Η συγκινητική ιστορία του Γκάτι: Από άστεγος και οικοδόμος σήμερα είναι ο μεγάλος σταρ της Γιουβέντους (vids)

Φεντερίκο Γκάτι

i

PrtScr

Η συγκινητική ιστορία του Γκάτι: Από άστεγος και οικοδόμος σήμερα είναι ο μεγάλος σταρ της Γιουβέντους (vids)

Κώστας Τόπας 09:50 - 02.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:35 - 02.12.2023

Ο Φεντερίκο Γκάτι ζει το όνειρο. Πριν από πέντε χρόνια ήταν άστεγος και δούλευε ως οικοδόμος. Σήμερα οι οπαδοί της Γιουβέντους πίνουν νερό στο όνομά του, μετά το νικητήριο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μόντσα.

Ο Άνχελ Ντι Μαρία επέστρεψε στην Μπενφίκα, ο Πολ Πογκμπά χάθηκε λόγω τραυματισμών και τιμωριών, οι Ντούσαν Βλάχοβιτς και Φεντερίκο Κιέζα προσπαθούν μόνοι τους να πάρουν από το χέρι την Γιουβέντους και να την οδηγήσουν στη δόξα.

Ο συμβολικός παίκτης της νέας πορείας των «μπιανκονέρι», μαζί με έναν ηγέτη που αναγνωρίζεται πλέον ως Αντριάν Ραμπιό είναι σίγουρα αυτός: Ο Φεντερίκο Γκάτι από το Ρίβολι της επαρχίας του Τορίνο, 25 ετών έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα που κατέκτησε το 2018/19 με τη Βερμπάνια.

Το εφιαλτικό βράδυ με την Σασουόλο

Το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου διεξήχθη το Σασουόλο - Γιουβέντους στο «Μαπέι» για την 6η αγωνιστική και οι «μπιανκονέρι» έχουν ξεκινήσει δυνατά στο ματς. Η «Γηραιά Κυρία» έχει συγκεντρώσει 10 βαθμούς μέχρι εκείνο το σημείο, με τη μοναδική αποτυχία να αντιπροσωπεύει η απογοητευτική εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στην Μπολόνια. Ο αγώνας όμως με την Σασουόλο αποδείχθηκε εφιαλτικό στάδιο στο μονοπάτι της Γιουβέντους. Το κερασάκι στην τούρτα μίας κακής βραδιάς για την «Γηραιά Κυρία» ήρθε με το αυτογκόλ του Γκάτι που διαμόρφωσε το τελικό 4-2 για την Σασουόλο, μία πολύ μεγάλη νίκη για τους γηπεδούχους.

Εκείνο το βράδυ η Γιουβέντους χάνει το αήττητο ρεκόρ της και εκείνο το βράδυ πολλοί οπαδοί της αρχίζουν να πιστεύουν ότι θα είναι άλλη μια στοιχειωμένη σεζόν.

Το λάθος κόντρα στη Σασουόλο αποτελεί ένα πολύ σκληρό πλήγμα για τον Γκάτι και πολλοί ήδη αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει ο Αλέγκρι να ανακτήσει ψυχολογικά τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό. Μετά τον πάγκο στο επόμενο ματς κόντρα στη Λέτσε, ο Γκάτι έπαιξε όλους τους επόμενους αγώνες ως βασικός. Λίγο από επιλογή και πολύ από ανάγκη, δεδομένου ότι στο μεταξύ η Γιουβέντους έχασε και τον Άλεξ Σάντρο και τον αρχηγό Ντανίλο λόγω τραυματισμών.

Η αναγέννηση

Μέχρι το ταξίδι στη Μόντσα, ένα γήπεδο που φέρνει άσχημες αναμνήσεις στον Γκάτι, δεδομένου ότι την περασμένη σεζόν το λάθος του να μαρκάρει τον Γκίτκιαερ κόστισε στην Γιουβέντους την ήττα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα πήγαν πολύ διαφορετικά. Παίρνοντας θέση βασικού στην τριάδα της άμυνας, ο Γκάτι έκανε εξαιρετικό παιχνίδι. 

Οι συγκινήσεις στο φινάλε της αναμέτρησης δεν έληξαν μετά την ισοφάριση της Μόντσα, αφού παρά την ψυχρολουσία η ομάδα του Αλέγκρι βγήκε μπροστά για να τα παίξει όλα για όλα και δικαιώθηκε, με τον Ραμπιό να πλαγιοκοπεί από τα δεξιά και να γυρίζει στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον κεντρικό αμυντικό Γκάτι να βρίσκεται εκεί και με δύο προσπάθειες να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, για να χαρίσει ένα χρυσό τρίποντο στους Τορινέζους μέσα σε αποθέωση από τους εκδρομείς οπαδούς της Γιουβέντους.

Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός αποκάλυψε το μυστικό του, που πήρε συνέντευξη στο τέλος του αγώνα: «Το περσινό λάθος; Η σκληρή δουλειά πάντα αποδίδει, μπορώ μόνο να πω αυτό. Αν το σκεφτώ, ένα χρόνο μετά είμαι εδώ στην ομάδα. Πέρυσι έκανα ένα λάθος αλλά δουλέψαμε σκληρά. Ζω για αυτήν την ομάδα. Είμαι πρόθυμος να τα αφήσω όλα στην άκρη για αυτούς. Χαίρομαι που μου το ανταποδίδουν έτσι, είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους παρά με την πρώτη μου οικογένεια. Πώς να το πω, δεν ξέρω κι εγώ, είναι τρελό συναίσθημα να σκοράρεις ένα τόσο σημαντικό γκολ. Πριν το ματς είπαμε στον εαυτό μας ότι έπρεπε να είμαστε πρώτοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι δυσκολίες της ζωής

Για να φτάσει όμως μέχρι εδώ που είναι σήμερα, ο δρόμος του Γκάτι δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Αλέγκρι τον βρήκε άστεγο, να κοιμάται σε ένα καταφύγιο ζώων περιτριγυρισμένο από γάτες. Για να τα βγάλει εις πέρας δούλευε ως οικοδόμος και λόγω της αγάπης του για το ποδόσφαιρο έπαιζε σε μία ερασιτεχνική ομάδα της 5ης κατηγορίας στην Ιταλία. 

«Συνήθιζα να δούλευα σε εργοτάξιο, δούλευα ως κτίστης, κατασκεύαζα παράθυρα και επιδιόρθωνα στέγες. Σηκωνόμουν τα ξημερώματα, ακόμα και στο κρύο. Ήταν πολύ δύσκολο...», είχε πει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γκάτι.

Έχει περάσει από κάθε κατηγορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο και έπαιξε την πρώτη του σεζόν στη Serie B το 2021-22. Οι εμφανίσεις του στο πρώτο μέρος της σεζόν έπεισαν τη Γιουβέντους να επενδύσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του από τη Φροζινόνε και το επόμενο βήμα για τον ίδιο θα είναι να αποδείξει ότι αξίζει στους «μπιανκονέρι».