Η επίθεση με μπουκάλια και νομίσματα, η θητεία στον στρατό και η γυναίκα - πρότυπο στην Ισπανία: Ποια είναι η βοηθός διαιτητή του Θέρο Γκράντε στη Λεωφόρο (vids)

Γουαδαλούπε Πόρας Αγιούσο

i

Γουαδαλούπε Πόρας Αγιούσο/©Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images/Ideal Images

Η επίθεση με μπουκάλια και νομίσματα, η θητεία στον στρατό και η γυναίκα - πρότυπο στην Ισπανία: Ποια είναι η βοηθός διαιτητή του Θέρο Γκράντε στη Λεωφόρο (vids)

Κώστας Τόπας 14:06 - 07.04.2023 / Ανανεώθηκε: 14:07 - 07.04.2023

Η Γουαδαλούπε Πόρας Αγιούσο ορίστηκε πρώτη βοηθός του Ισπανού Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε για το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Μία γυναίκα ρέφερι η οποία έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς διαιτητές, ο Κάρλος Ντελ Θέρο Γκράντε, έρχεται στην Ελλάδα για να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής  μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού (09/04, 21:00) για την 4η αγωνιστική των Play Offs της Stoiximan Super League.

Πρώτη βοηθός του Ισπανού ρέφερι θα είναι μια γυναίκα, που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για την Γουαδαλούπε Πόρας Αγιούσο.

Η 36χρονη βοηθός του Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε έγινε το 2019 η πρώτη γυναίκα διαιτητής (βοηθός) στην ιστορία της La Liga στα 32 της, τότε, χρόνια! Μάλιστα, κατάφερε να γίνει και η πρώτη Ισπανίδα διαιτητής (βοηθός), που ορίζεται σε αγώνα του Champions League, αφού ήταν στο Νάπολι - Λίβερπουλ της φάσης των ομίλων.

Το 2014 έγινε διεθνής, ενώ τα πρώτα της βήματα στην διαιτησία τα έκανε στα 16 της χρόνια και μετά από μία σεζόν στην τέταρτη κατηγορία, έμεινε για οκτώ χρόνια Segunda B (3η κατηγορία). Επειτα ήταν για δύο χρόνια στην δεύτερη κατηγορία της χώρας της για να φτάσει στη La Liga το 2021. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα ορίστηκε και στον βασκικό τελικό του Copa del Rey μεταξύ Ρεάλ Σοσιεδάδ και Αθλέτικ Μπιλμπάο.

«Χαίρομαι που το να είμαι βοηθός διαιτητή ανοίγει την πόρτα σε πολλά κορίτσια που ξεκινούν. Είναι υπέροχο που η παρουσία των γυναικών σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον ομαλοποιείται και ελπίζω σε λίγα χρόνια να ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμα μου είχε προσθέσει…», είχε αναφέρει σε συνέντευξη της στη Mundo Deportivo.

«Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσα καν να το σκεφτώ, ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό», ήταν τα λόγια της όταν ορίστηκε στον αγώνα του Champions League, μεταξύ Νάπολι και Λίβερπουλ της φάσης των ομίλων.

Οταν της τραυμάτισαν το κεφάλι

Για να φτάσει στην πρώτη κατηγορία χρειάστηκε να δουλέψει πολύ σκληρά, ήταν χρόνια που έχει διαιτητεύσει σε χωμάτινα γήπεδα, σε πόλεις και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπου δεν της έδωσαν τίποτα, τα κατάφερε όλα με τη δουλειά της.

Στη διαιτησία έχει βιώσει καλές και κακές στιγμές, που την έχουν παρακινήσει να συνεχίσει να εργάζεται και να αποκτά εμπειρίες. Πριν από δύο χρόνια στην Τενερίφη, ενώ διεύθυνε έναν αγώνα, της πέταξαν ένα κέρμα από την κερκίδα και της τραυμάτισαν σοβαρά το κεφάλι. Δεν ήταν το μόνο αντικείμενο που εκτοξεύτηκε από την κερκίδα, αφού έπεσε και πλήθος πλαστικών μπουκαλιών που ευτυχώς δεν την χτύπησαν. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί. Σήμερα συνεχίζει να είναι το παράδειγμα για πολλές γυναίκες στην Ισπανία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο τραυματισμός της Γουαδαλούπε Πόρας Αγιούσο

«Στο 83ο λεπτό του αγώνα αναγκάστηκα να σταματήσω το παιχνίδι αφού η βοηθός μου νούμερο 2 (Γουαδαλούπε Πόρας Αγιούσο) μου είπε ότι ένα αντικείμενο που δεν μπορούσε να αναγνωρίσει την είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Όταν της απευθύνομαι παρατηρώ πώς πέφτουν πολλά μισογεμάτα μπουκάλια από τις κερκίδες του νερού από την περιοχή όπου βρίσκονταν οι ντόπιοι οπαδοί. Μου είπε ότι έμεινε άναυδη από την πρόσκρουση και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στα αποδυτήρια. Στα αποδυτήρια νοσηλεύτηκε από τον γιατρό της τοπικής ομάδας. Όταν συνήλθε και ο συντονιστής της Εθνικής Αστυνομίας εγγυήθηκε την ασφάλειά μας, συνεχίσαμε το παιχνίδι αφού το παιχνίδι είχε διακοπεί για 15 λεπτά. Μόλις τελείωσε το παιχνίδι, ο συντονιστής της Εθνικής Αστυνομίας μας ενημέρωσε ότι το αντικείμενο που χτύπησε τον αριθμό του βοηθού μου Το 2 ήταν ένα νόμισμα των 50 λεπτών», είχε αναφέρει στο φύλλο αγώνα ο Πόρρας Αγιούσο, ρέφερι της αναμέτρησης.

Για 10 χρόνια στον ισπανικό στρατό

Η Γουαδελούπε είναι μια «γυναίκα των όπλων που πρέπει να πάρει στη ζωή της», αφού ήταν κοντά στα 10 χρόνια στον ισπανικό στρατό, από τον οποίο αποφάσισε να φύγει γιατί ο τρόπος σκέψης που είχε όταν μπήκε δεν ήταν ο ίδιος με εκείνον που αποφάσισε. Ετσι σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την διαιτησία.

Tags: