Γκράνιτ Τζάκα: Ο «δεύτερος προπονητής» του Τσάμπι Αλόνσο που τα κάνει όλα για τη Λεβερκούζεν (vids)

Γκράνιτ Τζάκα

i

©Photo by Rene Nijhuis/MB Media/Getty Images/Ideal Images

Γκράνιτ Τζάκα: Ο «δεύτερος προπονητής» του Τσάμπι Αλόνσο που τα κάνει όλα για τη Λεβερκούζεν (vids)

Κώστας Τόπας 13:52 - 17.04.2024

Ο Γκράνιτ Τζάκα, ο οποίος έφυγε σαν... κυνηγημένος από την Άρσεναλ έχει βρει την αίγλη του στη Γερμανία, αγωνιζόμενος στη Λεβερκούζεν, την οποία και οδήγησε στην κατάκτηση της πρώτης «σαλατιέρας» στην ιστορία του συλλόγου.

Όλα έρχονται στην ώρα τους. Δεν είχε κατακτήσει ποτέ την «σαλατιέρα» στη Bundesliga η Λεβερκούζεν, μέχρι που το έργο του Τσάμπι Αλόνσο και των «στρατιωτών» του επικράτησε στα 11 χρόνια ηγεμονίας που είχε η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία. Αρκετοί παίκτες έχουν λάμψει πάνω από τους υπόλοιπους λόγω της απίστευτης φιγούρας τους, όπως ο Φλόριαν Βιρτς, ο Αλεχάντρο Γκριμάλντο ή ο Γερεμί Φριμπόνγκ. Υπάρχει όμως ένα βασικό κομμάτι που ήταν ζωτικής σημασίας από τις σκιές αυτή της επιτυχίας των «ασπιρίνων».

Ο λόγος για τον Γκράνιτ Τζάκα. Ενας ποδοσφαιριστής «πυλώνας» για τον Τσάμπι Αλόνσο που δεν αμφισβήτησε ποτέ τις δυνατότητές του. Ο Ελβετός ήταν ένα από τα στηρίγματα της ομάδας για να ανακτήσει το χαμόγελο που έσβησε μια μέρα στην Άρσεναλ και να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του σε ηλικία 31 ετών. «Είναι θεμελιώδες. Η κατανόηση του παιχνιδιού είναι εξαιρετική. Επικοινωνεί πολύ με τους υπόλοιπους παίκτες και τον εμπιστεύονται. Έχει τόση επιρροή», είναι μερικά από τα λόγια των συμπαικτών του.

Η αλήθεια είναι ότι ο δυνατός και εκφοβιστικός χαρακτήρας του τον οδήγησε να φύγει από την Άρσεναλ με πιο ψυχρό τρόπο απ' όσο θα ήθελε, αλλά τώρα, αν και χαμογελάει ελάχιστα, επειδή δεν είναι ο πιο εκφραστικός στον κόσμο, είναι χαρούμενος που κατάφερε κι αυτός να βάλει το λιθαράκι του σε αυτή την τεράστια επιτυχία της Λεβερκούζεν.

Το «δώρο» της Άρσεναλ

Προσγειώθηκε στο «BayArena» μετά από μια εξαιρετική σεζόν με την Άρσεναλ, η οποία επέτρεψε στους «κανονιέρηδες» να κοντράρουν στα ίσα την Μάντσεστερ Σίτι για την Premier League σχεδόν μέχρι το τέλος. Τα επτά γκολ και οι επτά ασίστ εκείνη τη σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από ένα υπέροχο δελτίο για να φτάσει στο Λεβερκούζεν ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Ένα «δώρο» από τους Λονδρέζους που δεν μπορούσαν να χάσουν στο Λεβερκούζεν, αν και δεν ήταν η πρώτη τους περιπέτεια στη Γερμανία. Μεταξύ 2012 και 2016 υπερασπίστηκε τη φανέλα της Μπορούσια Γκλάντμπαχ, την ομάδα στην οποία υπέγραψε από τη Βασιλεία.

Τζάκα σαν να λέμε Τσάμπι Αλόνσο

Κάθε ομάδα πρωταθλήματος χρειάζεται έναν «εγκέφαλο» και κάποιον με ηγετικές ικανότητες. Ο Γκράνιτ Τζάκα συγκεντρώνει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, τα οποία καθόρισαν και τον Τσάμπι Αλόνσο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως παίκτης. Η αποφασιστικότητα του και η ηγεσία είναι δύο προσόντα που ο Ισπανός τεχνικός χαίρεται να βλέπει στον Ελβετό μέσο, μιας και θεωρεί ότι τα είχε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

«Είναι τιμή να με συγκρίνουν με τον Τσάμπι. Όλοι ξέρουν τι είδους παίκτης ήταν και την προσωπικότητα που είχε», εξήγησε ο Ελβετός, ο οποίος φέτος έχει σκοράρει μόνο δύο γκολ, αλλά η αποστολή του ήταν πάντα να ηγηθεί μιας υπέροχης ορχήστρας που δεν έχασε ούτε μια νότα.

Βασικός κι αναντικατάστατος

Προς το παρόν η ομάδα των «ασπιρινών» παραμένει αήττητη, με την Bundesliga να πανηγυρίζεται επάξια, στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι σε μια Β’ Κατηγορία, την Καϊζερσλάουτερν, και να φτάνει στα ημιτελικά του Europa League. Και όσον αφορά το γεγονός αν έχει κανείς μεγαλύτερη επιρροή από τον Τζάκα, η απάντηση είναι απλή. Τουλάχιστον, όσον αφορά τα λεπτά παιχνιδιού Ο Ελβετός είναι ο πιο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του, έχοντας καταγράψει 3.445 λεπτά μέχρι σήμερα.