Η συμβουλή Ελληνίδας προκαλεί αντιδράσεις – «Να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι Ρώσοι στρατιώτες»

Συνεχίζεται η διαμάχη για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η συμβουλή Ελληνίδας προκαλεί αντιδράσεις – «Να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι Ρώσοι στρατιώτες»

Sportal newsroom 14:43 - 28.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:23 - 28.03.2023

Θα πρέπει να επιτραπεί στους Ρώσους στρατιώτες να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέει η σύμβουλος του ΟΗΕ Αλεξάνδρα Ξανθάκη.

Η συμβουλή μίας Ελληνίδας, της Αλεξάνδρας Ξανθάκης στη ΔΟΕ προκάλεσε οργή σε ένα κομμάτι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αποκλειστεί όλος ο ρωσικός στρατός», τόνισε η Ξανθάκη, που είναι ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και η τοποθέτησή της στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προκαλέσει οργή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στους Αγώνες του Παρισιού 2024, εφόσον δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η Αλεξάνδρα Ξανθάκη, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα πολιτιστικά δικαιώματα, εξόργισε τους Ουκρανούς αθλητές, λέγοντας ότι μόνο οι Ρώσοι που εμπλέκονται άμεσα σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή στην προπαγάνδα για πόλεμο θα πρέπει να αποκλειστούν από τον διεθνή αθλητισμό.

 «Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αποκλειστούν όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες και όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί», είπε η Ξανθάκη στους εκπροσώπους αθλητών περισσότερων από 206 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. «Είναι μεροληπτικό γιατί υπήρχαν πολλοί άλλοι αθλητές από άλλες χώρες σε ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν αποκλείστηκαν ποτέ.

Ωστόσο, κάθε αθλητής πρέπει να αποκλειστεί εάν κριθεί ένοχος για θηριωδία, για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας. Και επίσης μπορούν να αποκλειστούν εάν κριθούν ένοχοι για προπαγάνδα για πόλεμο, αλλά σε ατομική βάση», τόνισε η Ξανθάκη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θ’ ακολουθήσει η ΔΟΕ τη συμβουλή της σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου την Τρίτη, η οποία αναμένεται να προσφέρει οδηγίες για τον αθλητισμό σχετικά με το πώς οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να προκριθούν στο Παρίσι.

Ο Ουκρανός δρομέας Βλάντισλαβ Χεράσκεβιτς, ο οποίος ήταν στη συνάντηση, είπε: «Κάθε σχόλιο ακουγόταν αρκετό τρελό. Και ήταν σαφές από τις ερωτήσεις που έλαβε ότι πολλοί άλλοι ήταν σοκαρισμένοι που υποστήριζε έναν τρόπο για να διαγωνιστούν οι Ρώσοι παρά τον παράνομο πόλεμο τους».

Ο Χεράσκεβιτς, ο οποίος κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «Όχι πόλεμος στην Ουκρανία» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πέρυσι πριν από την εισβολή στη χώρα του, είπε ότι οι γνώσεις που είχε η Ξανθάκη για τον αθλητισμό ήταν επίσης περιορισμένες.

«Κάποια στιγμή όταν ρωτήθηκε για την προπαγάνδα, είπε ότι οι Ρώσοι που λατρεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα απογοητευτούν βλέποντας τους αθλητές τους κάτω από μια ουδέτερη σημαία και θα αρχίσουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό συνέβη».

Η ουκρανική κυβέρνηση κι αξιωματούχοι του αθλητισμού θέλουν η ΔΟΕ να απαγορεύσει όλους τους Ρώσους από τους Αγώνες του 2024 και ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφατους Ολυμπιονίκες της χώρας συνδέονται με τον στρατό.

Η ΔΟΕ τους τελευταίους μήνες έχει αναζητήσει μια διέξοδο, για να επιτρέψει σε κάποιους να επιστρέψουν, επικαλούμενη την άποψη της Ξανθάκη ότι ο αποκλεισμός αθλητών με βάση μόνο το διαβατήριό τους θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Οι Ουκρανοί «διαφώνησαν άγρια ​​με την ανάλυσή μου», αναγνώρισε σε μια ανταλλαγή απόψεων στο Twitter η ελληνίδα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αθλητές που συμφωνούν μαζί της. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τους Ρώσους αθλητές και τη συμμετοχή τους στο Παρίσι εξακολουθούν να βαραίνουν τη ΔΟΕ.