Οι χώρες που μπορούν να προκριθούν στο Euro την Κυριακή

Ισπανία

i

©Intime

Οι χώρες που μπορούν να προκριθούν στο Euro την Κυριακή

Κώστας Τσιακλής 09:53 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 23:45 - 15.10.2023

Τρεις χώρες μπορούν να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την πρόκριση τους στο Euro 2024 το βράδυ της Κυριακής (15/10). Η μια μάλιστα ενδιαφέρει και την Ελλάδα.

Ξεκίνησαν σιγά σιγά να γίνονται γνωστές οι χώρες που θα βρίσκονται στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι για το Euro 2024. Την Κυριακή (15/10) πιθανόν να κλειδώσουν άλλα τρία εισιτήρια ενώ ορισμένες ομάδες θα φτάσουν ένα βήμα μακριά από την πρόκριση.

Μέχρι στιγμής την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024 έχει πάρει η Γερμανία που είναι η διοργανώτρια χώρα, η Γαλλία που πέρασε από τον όμιλο της Ελλάδας αλλά και το Βέλγιο και η Πορτογαλία που αμφότερες πανηγύρισαν το βράδυ της Παρασκευής (13/10).

Οι τρεις χώρες που μπορούν να προκριθούν και μαθηματικά την Κυριακή

Οι δύο από τις τρεις χώρες που μπορούν να προκριθούν την Κυριακή (15/10) προέρχονται από τον Α' όμιλο. Ο λόγος φυσικά για τις Σκωτία και Ισπανία. Οι Βρετανοί βρίσκονται στην κορυφή του ομίλου με 15 βαθμούς ενώ η «Φούρια Ρόχα» ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 12. Η μοναδική του ομίλου που μπορεί να σπάσει το δίδυμο είναι η Νορβηγία των Έρλινγκ Χάαλαντ και Μάρτιν Έντεγκααρντ (μαθηματικά ελπίδες έχει και η Γεωργία ωστόσο πρακτικά μοιάζει αδύνατο να προκριθεί).

Το παιχνίδι που πιθανόν να κρίνει τα πάντα είναι αυτό της Νορβηγίας με την Ισπανία που θα διεξαχθεί στο Όσλο στις 21:45. Οι Νορβηγοί έχουν μοναδικό στόχο τη νίκη αφού με ήττα μένουν και μαθηματικά εκτός συνέχειας ενώ με ισοπαλία η προσπάθεια τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολη μιας και η Ισπανία έχει να δώσει παιχνίδια με Κύπρο και Γεωργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με νίκη της Ισπανίας ή ισοπαλία εξασφαλίζεται και η πρόκριση της Σκωτίας.

Η τρίτη ομάδα που μπορεί να κλειδώσει και μαθηματικά την πρόκριση είναι η Τουρκία. Η ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα μπορεί να περάσει με δύο τρόπους αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +3 από την Κροατία και στο +6 από τις Αρμενία και Ουαλία. Ο πρώτος τρόπος είναι να επικρατήσει εντός έδρας της Λετονίας.

Η Τουρκία μπορεί να προκριθεί στο Euro 2024 και με ισοπαλία κόντρα στη Λετονία, αρκεί να ηττηθεί η Ουαλία από την Κροατία. Αν κάποιο από τα δύο σενάρια συμβεί τότε η Ελλάδα δεν θα παίξει μαζί της στα μπαράζ (αν δεν καταφέρει να προκριθεί φυσικά από τα προκριματικά).

Γιατί δεν μπορούν να περάσουν από σήμερα οι Κροάτες

Η Κροατία με νίκη απέναντι στην Ουαλία θα βρεθεί αγκαλιά με την πρόκριση ωστόσο δεν θα την εξασφαλίσει από την Κυριακή. Αν πάρουν το τρίποντο οι Κροάτες θα πάνε στους 13 βαθμούς και θα είναι στο +6 από Αρμενία και Ουαλία. Ο λόγος που δεν μπορούν να περάσουν από σήμερα είναι ότι ίσως να υστερήσουν σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με τους Αρμένιους. 

Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Αρμενία κερδίσει την Ουαλία αλλά και την Κροατία την τελευταία αγωνιστική με σκορ μεγαλύτερο του 0-1 με το οποίο είχαν χάσει στην έδρα τους.