Η Λίντα Καϊσέδο νίκησε τη μάχη με τον καρκίνο στα 15 της, κατέρρευσε στην προπόνηση της Κολομβίας και «εκτέλεσε» τη Γερμανία

Λίντα Καϊσέδο

i

Λίντα Καϊσέδο/ ©Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Η Λίντα Καϊσέδο νίκησε τη μάχη με τον καρκίνο στα 15 της, κατέρρευσε στην προπόνηση της Κολομβίας και «εκτέλεσε» τη Γερμανία

Η Λίντα Καϊσέδο συμμετέχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και έχει ήδη καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί. Η 18χρονη φορ πριν από τρία χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο στις ωοθήκες και μερικά 24ωρα πριν το ματς με την Γερμανία κατέρρευσε στην προπόνηση της Κολομβίας. Όμως, δεν τα παράτησε...

Διανύουμε κάτι παραπάνω από μία βδομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, που διεξάγεται στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Εκπλήξεις, εναλλαγές συναισθημάτων, γκολ στο φινάλε, ανατροπές, πολλά γκολ και είμαστε μόνο στην αρχή! 

Ένα από τα πρόσωπα που έχουν καταφέρει ήδη να ξεχωρίσουν είναι η Λίντα Καϊσέδο. Η 18χρονη επιθετικός (22/2/2005) της Εθνικής Κολομβίας έχει σκοράρει δύο γκολ σε ισάριθμα ματς στον έβδομο όμιλο του Μουντιάλ και έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε η ομάδα της να πάρει την πρόκριση στους «16» του τουρνουά! 

Για πρώτη φορά η Καϊσέδο έγραψε το όνομα της στον πίνακα των σκόρερ στο ματς με την Νότια Κορέα στην πρεμιέρα τους στο Μουντιάλ. Στο 39ο λεπτό της αναμέτρησης με ένα εξαιρετικό σουτ διπλασίασε τα τέρματα για την Κολομβία και «κλείδωσε» την νίκη για την ομάδα της. Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιουλίου 2023 και ήταν η μέρα που η Καϊσέδο (18 ετών και 153 ημερών) γινόταν η δεύτερη νεότερη σκόρερ της Νότιας Αμερικής στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών μετά τη Μάρτα (17).

Η Καϊσέδο παράλληλα έγινε η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να σκοράρει σε τρία διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα, τα οποία λαμβάνουν χώρα την ίδια σεζόν. Η αρχή έγινε στο Μουντιάλ U-17, η συνέχεια γράφτηκε σε αυτό των U-20 και φθάνοντας στο Μουντιάλ Γυναικών 2023 και στο υψηλότερο επίπεδο, με την νεαρή να κάνει το ντεμπούτο της απέναντι στην Κορέα και να βάζει την «σφραγίδα» της στην μεγάλη επιτυχία της χώρας της! 

Πέντε μέρες αργότερα η Κολομβία αντιμετώπισε την Γερμανία στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του τουρνουά. Οι Νοτιοαμερικάνες επικράτησαν με 2-1 της δις παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας χάρη στα γκολ της Καϊσέδο και της Μανουέλα Βανέγας. Η 18χρονη σέντερ φορ στο 52΄ έδωσε το προβάδισμα στην Κολομβία μετά από όμορφη ατομική ενέργεια και υπέροχο πλασέ. Το γκολ αυτό είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει ως τώρα στη διοργάνωση και συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αναδειχθεί και το καλύτερο! 

Μερικές ώρες πριν την αναμέτρηση με τη φιναλίστ του Euro 2022 η Καϊσέδο ανησύχησε άπαντες, καθώς κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο προπονητής της, Νέλσον Αμπάντια δήλωσε το Σάββατο (29/7) ότι η νεαρή φορ ήταν απλώς «κουρασμένη». «Ήταν επίσης λίγο αγχωμένη, γιατί έπαιζε στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο… (το οποίο) έχει μεγάλη σημασία. Είναι 18 ετών. Είναι ένα μικρό κορίτσι, αλλά έχει σπουδαίες ικανότητες και σπουδαίο χαρακτήρα για να τα αφομοιώσει όλα αυτά. Γι' αυτό είναι μια από τις παίκτριες στον κόσμο σήμερα που αποτελούν τα ανερχόμενα αστέρια. Και ήταν απλώς ένα επεισόδιο, τελείωσε. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο 67χρονος τεχνικός σύμφωνα με το Reuters. 

Να αναφέρουμε ότι η Καϊσέδο το 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών, μια διάγνωση που ήταν πρόκληση για την καριέρα της ως αθλήτρια.

«Θυμάμαι ότι πήγαινα στο χειρουργείο μια μέρα και ένιωθα πολύ άσχημα γιατί πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να παίξω ξανά ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου», είχε δηλώσει η Κολομβιανή φορ σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Mundo Deportivo. 

Η νεαρή επιθετικός έλαβε τεράστια υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της, ειδικά από τον προπονητή της Κολομβίας, Νέλσον Αμπαντία, οποίος την γνωρίζει από την ηλικία των 12 ετών. «Μου είπε να χαλαρώσω: "θα επιστρέψεις". Και μπορείς να επιβιώσεις. Είσαι παράδειγμα αυτού», είχε πει η Καϊσέδο. 

Δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή της, η Λίντα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια σε μια εξάμηνη χημειοθεραπεία που την ανάγκασε να περάσει τρεις μήνες στο κρεβάτι. Επτά μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2020 η νεαρή ποδοσφαιρίστρια τα κατάφερε και νίκησε τον καρκίνο.

«Εκείνη την εποχή, δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να παίξω ξανά επαγγελματικά λόγω όλων των θεραπειών και των χειρουργικών επεμβάσεων που έπρεπε να κάνω», είχε δηλώσει η Κολομβιανή επιθετικός στη FIFA. «Πνευματικά, ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μου. Είμαι για πάντα ευγνώμων που συνέβη όταν ήμουν πολύ νέα. Μπόρεσα να συνέλθω, είχα και την υποστήριξη της οικογένειάς μου και νιώθω πολύ καλά τώρα. Αυτό που συνέβη με έκανε να μεγαλώσω. Νιώθω ευγνώμων και χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ», πρόσθεσε. 

Μετά την περιπέτεια της υγείας της και τη μεγάλη νίκη, η Καϊσέδο ήταν έτοιμη να λάμψει. Άλλωστε τι είναι μία ποδοσφαιρική «μάχη» μπροστά σε εκείνη που έδωσε και νίκησε.... 

Στο Copa América Femenina 2022, όπου η Κολομβία έφτασε στον τελικό, αναδείχθηκε η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια του τουρνουά. Στις αρχές του 2023, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε την απόκτησή της. Τη σεζόν που μας πέρασε έπαιξε δέκα ματς με τη «Βασίλισσα», σκοράροντας δύο φορές και μοιράζοντας τέσσερις ασίστ. «Νιώθω ότι τα πήγα καλά στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στην Ισπανία. Η μετακόμιση στη χώρα δεν ήταν ένα σημαντικό πολιτισμικό σοκ», είπε σε συνέντευξή της στο Claro Sports.

«Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο απ' όταν ήταν στην κοιλιά μου», είχε δηλώσει με χιούμορ η μητέρα της, Ερλίνδα Αλεγρία. «Από όταν άρχισε να περπατάει, άρχισε να κλωτσάει μια μπάλα και όσο περνούσε ο καιρός έπαιζε ολοένα και περισσότερο». Η Λίντα Καϊσέδο πραγματοποίησε το παιδικό της όνειρο, είναι μόλις 18 ετών, έχει περάσει μία μεγάλη δοκιμασία στη ζωή της αν και νεαρή αλλά δεν τα παράτησε ποτέ! Αποτελεί αναμφίβολα πρότυπο και πηγή έμπνευσης! 

Για κάθε φορά που σκέφτεσαι πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις... ξεφύλλισε... τη ζωή της Λίντα Καϊσέδο και ίσως τότε να τα δεις με άλλο μάτι....