Σφοδρές αντιδράσεις για το Μουντιάλ 2034 που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία: «Αυτογκόλ της FIFA»

Μουντιάλ

i

© Intime

Σφοδρές αντιδράσεις για το Μουντιάλ 2034 που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία: «Αυτογκόλ της FIFA»

Γιώργος Σακελλαρίου 09:40 - 01.11.2023 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 01.11.2023

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034 θα γίνει στη Σαουδική Αραβία και αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις.

Μετά το Κατάρ, το Μουντιάλ θα επιστρέψει στην Ασία σε έντεκα χρόνια από τώρα.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ανακοίνωσε χθες ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι η μόνη που κατέθεσε υποψηφιότητα, θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 κι αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, είχε συμβεί και με το Καρά.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν έντονα στην επιβεβαίωση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία.

Η FIFA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη υποψήφια για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034, μετά την αποχώρηση της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, ο Ινφαντίνο ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πάει στη Σαουδική Αραβία σε έντεκα χρόνια.

Σε απάντηση στο μήνυμα του Ινφαντίνο, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο γι’ «αυτογκόλ» στη FIFA. «Πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλεί «ντροπή» τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σαουδική Αραβία και δήλωσε ότι η FIFA έχει παραβιάσει τους δικούς της κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την καταστολή της», είπε η πρόεδρος Μίνκι Γουόρντεν και συμπλήρωσε. Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία λόγω της κυβερνητικής καταστολής».

Μέσι: «Χωρίς το Μουντιάλ δεν θα κατακτούσα τη Χρυσή Μπάλα»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

13:07 - 31.10.2023

Μέσι: «Χωρίς το Μουντιάλ δεν θα κατακτούσα τη Χρυσή Μπάλα»

Με ένα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Λιονέλ Μέσι θέλησε να τονίσει ότι μοιράζεται τη Χρυσή Μπάλα με τους συμπαίκτες του και τους ανθρώπους της Αργεντινής, καθώς αν δεν είχε κατακτήσει το Μουντιάλ, δεν θα είχε σήμερα οκτώ Χρυσές Μπάλες.

Είναι αδύνατο για τη FIFA να παρακολουθεί και να επιθεωρεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία με βάση τη δική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η FIFA αποτυγχάνει στην ευθύνη της απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου να διεξάγει τις διαδικασίες διαγωνισμού κι επιλογής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ηθικό, διαφανή, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο».