Πώς μπορoύν οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν στην European Super League

Πώς μπορoύν οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν στην European Super League

Άγγελος Φραγκισκάτος 15:32 - 21.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:40 - 21.12.2023

Η European Super League δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο απεφάνθη πως η UEFA και η FIFA έδρασαν παράνομα στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τη δημιουργία και τη λειτουργία της. Αυτές οι εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου γεννάνε ένα ερώτημα. Πώς μπορoύν οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν στην διοργάνωση;

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωσε την εκπρόσωπο της European Super League στην προσφυγή που έκανε κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA σε μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η UEFA και η FIFA δεν μπορούν να έχουν το μονοπώλιο σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις καθώς κάτι τέτοιο πηγαίνει κόντρα στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην ουσία πλέον κάθε ομάδα μπορεί να αποχωρήσει από την «στέγη» της UEFA και να ιδρύσει τη δική της διοργάνωση, όπως τη European Super League χωρίς να υπάρχει καμία κύρωση.     

Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση έβαλε εκ νέου «φωτιά» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού ουσιαστικά κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει μονοπώλιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Κάπως έτσι η ESL ανακοίνωσε πως θα συμμετέχουν 64 ομάδες, οι οποίες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη θα είναι η Star League, η δεύτερη η Gold League και η τρίτη η Blue League. Οι δύο πρώτες, θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ στην τρίτη, θα υπάρχουν 32. Εγγυημένη συμμετοχή δεν θα υπάρχει.

Όλα θα εξαρτώνται από την απόδοση των ομάδων και γι' αυτόν τον λόγο, θα υπάρχουν προβιβασμοί και υποβιβασμοί κάθε χρονιά, ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες. Η συμμετοχή των ομάδων στην Blue League, θα γίνεται με βάση την απόδοσή τους, στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Λόγω του εύρους του οποίου θα έχει πλέον και του μεγάλου αριθμού των ομάδων που θα συμμετέχουν, προκύπτει το εύλογο ερώτημα, για το αν θα μπορούσε να βρεθεί κάποια ελληνική ομάδα στη διοργάνωση. 

Αν όλα κυλήσουν ομαλά για την ESL και εκκινήσει τη σεζόν 2025-2026, τότε για να μπορέσει να βρεθεί εκεί μία ελληνική ομάδα θα χρειαστεί να είναι στους «εκλεκτούς» που θα λάβουν μία πρόσκληση από την διοργανώτρια. Αν αυτό δεν συμβεί όμως δεν σημαίνει πως εκεί τελείωσαν οι πιθανότητες των ομάδων να βρεθούν στη European Super League. 

Μάλιστα η A22 ανάρτησε ένα βίντεο στα social media, στο οποίο εξηγεί το πρότζεκτ της διοργάνωσης, όμως δεν διευκρινίζει το πως επιλέγονται αυτές οι ομάδες. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη νεοσύστατη διοργάνωση.