Πώς ο Κουντέ και η άμυνα της Μπαρτσελόνα «έσβησαν» τον Εμπαπέ από το γήπεδο (vids)

Ζιλ Κουντέ και Κιλιάν Εμπαπέ

i

©Photo by Pedro Salado/Getty Images/Ideal Images

Πώς ο Κουντέ και η άμυνα της Μπαρτσελόνα «έσβησαν» τον Εμπαπέ από το γήπεδο (vids)

Κώστας Τόπας 13:32 - 11.04.2024

Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα το αξιοσημείωτο κόντρα στη Μπαρτσελόνα κι αυτό πιστώνεται σε σημαντικό βαθμό στον Ζιλ Κουντέ αλλά και στη συλλογική προσπάθεια των «μπλαουγκράνα» να περιορίσουν τον Γάλλο αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα δύο γκολ του Ραφίνια, η μαγική πάσα του Πέδρι και το νικητήριο γκολ του Αντρέας Κρίστενσεν έκλεψαν την παράσταση στο «Παρκ Ντε Πρενς». Αλλά ο Ζιλ Κουντέ είναι εκείνος ο οποίος έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα πάνω του στην Ισπανία για την αριστοτεχνική του εμφάνιση κατά τη διάρκεια του Παρί Σεν Ζερμέν - Μπαρτσελόνα (2-3) στον πρώτο προημιτελικό του Champions League.

Ο 25χρονος Γάλλος διεθνής κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα δεν είχε εύκολο έργο. Αντιθέτως είχε μια πολύ σημαντική αποστολή. Να σταματήσει τον Κιλιάν Εμπαπέ με κάθε τίμημα. Και όχι μόνο τα κατάφερε περίφημα αλλά έκανε τον Κιλιάν Εμπαπέ να βγει εντελώς εκτός παιχνιδιού και σχεδόν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να μην απειλήσει την αντίπαλη άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο επιθετικός των Παριζιάνων τελείωσε το ματς έχοντας μόλις ένα σουτ, 1/5 επιτυχημένες ντρίμπλες και 13 χαμένες μπάλες.

Η Παρί βρήκε τον επόμενο Εμπαπέ: Πληρώνει 120 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Όσιμεν από τη Νάπολι
LIGUE 1

12:20 - 11.04.2024

Η Παρί βρήκε τον επόμενο Εμπαπέ: Πληρώνει 120 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Όσιμεν από τη Νάπολι

Η Παρί Σεν Ζερμέν φαίνεται πως έχει ήδη βρει τον αντικαταστάτη του Κιλιάν Εμπαπέ, καθώς είναι διατεθειμένη να πληρώσει την ρήτρα του Βίκτορ Όσιμεν, η οποία φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Νάπολι.

Η εμφάνιση του Κιλιάν Εμπαπέ «ανάγκασε» την γαλλική εφημερίδα «Equipe» να βαθμολογήσει με «3» τον Γάλλο αστέρα της ομάδας του Λουίς Ενρίκε. Μια βαθμολογία που αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του 26χρονου επιθετικού, ο οποίος το προσεχές καλοκαίρι θα ετοιμάσει βαλίτσες για Μαδρίτη, για λογαριασμό της Ρεάλ.

Το κλειδί του Τσάβι για το «σβήσιμο» του Εμπαπέ

Πριν τον αγώνα, ο πρώην παίκτης της Μπορντό, Ζιλ Κουντέ εξήγησε ότι δεν ήξερε τι «να κάνει» απέναντι σε αυτόν τον «διαφορετικό» παίκτη. Δηλαδή τον Κιλιάν Εμπαπέ. Τελικά, βρήκε με τη βοήθεια του Λαμίν Γιαμάλ στη λωρίδα του αλλά και του Ρόναλντ Αραούχο, ο οποίος ήταν ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας. Στον περιορισμό του Εμπαπέ συνέβαλε και ο Σέρχι Ρομπέρτο, αγωνιζόμενος στον άξονα. Σύμφωνα με τον Τσάβι, ήταν ο συντονισμός και η συλλογική δουλειά της Μπάρτσα που «έσβησε» τον Εμπαπέ.

«Σταματήσαμε την Παρί, όχι μόνο τον Εμπαπέ», εξήγησε ο Καταλανός τεχνικός. «Ο Αραούχο και ο Κουντέ ήταν πολύ προσεκτικοί στα πατήματά του γιατί εκεί κάνει τη διαφορά. Και οι υπόλοιπο παίκτες ήταν πολύ υποστηρικτικοί»

Ο Κουντέ ήταν πολύ ταπεινός για την απόδοσή του, σχεδόν αντιγράφοντας και επικολλώντας τις παρατηρήσεις του πριν τον αγώνα. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε», εκμυστηρεύτηκε. «Είναι ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά. Είναι πολύ δύσκολο να αμυνθείς πάνω του. Είναι πολύ γρήγορος. Νομίζω ότι σήμερα τον κρατήσαμε αρκετά καλά».

Η αποθέωση

Ο ισπανικός Τύπος αποθεώνει σήμερα τον Κουντέ για την εμφάνισή του στο «Παρκ Ντε Πρενς». Πίσω από τον ήρωα του αγώνα, Ραφίνια, ο Γάλλος στόπερ έλαβε τις περισσότερες επαίνους από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της Μπαρτσελόνα. Ο «Τεράστιος Κουντέ», αναφέρει τη Marca. Η «As» είδε ένα από τα «καλύτερα ματς» του Γάλλου διεθνούς (26 συμμετοχές) από την άφιξή του στη Μπάρτσα το 2022.

«Σε αυτό το επίπεδο, ο αμυντικός θα επωφεληθεί γιατί έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο», επιμένει η εφημερίδα της Μαδρίτης. Ίδια επαινετικά σχόλια υπάρχουν και στην Καταλονία όπου η Sport τον είδε «αήττητο» στο man-2-man με τον Εμπαπέ, καιΉταν ακόμη και «άψογος» για τη Mundo Deportivo.