Η Κρίσταλ Πάλας και οι Faithless, η Κόβεντρι και οι Specials
i

Terry Hall, Coventry city/ Screenshot, via Twitter

Η Κρίσταλ Πάλας και οι Faithless, η Κόβεντρι και οι Specials

Πάνος Μαλακτάρης • 13:47 - 28.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ποδόσφαιρο και μουσική, δύο κόσμοι αλληλένδετοι. Ο θάνατος 2 σπουδαίων μουσικών μέσα σε 5 μέρες ήρθε να μας το θυμίσει ακόμα μια φορά.

Το ποδόσφαιρο και η μουσική είναι δύο παράλληλοι κόσμοι, δύο βιομηχανίες δισεκατομμυρίων μέσω των οποίων διασκεδάζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που το «παράλληλοι» έχει καταργηθεί ωστόσο, με το συνδυασμό των δύο να έχει δέσει πολύ αρμονικά και να έχει αναδείξει πολύ όμορφες ιστορίες. 

Η εμφάνιση του Κασεμίρο αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος αμυντικός μέσος στον κόσμο (vids)
PREMIER LEAGUE

12:08 - 28.12.2022

Η εμφάνιση του Κασεμίρο αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος αμυντικός μέσος στον κόσμο (vids)

Ο Κασεμίρο τα έκανε όλα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό του όταν αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Έτσι στις 18 και στις 23 Δεκεμβρίου είχαμε τον χαμό 2 σπουδαίων μουσικών προσωπικοτήτων στην Αγγλία, 2 ανθρώπων που είχαν έρθει να επιβεβαιώσουν τους στενούς δεσμούς μουσικής και ποδοσφαίρου. Χρονικά πρώτος ανακοινώθηκε ο θάνατος του Τέρι Χολ στα 63 του χρόνια. Ακολουθούμενος από αυτόν του Μάξι Τζαζ, κατά κόσμον Μάξουελ Φρέιζερ, στα 65 του. Σε πολύ κόσμο τα ονόματά τους δε λένε σίγουρα πολλά. Η μουσική τους όμως σίγουρα έχει αφήσει το στίγμα της, όποια κι αν είναι τα ακούσματά μας. 

Αν κάποιος-τουλάχιστον εκ των άνω των 30-δεν έχει μουρμουρίσει και έστω και ελαφρώς χορέψει στους ρυθμούς του ανωτέρω άσματος, συγγνώμη αλλά δεν πρέπει να ρέει αίμα στις φλέβες του. Ο γεννημένος στο Brixton του Λονδίνου frontman των Faithless κυρίως από το 1995 ως το 2011, αφήνει πίσω του σπουδαία μουσική παρακαταθήκη. Παράλληλα με αυτήν, δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για το ποδόσφαιρο και την αγαπημένη του Κρίσταλ Πάλας, την οποία δε παρέλειπε να παρακολουθεί από κοντά στο Σέλχαρστ Παρκ με κάθε ευκαιρία που του δινόταν. 

Έφτασε επίσης να διατελέσει αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο αγαπημένο του κλαμπ το 2012, έτσι στο πρώτο παιχνίδι μετά το θάνατό του φρόντισαν να τιμήσουν δεόντως τη μνήμη του. Οι παίχτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο στο ματς απέναντι στη Φούλαμ υπό τους ήχους των Faithless, με την φωτογραφία του να εμφανίζεται στο φωτεινό πίνακα του γηπέδου. Όλο το γήπεδο χειροκροτούσε όρθιο και σίγουρα ο Μάξι θα χαμογέλασε βλέποντας από ψηλά, αν και η ομάδα του δε του έκανε το χατίρι και ηττήθηκε με 0-3 από τους cottagers. Λεπτομέρειες. 

Πάμε λίγο πιο βορειοδυτικά, μέχρι το Κόβεντρι στα West Midlands. Μια πόλη που έχει ούτως ή άλλως πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη μουσική και έχει παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Βρετανικής Ska και Τwo Tone σκηνής. Το 1979 λοιπόν εκεί, δημιουργήθηκαν οι Specials, με το σινγκλ «ghost town» του 1981 να αφήνει έντονα το αποτύπωμά του μέχρι και σήμερα.  

Ο Τέρι Χολ υπήρξε ο τραγουδιστής τους για αρκετά χρόνια και, όντας γέννημα θρέμμα του Κόβεντρι δε θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει τους Sky Blues.  Όπως λοιπόν συνέβη και με τον Μάξι Τζαζ και την Πάλας, έτσι και η Κόβεντρι στο πιο πρόσφατο εντός έδρα παιχνίδι της του απέδωσε φόρο τιμής με μια φωτογραφία του και ένα πολύ όμορφο μήνυμα στον πίνακα του γηπέδου, απόσπασμα από στίχους της επιτυχίας των Specials του 1980, «Enjoy Yourself».  

«Γεια σας, είμαι ο Τέρι, και πρώτα απ' όλα σκοπεύω να διασκεδάσω», αναφερόταν χαρακτηριστικά, μαζί με τις ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του. Οι δύο καλλιτέχνες έφυγαν σχετικά νωρίς, οι ομάδες που αγαπούσαν και υποστήριζαν ωστόσο φρόντισαν να κρατήσουν τη μνήμη τους λίγο περισσότερο ζωντανή από όσο ούτως ή άλλως θα παραμείνει. Ποδόσφαιρο, μουσική, κόσμοι που-τελικά- τέμνονται.