Τι έκανε η Ελλάδα στις προηγούμενες παρουσίες της σε Playoffs
i

©Intime

Τι έκανε η Ελλάδα στις προηγούμενες παρουσίες της σε Playoffs

Στέλιος Βαρδάκης 13:28 - 21.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:44 - 21.03.2024

Άλλες τρεις φορές έχει λάβει μέρος η Εθνική μας ομάδα στην έξτρα διαδικασία των playoffs για να προκριθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Τις δύο από αυτές έχει «χαμογελάσει» μόλις μία φορά είχε αρνητικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα (21.03 21:45) το Καζακστάν στην «OPAP Arena» για τα ημιτελικά των playoffs του UEFA Nations League. Στόχος της ελληνικής ομάδας δεν άλλος από την πρόκριση στον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία - Λουξεμβούργο, με φόντο μία θέση στα τελικά του EURO 2024.

Η Εθνική μας ομάδα έχει αγωνιστεί τρεις φορές κατά το παρελθόν, σε γύρο playoffs για να κερδίσει μία θέση σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Όλες βέβαια, αφορούσαν πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και όχι Ευρωπαϊκού, όπως συμβαίνει τώρα και μάλιστα, είναι σχετικά πρόσφατες. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις η Ελλάδα κατάφερε να πανηγυρίσει την πρόκριση, ενώ μόλις σε μία αποκλείστηκε.

Ελλάδα - Ουκρανία

Η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ελλάδα σε μια τέτοια διαδικασία, αφορούσε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2010 που έγινε στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ αντιμετώπισε σε διπλά παιχνίδια την Ουκρανία. Το πρώτο ματς στο «Καραϊσκάκης» είχε λήξει ισόπαλο 0-0. Η ρεβάνς στην Ουκρανία προμηνυόταν δύσκολη, ωστόσο η Εθνική κατάφερε να φύγει με τη νίκη με γκολ από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, έπειτα από τρομερή ασίστ του Γιώργου Σαμαρά.

Ελλάδα - Ρουμανία

Η δεύτερη περίπτωση ήταν τέσσερα χρόνια αργότερα. Η Εθνική Ελλάδας του Φερνάντο Σάντος θα μονομαχούσε με τη Ρουμανία για μία θέση στη τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 της Βραζιλίας. Η Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή στο πρώτο ματς καθώς κέρδισε με 3-1 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κώστα Μήτρογλου που σημείωσε 2 γκολ. Το άλλο γκολ της Εθνικής το είχε βάλει ο Σαλπιγγίδης, ενώ οι Ρουμάνοι είχαν καταφέρει να ισοφαρίσουν με τον Στάνκου.

Στον εκτός έδρας επαναληπτικό, η Εθνική διαχειρίστηκε άψογα το υπέρ της σκορ από το πρώτο ματς και με την ισοπαλία 1-1 κέρδισε την πρόκριση στο Μουντιάλ. Σκόρερ για την «γαλανόλευκη» ήταν ξανά ο Μήτρογλου ενώ η Ρουμανία σκόραρε με αυτογκόλ του Τοροσίδη.

Ελλάδα - Κροατία

Η τελευταία περίπτωση που η Ελλάδα αγωνίστηκε σε διαδικασία playoffs ήταν για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2018 που έγινε στη Ρωσία. Η εθνική μας ομάδα κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Κροατία του Λούκα Μόντριτς κι άλλων αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκείνη τη φορά η κατάληξη για την Ελλάδα δεν ήταν ευτυχής.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο ματς που έγινε στο «Μαξιμιρ» οι Κροάτες ήταν καταιγιστικοί και κέρδισαν με 4-1. Οι Μόντριτς και Κάλινιτς ήταν αυτοί που φρόντισαν από νωρίς στην αναμέτρηση να δώσουν προβάδισμα δύο τερμάτων για την Κροατία. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να μειώσει με γκολ του Παπασταθόπουλου αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το 3-1 έκανε ο Πέρισιτς και το τελικό 4-1 διαμορφώθηκε από τον Κράμαριτς.

Η ρεβάνς ήταν ουσιαστικά τυπικής διαδικασίας με τους Κροάτες να κάνουν πολύ καλή διαχείριση του αγώνα παρά την προσπάθεια της Εθνικής, και με το τελικό 0-0 πανηγύρισαν την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας στο οποίο μάλιστα έφτασαν ως τον τελικό, όμως ηττήθηκαν με 4-2 από τη Γαλλία.