Πόσοι Έλληνες κατοικούν σε Λουξεμβούργο και Γεωργία

Οι οπαδοί της Ελλάδας

i

© Intime

Πόσοι Έλληνες κατοικούν σε Λουξεμβούργο και Γεωργία

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:50 - 23.11.2023

Η Εθνική Ελλάδας θα επισκεφθεί είτε το Λουξεμβούργο είτε τη Γεωργία, εφόσον προκριθεί στον τελικό των playoffs του UEFA Nations League. Δύο χώρες οι οποίες αμφότερες φιλοξενούν ομογενείς εντός των συνόρων τους.

Τα προκριματικά του Euro ολοκληρώθηκαν με την Ελλάδα να παίρνει μία σπουδαία ισοπαλία κόντρα στη Γαλλία, σε ένα ματς που η «γαλανόλευκη» βρέθηκε να έχει και προβάδισμα. Το «crash test», εν όψει Μαρτίου, κόντρα στους παίκτες του Ντεσάν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού η Εθνική παρουσίασε μία ανταγωνιστική εικόνα. 

Πλέον το βλέμμα στρέφεται στα playoffs του Nations League, εκεί όπου η Ελλάδα καλείται να προσπεράσει δύο εμπόδια για να βρεθεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το πρώτο είναι αυτό του Καζακστάν, το οποίο η «επίσημη αγαπημένη» θα υποδεχθεί στην - πιθανότατα γεμάτη - «OPAP Arena» στις 21 του Μάρτη. 

Εφόσον, λοιπόν, η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και προσπεράσει τους Καζάκους, τότε θα αντιμετωπίσει είτε το Λουξεμβούργο, είτε τη Γεωργία. Το αρνητικό για αυτή είναι πως με βάση την κλήρωση της Πέμπτης (23/11), θα πρέπει να ταξιδέψει εκτός συνόρων για να κοντραριστεί με μία από τις δύο.

Αμφότερες, οι χώρες αυτές φιλοξενούν εντός των συνόρων τους ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων. Σε πρώτο χρόνο, στη Γεωργία εκτιμάται πως κατοικούν αυτή τη στιγμή περίπου 15-25 χιλιάδες ομογενείς. Μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός αφορά ανθρώπους με καταγωγή από τον Πόντο, οι οποίοι μειώθηκαν σε σχέση με τις αρχές των 90s, όταν και άρχισαν να επιστρέφουν στη χώρα μας ή να μεταναστεύουν στη νότια Ρωσία. 

Σε δεύτερο χρόνο, το Λουξεμβούργο έχει επίσης εντός των συνόρων του πολλούς Έλληνες, όμως όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος. Με συνολικό πληθυσμό 640 χιλ. πολίτες, η ενδεχόμενη αντίπαλος της ομάδας του Πογέτ αποτελεί μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή, λοιπόν, εκτιμάται πως μένουν μόνιμα 4.268 Έλληνες, αποτελώντας την τρίτη μικρότερη μειονότητα της χώρας, μετά τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς.