Το σενάριο που καθιστά τον «τέλειο όμιλο» της Ελλάδας και που σπάνια θα δούμε ξανά σε Euro

Γαλλία - Ελλάδα

i

©Intime

Το σενάριο που καθιστά τον «τέλειο όμιλο» της Ελλάδας και που σπάνια θα δούμε ξανά σε Euro

Κώστας Τόπας 15:46 - 21.11.2023 / Ανανεώθηκε: 20:09 - 21.11.2023

Εάν η Γαλλία κερδίσει απόψε (21/11, 21:45) την Ελλάδα και η Ολλανδία το Γιβραλτάρ, τότε η τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro θα έχει τον... τέλειο όμιλο. Κάθε ομάδα θα έχει κερδίσει δύο φορές εναντίον κάθε ομάδας που βρίσκεται κάτω από αυτήν στη βαθμολογία και θα έχει χάσει δύο φορές από κάθε μία από τις ομάδες πάνω από αυτήν.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024, καθώς οι ομάδες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας. Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι ένα αποτέλεσμα θα μπορούσε να παράγει κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Συνολικά 20 ομάδες έχουν ήδη προκριθεί, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία. Ο όμιλος Β, αυτός που βρίσκεται δηλαδή και η Ελλάδα, έχει ουσιαστικά τελειώσει όσον αφορά τις προκρίσεις, με τη Γαλλία και την Ολλανδία να προκρίνονται και την «γαλανόλευκη» να ετοιμάζεται να δώσει μάχη με το Καζακστάν στα playoffs του Nations League, όπου θα διεκδικήσει το εισιτήριο για το Euro 2024.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν είναι στην κορυφή του ομίλου, χάρη στις επτά νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, το Γιβραλτάρ βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου με επτά ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα (21/11, 21:45), ενώ η Ολλανδία την ίδια ώρα θα κοντράρει τις δυνάμεις της με το Γιβραλτάρ.

Εάν η Γαλλία και η Ολλανδία κερδίσουν και οι δύο, θα ολοκληρωθεί το πιο σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία ποδοσφαίρου. Αμφότερες θα έχουν τέλεια ρεκόρ εάν προκύψουν αυτά τα αποτελέσματα. Η Γαλλία θα έχει οκτώ νίκες και η Ολλανδία έξι. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στον όμιλο με τέσσερις βαθμούς, η Ιρλανδία με δύο και το Γιβραλτάρ με κανέναν. Κάθε ομάδα θα έχει κερδίσει δύο φορές εναντίον κάθε ομάδας που βρίσκεται κάτω από αυτήν στη βαθμολογία και θα έχει χάσει δύο φορές από κάθε μία από τις ομάδες πάνω από αυτήν!

Και όλα αυτά σε έναν όμιλο που ούτε ένα παιχνίδι δεν έληξε δίχως νικητή. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά βαθμών μεταξύ κάθε ομάδας θα είναι η ίδια. Η Γαλλία θα έχει 24, με την Ολλανδία 18. Η Ελλάδα θα έχει 12, η ​​Ιρλανδία έξι και το Γιβραλτάρ μηδέν. 

Τέτοιο κατόρθωμα δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία των προκριματικών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αν και σχεδόν συνέβη στην πρόκριση για το Euro 1992

Τότε, ο αγώνας της Ισπανίας με την Αλβανία ακυρώθηκε λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στην γειτονική χώρα. Αν είχε γίνει ο αγώνας και η «Φούρια Ρόχα» κέρδιζε, θα είχε τέσσερις νίκες στα οκτώ παιχνίδια της. Η νικήτρια του ομίλου Γαλλία είχε οκτώ νίκες, ενώ η τέταρτη Ισλανδία είχε δύο.