Το δεύτερο μονοπάτι της Εθνικής και η μεγάλη της ευκαιρία

Το δεύτερο μονοπάτι της Εθνικής και η μεγάλη της ευκαιρία

Τζιοβάνι Ζάκαρη 00:04 - 11.09.2023 / Ανανεώθηκε: 00:11 - 11.09.2023

Δικλίδα ασφαλείας έχει η Εθνική Ελλάδας για τα τελικά του Euro, αν και εφόσον δεν προκριθεί μέσω του ομίλου της στα προκριματικά. Μάλιστα, το δεύτερο μονοπάτι της δίνει και μία μεγάλη ευκαιρία!

Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της κόντρα στο Γιβραλτάρ (5-0) επικρατώντας με άνεση στην «OPAP Arena», στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro. Ένα αρκετά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνει για τη δεύτερη θέση, η οποία φαντάζει όμως δύσκολο να καταλειφθεί. Το βράδυ της Πέμπτης (7/9) η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε από την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν (3-0), με αποτέλεσμα να έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα στη βαθμολογία του Β' ομίλου.

Όμως για καλή της τύχη υπάρχει η δικλίδα ασφαλείας, την οποία εξασφάλισε παίρνοντας την πρωτιά στον όμιλο του Nations League. Ακόμα και αν δεν καταφέρει δηλαδή να κάνει το θαύμα κόντρα στους «οράνιε» και τη Γαλλία, η «επίσημη αγαπημένη» θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στη Γερμανία μέσω του εναλλακτικού μονοπατιού. 

Η δεύτερη ευκαιρία της Εθνικής

Η πρωτιά στον όμιλο του Nations League, εξασφάλισε στην Ελλάδα μία δεύτερη ευκαιρία. Πιο αναλυτικά, η ομάδα του Πογέτ θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον αποκλειστεί, να βρεθεί στα τελικά του Euro μέσω των playoffs που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Τι ισχύει, λοιπόν, εκεί; Η «γαλανόλευκη» θα υποδεχθεί στην έδρα της την Τουρκία (πρωτοπόρο του Group C1) και αντίστοιχα το Καζακστάν θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία. Όμως...

Η Τουρκία συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να πάρει την πρόκριση μέσω του ομίλου της στα προκριματικά, κάτι που σημαίνει πως η επόμενη ομάδα στη σειρά είναι το Λουξεμβούργο. Σημειώνεται πως όλα τα ματς θα γίνουν εντός έδρας για την ομάδα του Πογέτ. Άρα:

  • Αν η Τουρκία αποκλειστεί από τα προκριματικά, τότε θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ελλάδα
  • Αν η Τουρκία περάσει από τα προκριματικά, τότε η Ελλάδα θα παίξει με το Λουξεμβούργο.

Αυτή θα είναι η λεγόμενη φάση των ημιτελικών. Στον «τελικό», λοιπόν, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία - Καζακστάν. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει επίσης ένα όμως...

Η Γεωργία θεωρείται βέβαιο, βάση απόδοσης, πως θα προσπαθήσει να «κλέψει» το εισιτήριο μέσω των μπαράζ, αφού στον όμιλο της δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά. Ωστόσο το Καζακστάν αναζητά το «μαγικό χαρτάκι» του μέσω των προκριματικών και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει αρκετά καλά. Επομένως, η Γεωργία ενδέχεται να αντιμετωπίσει το Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση που οι Καζάκοι βρεθούν από το άλλο μονοπάτι στα τελικά του Euro.. 

Σημειώνεται πως το πρώτο παιχνίδι της Ελλάδας είναι προγραμματισμένο για τις 21 Μαρτίου του 2024, ενώ εφόσον προκριθεί, τότε θα δώσει τον τελικό στις 26 Μαρτίου. Τα ματς της «γαλανόλευκης είναι μονά.

H τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας πέτυχε πέντε γκολ (vids)
EURO

23:56 - 10.09.2023

H τελευταία φορά που η Εθνική Ελλάδας πέτυχε πέντε γκολ (vids)

Η Εθνική Ελλάδας ήταν καταιγιστική κόντρα στο Γιβραλτάρ, καθώς επικράτησε με 5-0. Από δύο γκολ σημείωσαν ο Γιώργος Μασούρας κι ο Ντίνος Μαυροπάνος, σκόρερ κι ο Δημήτρης Πέλκας. Σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μετά η «γαλανόλευκη» πετυχαίνει πέντε τέρματα.

Ο κρίσιμος Οκτώβρης της Εθνικής

Όπως είναι λογικό, η Ελλάδα θέλει να πάρει το εισιτήριο μέσω των προκριματικών και όχι του Nations League. Σε αυτή τη «μάχη» υπάρχει μία κρίσιμη περίοδος, που θα κρίνει αρκετά το μέλλον της «γαλανόλευκης». Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου η «επίσημη αγαπημένη» αντιμετωπίζει εκτός έδρας της την Ιρλανδία, ενώ την ίδια μέρα η Ολλανδία υποδέχεται τη Γαλλία. Αυτό που ζητά η χώρα μας είναι την ήττα  - ή έστω ισοπαλία - των «οράνιε» και η ίδια να νικήσει τους Ιρλανδούς. 

Ακολουθεί τρεις μέρες μετά το παιχνίδι της «OPAP Arena» εναντίον των παικτών του Κούμαν. Με ενδεχόμενη νίκη οι ποδοσφαιριστές του Πογέτ θα πάρουν μία σημαντική διαφορά πέντε-έξι βαθμών. Αν όλα αυτά συμβούν, στην τελευταία διακοπή και στα ματς 15-21 Νοεμβρίου η Εθνική θα έχει εντός τους αδιάφορους Γάλλους (και ένα ρεπό) και οι Ολλανδοί εντός την Ιρλανδία και εκτός το Γιβραλτάρ. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι ο Οκτώβρης είναι καθοριστικός μέχρι να φτάσουμε στο σενάριο με τους «μπλε».