Ελεύθεροι και ωραίοι: Αυτά είναι τα τέσσερα πιο «καυτά» ονόματα που κυκλοφορούν στην αγορά

Νταβίντ Ντε Χέα

i

Νταβίντ Ντε Χέα/ ©Photo By Simon Stacpoole/Offside/ Getty Images

Ελεύθεροι και ωραίοι: Αυτά είναι τα τέσσερα πιο «καυτά» ονόματα που κυκλοφορούν στην αγορά

Γιάννης Λιβανός • 16:11 - 10.01.2024 / Ανανεώθηκε: 16:15 - 10.01.2024

Το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι έχει ανοίξει εδώ και μερικές μέρες και πολλές ομάδες θέλουν να ενισχυθούν ενόψει της συνέχειας της σεζόν. Ελεύθεροι κυκλοφορούν μερικοί ποδοσφαιριστές, με καλό βιογραφικό και περγαμηνές στην πλάτη τους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν από έναν μεγάλο σύλλογο τοπ ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έως μία μικρομεσαία ομάδα της Stoiximan Super League.

Οι χειμερινές μεταγραφές ξεκίνησαν και είναι σίγουρο πως πολλές ομάδες θα προβούν σε «διορθωτικές» κινήσεις στο ρόστερ τους κάνοντας μερικές προσθαφαιρέσεις, με σκοπό να βελτιωθούν και να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα στο παιχνίδι τους. Ωστόσο, μερικοί σύλλογοι σίγουρα θα «ψαχτούν» και στην αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών προσφέροντας τους συμβόλαιο μικρής διάρκειας με προοπτική επέκτασης, αν φυσικά «πιάσουν» σαν μεταγραφές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις τέσσερις πιο ελκυστικές περιπτώσεις παικτών που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα.

Νταβίντ Ντε Χέα

Το καλοκαίρι του 2023 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφάσισε να δώσει τα γάντια του βασικού στον Αντρέ Ονανά, αποκτώντας τον από την Ίντερ, με αποτέλεσμα οι δρόμοι μεταξύ «κόκκινων διαβόλων» και Ντε Χέα να χωρίσουν έπειτα από 12 χρόνια. Ο Ισπανός τερματοφύλακας αν και όλα έδειχναν πως θα ανανέωνε με την πλευρά της αγγλικής ομάδας, εντούτοις κατέληξε... στο ράφι, όπου και παραμένει εδώ και πάνω από πέντε μήνες. 

Τερματοφύλακας εγνωσμένης αξίας, με πλούσιο βιογραφικό, με πάνω από 500 παρουσίες με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ντε Χέα κάποτε είχε τραβήξει τα βλέμματα της Ρεάλ Μαδρίτης, που τελικώς προτίμησε τον Κουρτουά. Ο Ντε Χέα είναι γνωστός για τις «ακροβατικές» επεμβάσεις του και τα απίστευτα αντανακλαστικά του, ενώ η δυνατότητα του να χρησιμοποιεί τόσο το αριστερό, όσο και το δεξί του πόδι, βοηθούσε ενίοτε στο «χτίσιμο» του παιχνιδιού από την άμυνα. 

Για πολλούς θεωρήθηκε ο διάδοχος του Ίκερ Κασίγιας στην Εθνική Ισπανίας, ωστόσο η εξέλιξη του με τη «Φούριας Ρόχας»  δεν ήταν η αναμενόμενη. Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφυγε έχοντας το ρεκόρ των περισσότερων αποκρούσεων σε έναν αγώνα της Premier League, ενώ παράλληλα ήταν ο μοναδικός διασωθείς από την περσινή κακή χρονιά της Μάντσεστερ, κατακτώντας μάλιστα και το χρυσό γάντι. Ο Ντε Χέα μάλιστα έχει μπει στο πάνθεον της Γιουνάιτεντ, όντας ο έβδομος παίκτης από άποψη συμμετοχών στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων». 

Αν τελικά ο Ισπανός πορτιέρο συνεχίσει το ποδόσφαιρο (είχε υπάρξει μέχρι και φήμη απόσυρσης) θα ψάξει ενδεχομένως ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο, μιάς και βαδίζει προς τα 34, με το κασέ του επί εποχής Μάντσεστερ να είναι αρκετά υψηλό.

Τζέσι Λίνγκαρντ

Άλλος ένας πρώην πλέον παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιγουράρει στη λίστα των ελεύθερων παικτών. Ο Λίνγκαρντ αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών της Μάντσεστερ, ανήκοντας σε αυτήν από το 2000 έως το 2022, όταν και μεταγράφηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Στους «κόκκινους διάβολους» έπαιξε συνολικά 232 φορές έχοντας 35 γκολ και 21 ασίστ. Αποκορύφωμα για εκείνον αποτέλεσε η χρονιά 2017-2018. όταν και έπαιξε 48 φορές, πετυχαίνοντας 13 τέρματα. 

Την προτελευταία του χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Λίνγκαρντ πήγε δανεικός στη Γουέστ Χαμ, όπου τα πήγε αρκετά κάλα, ωστόσο γυρνώντας στους «κόκκινους διαβόλους» τα πράγματα δεν πήγαν καλά για εκείνον, με συνέπεια να βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Κάπως έτσι πήγε ως ελεύθερος στη Νότιγχαμ Φόρεστ αναζητώντας την αγωνιστική του «ανάσταση».

Ο Λίνγκαρντ είναι ένας πολυσύνθετος επιθετικός μέσος που μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως δεκάρι, όσο και στα άκρα της επίθεσης ως αριστερό ή δεξιό εξτρέμ. Ειδικά για μικρομεσαία πρωταθλήματα η περίπτωση του Άγγλου παίκτη θα ήταν «ταμάμ» .Όπως και ο Ντε Χέα έτσι και ο Λίνγκαρντ έχει σχετικά καλό κασέ, γι' αυτό και το όνομα του έχει συνδεθεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Ετιφάκ, στην οποία δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο. 

Εάν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική αλλαγή, ο 31χρονος παίκτης θα γίνει σύντομα κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, με προπονητή τον Στίβεν Τζέραρντ. Ωστόσο όσο ο Τζέσι Λίνγκαρντ εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, όλα είναι πιθανά για εκείνον, αφού μπορεί ακόμη να δεχθεί προτάσεις και από άλλους συλλόγους.

Τσέκα

Ο Πορτογάλος μέσος είχε ακουστεί για τον Παναθηναϊκό τόσο πέρυσι, όσο και φέτος. Μάλιστα πέρυσι ήταν πολύ κοντά στο να έρθει στο «τριφύλλι», αποτελώντας τον εκλεκτό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τη μεσαία γραμμή. Ο πρώην παίκτης της Ρεν έχει παραστάσεις από Ligue 1, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το εν λόγω πρωτάθλημα το 2021 με τη φανέλα της Λιλ. Συνολικά ο Τσέκα έχει 139 παρουσίες στο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ οι εμφανίσεις του τη σεζόν 2021-2022 προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Άρσεναλ, που όμως δεν κατέληξε σε «γάμο».

Σίγουρα ο Τσέκα αποτελεί έναν παίκτη box to box, που μπορεί να αγωνιστεί ως αμυντικός αλλά και κεντρικός μέσος, ενώ με την ευχέρεια που έχει να παίζει και με τα δύο πόδια αποτελεί έναν αρκετά δημιουργικό αλλά και επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες χαφ. Επιπλέον το ύψος του (1,86) τον βοηθά να είναι καλός και με το κεφάλι, πραγματοποιώντας αναχαιτίσεις αλλά και κεφαλιές σε εκτελέσεις κόρνερ της δικής του ομάδας, ενώ παράλληλα τα τάκλιν αποτελούν σίγουρα το δυνατό του σημείο.

Αδιαμφισβήτητα οι big 5 του δικού μας πρωταθλήματος σίγουρα θα ήθελαν έναν τέτοιο παίκτη στη μεσαία γραμμή τους, που μάλιστα είναι στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία (29 προς 30).  Αν ένας παίκτης βρει σίγουρα ομάδα τώρα τον Γενάρη, τότε αυτός θα είναι ο Τσέκα και λόγω των ικανοτήτων που έχει και εξαιτίας της ηλικίας του αλλά και λόγω του ότι έχει και μια μικρή μεταπωλητική προοπτική σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της λίστας.

Ντόουγκλας Κόστα

Ο άλλοτε εξτρέμ των Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους έχοντας μετακομίσει στους Λός Άντζελες Γκάλαξι από το 2022 βρίσκεται ανενεργός εδώ και περίπου τρείς μήνες, όταν και έληξε το συμβόλαιο του. Μεγάλο όνομα κάποτε, με σπουδαίο βιογραφικό ο Βραζιλιάνος, που στα «καλά» του ζάλιζε όποιον βρισκόταν στο διάβα του και έκανε άνω-κάτω την αντίπαλη άμυνα.  Πριν λίγο διάστημα ο παίκτης «έριξε γέφυρες» επιστροφής στη Γιουβέντους μιά και θέλει να ξανασυνεργαστεί με τον Αλέγκρι και μένει να φανεί αν η επιθυμία του υλοποιηθεί.

Οι ανακοινώσεις απομένουν για τη συμφωνία Λεονάρντο Μπονούτσι και Φενέρμπαχτσέ
REST OF THE WORLD

15:58 - 10.01.2024

Οι ανακοινώσεις απομένουν για τη συμφωνία Λεονάρντο Μπονούτσι και Φενέρμπαχτσέ

Επίσημη σε μερικές ώρες αναμένεται να γίνει η μετακίνηση του Λεονάρντο Μπονούτσι στη Φενέρμπαχτσέ. Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός αμυντικός θα βρίσκεται στην Τουρκία, για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του.

Ο Ντόουγκλας Κόστα κατά κύριο λόγο αγωνίζεται ως δεξί εξτρέμ, αλλά μπορεί να παίξει και στην αριστερή πτέρυγα με «ανάποδο» πόδι όπως λένε και οι προπονητές, ενώ σπανίως αγωνίζεται και ως επιτελικός μέσος. Παρά την προχωρημένη ποδοσφαιρική του ηλικία (33 στα 34), ο Κόστα έχει φτιάξει καλό όνομα στην «πιάτσα», οπότε  είναι διόλου απίθανο να συγκεντρώσει προτάσεις από κάποιες βραζιλιάνικες ομάδες, καθώς και από ιταλικές και γερμανικές.