βοηθός, απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Γεννημένος στην περιοχή του Ντόρτμουντ, ο Τέρζιτς δήλωσε στη συνέχεια ότι είναι «βουτηγμένος στο παρελθόν του συλλόγου», το γήπεδο του οποίου επισκέφτηκε για πρώτη φορά «σε ηλικία 9 ετών, δεν θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ ότι θα διοικήσω αυτήν την ομάδα». 

Αν και η Μπορούσια Ντόρτμουντ κέρδισε το Κύπελλο Γερμανίας υπό τις εντολές του Τέρζιτς , ο Μάρκο Ρόουζ ανέλαβε την ομάδα το 2021-22 και ο Τέρζιτς έγινε τεχνικός διευθυντής. Ήταν στο τέλος εκείνης της σεζόν όταν, όταν έφυγε ο Ρόουζ, ο Τέρζιτς έγινε προπονητής της Ντόρτμουντ σε μόνιμη βάση.

Από μια εργατική οικογένεια στην δόξα με τη Ντόρτμουντ

Ο Τέρζιτς είναι μέλος μιας εργατικής οικογένειας που μετανάστευσε στη Γερμανία από την πρώην Γιουγκοσλαβία και σπούδασε Αθλητικές Επιστήμες. Ο νυν προπονητής της Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν βοηθός του Σλάβεν Μπίλιτς στην Μπεσίκτας (2013-2015) και στη Γουέστ Χαμ (2015-17). Άρχισε ήδη να συνεργάζεται με τον Μπίλιτς το 2012, όταν ανέλυσε την Ιρλανδία, αντίπαλο της Κροατίας, στο Euro εκείνης της χρονιάς. Ο τότε τεχνικός της Κροατίας ήθελε να πάρει τον Τέρζιτς στη Λοκομοτίβ Μόσχας, αλλά ο Γερμανός απέρριψε την πρόταση.

Πριν από ένα χρόνο η Ντόρτμουντ και ο Τέρζιτς βίωσαν μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου. Είχαν στα χέρια τους την Bundesliga, αλλά δεν ξεπέρασαν το 2-2 κόντρα στη Μάιντς. Η Μπάγερν κέρδισε στην έδρα της Κολωνίας με 1-2 και κέρδισε την 11η σερί Bundesliga.

Ο Τέρζιτς έκλαψε μπροστά στους θαυμαστές του. Στον πάγκο της Ντόρτμουντ βρισκόταν ο νυν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Τζουντ Μπέλιγχαμ, ο οποίος ανάρρωνε από προβλήματα στο γόνατο . Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η κριτική έπεσε βροχή στον Τέρζιτς.

Η εκδίκηση του «ασχημόπαπου»: «Είπαν ότι δεν είμαι καλός αλλά τώρα πρέπει να σωπάσουν και να με δουν στον τελικό»
CHAMPIONS LEAGUE

10:26 - 08.05.2024

Η εκδίκηση του «ασχημόπαπου»: «Είπαν ότι δεν είμαι καλός αλλά τώρα πρέπει να σωπάσουν και να με δουν στον τελικό»

Ο Emre Can, ο οποίος έχει επικριθεί και υποτιμηθεί στη Γερμανία, απάντησε στους επικριτές του αφού έλαμψε με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, στην πρόκρισή της στον τελικό του Champions League 11 χρόνια αργότερα.

Το ποδόσφαιρο δίνει, το ποδόσφαιρο παίρνει. Την 1η Ιουνίου, η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Τέρζιτς θα βρίσκεται στο Γουέμπλεϊ αναζητώντας το δεύτερο Champions League στην ιστορία της.