Τα ρεκόρ με την Παλμέιρας, τα δάκρυα στον πάγκο και οι ανησυχίες για τον μελλοντικό αστέρα της Ρεάλ, Έντρικ (vids)

Έντρικ

i

©Photo by Alexandre Schneider/Getty Images/Ideal Images

Τα ρεκόρ με την Παλμέιρας, τα δάκρυα στον πάγκο και οι ανησυχίες για τον μελλοντικό αστέρα της Ρεάλ, Έντρικ (vids)

Κώστας Τόπας 11:45 - 13.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:45 - 13.09.2023

Το «διαμάντι» από την Βραζιλία που άρπαξε η Ρεάλ Μαδρίτης για 60 εκατομμύρια ευρώ, Έντρικ είχε μία δύσκολη σεζόν, η οποία έκανε τους «μερένχες» να κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Έντρικ ήταν το πιο περιζήτητο προϊόν στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ο επιθετικός, τότε σε ηλικία 16 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με την πρωταθλήτρια Παλμέιρας, αφού εντυπωσίασε για χρόνια στις ομάδες νέων του συλλόγου. Τον ίδιο μήνα, σκόραρε δύο φορές εναντίον της Παραναένσε και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της βραζιλιάνικης Serie A.

Δεν ήταν ακριβώς άγνωστος - η Ρεάλ Μαδρίτης τον παρακολουθούσε σχεδόν ένα χρόνο - αλλά ο Έντρικ φαινόταν στα όρια του σούπερ σταρ. Ως εκ τούτου, οι Μαδριλένοι άδραξαν την ευκαιρία μόλις ο Παλμέιρας έδειξε προθυμία να διαπραγματευτεί, πληρώνοντας στον βραζιλιάνικο σύλλογο 60 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του από το καλοκαίρι του 2024. Ενα ποσό ρεκόρ για ομάδα της Βραζιλίας.

Αλλά δεν ήταν όλα ρόδινα για τον Έντρικ. Στην πραγματικότητα, ο Βραζιλιάνος επιθετικός μοιάζει περισσότερο με έναν νέο, αναπτυσσόμενο παίκτη. Από τότε που υπέγραψε τη μετακίνησή του στην Ρεάλ, ο Έντρικ πέρασε δύσκολους μήνες, με μεγάλες περιόδους χωρίς γκολ, συγκρούσεις με την ομάδα του και εικόνες να γίνονται viral για λάθος λόγους. Είχε όμως και μερικά highlights. Οπως εντυπωσιακά τέρματα, θεαματικές ντρίμπλες και πολλά ακόμα για να ενθουσιάσουν τους φίλους των «μερένχες».

Η συμφωνία με την Ρεάλ

Μετά από πολλές εικασίες - και μια μακρά μεταγραφική αναζήτηση από πολλούς μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους - η Ρεάλ εξασφάλισε την υπογραφή της πιο πολλά υποσχόμενης προοπτικής της Παλμέιρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Οι Μαδριλένοι πλήρωσαν 60 εκατομμύρια ευρώ για τον νεαρό παίκτη, για τον οποίου συνεργάστηκαν με τον ίδιο σκάουτερ που βρήκε τους Βινίσιους, Ροντρίγκου και Φεντερίκο Βαλβέρδε για να σφραγίσουν τη συμφωνία. Οι «μερέχνες» δούλευαν για αυτή τη μεταγραφή για χρόνια και πλήρωσαν ακριβά για να αποκτήσουν τον Έντρικ.

Η δύσκολη περίοδος στην Παλμέιρας

Η Παλμέιρας είχε μια σειρά από πιο έμπειρες επιλογές για την επίθεση της που ήταν αρκετές για να κρατήσουν τον Έντρικ έξω από την ομάδα, εμποδίζοντας την ανάπτυξή του προτού μπορέσει πραγματικά να ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα. Όμως τα πράγματα άλλαξαν με την πώληση των Ντανίλο και Γκουστάβο Σκάρπα στη Νότιγχαμ Φόρεστ τον Ιανουάριο. Αν και κανένας από τους δύο δεν ήταν «καθαρό» φορ, επωμίστηκαν ένα μεγάλο μέρος του επιθετικού φορτίου. Επομένως, η αποχώρησή τους επέτρεψε στον Έντρικ να ανθίσει.

Η «ξηρασία»

Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν ομαλά για τον έφηβο. Οι αγώνες του Έντρικ ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την Ρεάλ, με τον 16χρονο να μπαίνει σε μια μακρά περίοδο χωρίς γκολ. Ο Έντρικ φαινόταν να θέλει να κάνει πάρα πολλά για την ομάδα του. Τα στοιχεία, ωστόσο, είναι ανησυχητικά. Ο Έντρικ ξεκίνησε τα οκτώ από τα δέκα ματς στην αρχή της σεζόν, δεν σημείωσε ούτε ένα γκολ και έχασε τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες. Δεν έχει σημασία που η ομάδα του αγωνίζεται χωρίς επιθετικό ταλέντο γύρω από τον νεαρό παίκτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για έναν μελλοντικό παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης που απλά δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα

Τα δάκρυα στον πάγκο

Ο Έντρικ φωτογραφήθηκε να κλαίει στον πάγκο μετά την πίεση που καλούταν να διαχειριστεί σε συνδυασμό με την «ξηρασία» στα γκολ, με την εικόνα του μελλοντικού Μαδριλένου να καλύπτει τα μάτια του στη γραμμή επαφής να γίνεται viral. Τον υπερασπίστηκε γρήγορα ο μάνατζέρ του, Άμπελ Φερέιρα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έπρεπε να «αγκαλιάσει τον Έντρικ»

Ο άλλοτε τεχνικός του ΠΑΟΚ ζήτησε επίσης υπομονή με την περίπτωση του, γνωρίζοντας καλά την πίεση που του ασκείται από το ιστορικό ποσό της μεταγραφής. «Πρέπει να είσαι ήρεμος. Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική. Υπάρχει τεράστια πίεση πάνω του να σκοράρει πέντε ή έξι γκολ και προσπαθεί να το διαχειριστεί μόνος του. Το γκολ θα εμφανιστεί την κατάλληλη στιγμή. Απλά πρέπει να είσαι ήρεμος και να συνεχίσεις να χαμογελάς», είπε χαρακτηριστικά ο Φερέιρα.

Οι συγκρίσεις με τον Πελέ

Παρά τις δυσκολίες του, το προφίλ του Έντρικ συνέχισε να βελτιώνεται. Από μικρός τον παρομοιάζουν με τον Γκάμπριελ Ζεσούς, λόγω του σχετικά μικρού ύψους και της ισχυρής του σωματικής διάπλασης. Ο ίδιος ο Έντρικ παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ούτε καθαρό «9αρι» ούτε «10αρι» Δεν βοήθησαν ούτε τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ. Ορισμένες δημοσιεύσεις, καθώς και ο τοξικός κόσμος του Διαδικτύου, ονόμασαν γρήγορα τον Έντρικ «ο νέος Πελέ», μια ιδέα που δεν άργησε να απορρίψει ο ίδιος.

 «Μερικές φορές αναρωτιέμαι: Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες για μένα;» είπε ο Έντρικ σε συνέντευξή του στο GQ στη Βραζιλία. «Δεν το ζήτησα αυτό. Υπάρχουν καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια. "Α, είναι ο νέος Πελέ". Κανείς δεν θα είναι ποτέ ο Πελέ, είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου».

Ο Φερέιρα τον αντάμειψε

Αλλά η απόδοσή του βελτιώθηκε γρήγορα. Ο Έντρικ δεν είχε σκοράρει σε 12 αγώνες, αλλά ο Απρίλιος ήταν μια ευχάριστη περίοδος για τον ίδιο. Ο Φερέιρα τον ενσωμάτωσε σταδιακά ξανά στην ομάδα και αντάμειψε την υπομονή του προπονητή με μια σειρά δυνατών εμφανίσεων στην αρχή της σεζόν. Σκόραρε τρία γκολ στους τέσσερις πρώτους αγώνες του και σημείωσε το πρώτο γκολ της σεζόν της Serie A. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η επιστροφή της αυτοπεποίθησής του. 

Η κόντρα με την Βραζιλία

Ωστόσο, τα προβλήματα παρέμειναν. Ο Έντρικ συγκρούστηκε με τη δική του ομάδα, η οποία αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο για το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών, παρά το δημόσιο αίτημα του επιθετικού να συμμετάσχει στη «Σελεσάο» για το τουρνουά στην Αργεντινή. Ο Βίτορ Ρόκε, ένας άλλος Βραζιλιάνος ανερχόμενος αστέρας και μελλοντικός παίκτης της Μπαρτσελόνα, αρνήθηκε επίσης την ευκαιρία από τον σύλλογό του. Το δίδυμο θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για την υπόθεση της Βραζιλίας στο τουρνουά, λίγους μήνες μετά τη νίκη στο Κόπα Αμέρικα κάτω των 20 ετών. Η Βραζιλία κέρδισε τον όμιλό της, αλλά αποκλείστηκε στα προημιτελικά από το Ισραήλ.

Επιστροφή στον... πάγκο

Ο Έντρικ πέρασε άλλο ένα δύσκολο πέρασμα το καλοκαίρι, αποτυγχάνοντας να σκοράρει σε 12 συνεχόμενους αγώνες και δεν κατάφερε να βρει δίχτυα για δύο μήνες, μέχρι να σημειώσει να καθοριστικό γκολ εναντίον της Παραναένσε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Αμπέλ Φερέιρα, βλέποντας την πτώση του έχασε κάθε εμπιστοσύνη στον Έντρικ, αφήνοντάς τον πέντε φορές στον πάγκο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Έντρικ όμως δεν το έβαλε κάτω και γνώριζε πως οι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν σύντομα, έστω και από ανάγκη. Ο επιθετικός Ντουντού, ο οποίος είχε συνεισφέρει σε 10 γκολ για τους πρωταθλητές της Βραζιλίας, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο τον Αύγουστο. Έτσι ο Έντρικ είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην ομάδα και να σκοράρει. 

Ένα φρικτό τάκλιν σχεδόν αποτελείωσε τη σεζόν του

Μπήκε λοιπόν στο παιχνίδι στις 3 Σεπτεμβρίου κόντρα στην Κορίνθιανς και ήταν αποτελεσματικός, δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες για γκολ στην ομάδα του. Όμως, δεν ήταν η ντρίμπλα του στο τελευταίο τρίτο ή οι ξεκάθαρες πάσες του που σημάδεψαν την απόδοσή του. Αντίθετα, ο αγώνας θα μείνει στη μνήμη για μια επικίνδυνη πρόκληση που θα μπορούσε να είχε σοβαρές συνέπειες στην καριέρα του. 

Στο 92ο λεπτό, ο αμυντικός της Κορίνθιανς, Μάικον ντε Αντράντε Μπάρμπεραν, χτύπησε με τις τάπες στο γόνατο του Έντρικ, αφήνοντας τον νεαρό επιθετικό να ουρλιάζει από τον πόνο. Οι Μαδριλένοι αναμφίβολα θα ανακουφιστούν όταν μάθουν ότι το μελλοντικό τους μεταγραφικό απόκτημα τους δεν υπέστη σοβαρή ζημιά. Αλλά θα μπορούσε να ήταν το αποκορύφωμα μιας ταραχώδους σεζόν...