Ο Αλαφούζος «απασφάλισε»: Το τάιμινγκ και τα αίτια της καταγγελίας

Ο Αλαφούζος «απασφάλισε»: Το τάιμινγκ και τα αίτια της καταγγελίας

Μπάμπης Τσιμπίδας 13:00 - 19.02.2024 / Ανανεώθηκε: 13:01 - 19.02.2024

Ο Γιάννης Αλαφούζος ένιωσε την ανάγκη να ξεσπάσει μετά την ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τη Λαμία, με τους περισσότερους να απορούν για το τάιμινγκ. Όμως, ο ιδιοκτήτης του Τριφυλλιού είχε τους λόγους που έκρινε πως έπρεπε να αντιδρασει τώρα.

Το κύριο θέμα συζήτησης μετά την ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τη Λαμία, ήταν το ξέσπασμα του Γιάννη Αλαφούζου στην κάμερα της Cosmote. Όχι τόσο ως προς το λεγόμενα του, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλαφούζος μιλάει για φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο ως προς το ύφος και τον αυθορμητισμό.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σπάνια νιώθει την ανάγκη να ξεσπάσει μετά από ένα παιχνίδι. Συνήθως προτιμά τους χαμηλούς τόνους και τη μεταφορά των παραπόνων του μέσω θεσμικών καναλιών. Στους αξιωματούχους των FIFA και UEFA, αλλά και στα κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία είναι συνομιλητής.

Αυτή τη φορά, ο Αλαφούζος επέλεξε να θίξει δημοσίως προβλήματα που σχολιάζονται στις «off the record» συζητήσεις για το ποδόσφαιρο. Το παρασκήνιο, οι παράγοντες και οι ομάδες που ασκούν επιρροή στην ΕΠΟ, τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται χρόνια την Ομοσπονδία και οι σχέσεις εξάρτησης με τις Ενώσεις, δεν είναι καινούργια. Αντιθέτως, πρόκειται για… πληγές που έχουν κακοφορμίσει.

Προφανώς, ο Αλαφούζος δεν περιμένει ανταπόκριση από τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Σε μία άλλη χώρα, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα καταδίκαζε σωρηδόν διοικούντες την ΕΠΟ και θα τους έθετε εκτός του χώρου. Εδώ, απλά είναι… Κυριακή. Όχι, ο Αλαφούζος δεν τρέφει αυταπάτες και δεν προσδοκά αυτοκάθαρση.

Οι καταγγελίες του Αλαφούζου απευθύνονται πρωτίστως προς την Κυβέρνηση. Η Πολιτεία έχει την αρμοδιότητα της επιβολής του νόμου και της τήρησης της ισονομίας και κατά τον Αλαφούζο, έχει αποτύχει οικτρά. Για την ακρίβεια, ο εφοπλιστής θεωρεί ότι απλώς δεν ασχολείται και επιτρέπει με τη στάση της τα φαινόμενα διαφθοράς.

Όσο για το αυθόρμητο ξέσπασμα, ο Αλαφούζος προφανώς και θεώρησε ότι ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε από τον διαιτητή Σπύρο Ζαμπάλα. Έχοντας ήδη αρνητική και φορτισμένη γνώμη για τον Κερκυραίο ρέφερι από τον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, όταν εκείνος ήταν στο VAR και δεν παρενέβη για καθαρό πέναλτι στον Βέρμπιτς.

Η αδικία που ένιωσε ο Αλαφούζος ήταν η αφορμή, με τα αίτια να είναι βαθύτερα. Γιατί η διαιτησία του Ζαμπάλα το Σάββατο επιδέχεται συζήτησης, όμως για τα υπόλοιπα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει δίκιο. Ίσως το μόνο που δεν έπραξε, ήταν να κατανομάσει για ποιες ομάδες και ποιους παράγοντες θεωρεί ότι συνδέονται. Ούτως ώστε να καταγγείλει ολοκληρωμένα την κατάσταση.

Όσο για το «γιατί τώρα;», ο Αλαφούζος αποφάσισε να… κουνήσει το τάβλι, πριν αρχίσουν τα Play Offs. Εκεί που θεωρεί ότι ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει εχθρικές διαιτησίες και πιθανώς την έκτη ομάδα, για την οποία εκτιμά πως θα λειτουργήσει προς το συμφέρον ενός άμεσου ανταγωνιστή.  

Ας μην ξεχνάμε πως ο Αλαφούζος με τις δηλώσεις σε μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συνέβαλλε στην παραγγελία έρευνας από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Οικονόμου, για όσα συμβαίνουν στο άθλημα. Μόνο που μάλλον, ο αρμόδιος αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, έχει παραμελήσει τη διενέργεια της ή τη διενεργεί με πολύ αργό ρυθμό και αυτό έχει ενοχλήσει σφόδρα τον ιδιοκτήτη του Τριφυλλιού.

Άρα, εκτός από τη δημοσιοποίηση της δυσαρέσκειας του για την ακινησία των ελεγκτικών φορέων που υπάρχουν στον τόπο, ο Αλαφούζος έστειλε και μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες. Θα τα λάβουν; Αυτό θα το μάθουμε σύντομα.