Η ώρα της Γαλλίας - Τι περιμένουμε να δούμε στην επιστροφή της Ligue 1

Κιλιάν Εμπαπέ

i

Κιλιάν Εμπαπέ/©Intime

Η ώρα της Γαλλίας - Τι περιμένουμε να δούμε στην επιστροφή της Ligue 1

Sportal newsroom 14:51 - 28.12.2022 / Ανανεώθηκε: 14:58 - 28.12.2022

Οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος επιστρέφουν σήμερα στη σέντρα, με την Παρί Σεν Ζερμέν να είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Το ηθικό των Γάλλων οπαδών είναι μάλλον πεσμένο μετά την ήττα της εθνικής ομάδας της χώρας τους από την Αργεντινή στον τελικό του Μουντιάλ. Οπότε, ίσως η επανέναρξη τη της Ligue 1 τους προσφέρει την τόνωση που χρειάζονται για να επιστρέψουν σε… κανονικούς ρυθμούς. Η κορυφαία κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου επιστρέφει σήμερα στη σέντρα, με την Παρί να αντιμετωπίζει τη Στρασμπούρ. Πέρα, όμως από τους Παριζιάνους, στη Ligue 1 υπάρχουν πολλές… ιστορίες –και στις δύο άκρες του βαθμολογικού πίνακα - ικανές να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον.

Η επιβλητική Παρί και η… αγία τριάδα

Μέχρι τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Παρί… πέταγε φλόγες και γι’ αυτό είναι μόλις μια από τις δύο ομάδες στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που δεν έχει ήττα (η άλλη είναι η Νάπολι). Με τον Μέσι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από πέρυσι -και παγκόσμιο πρωταθλητή πλέον- και τους Νέιμαρ, Εμπαπέ να συμπληρώνουν την… αγία τριάδα, η ομάδα του Κριστόφ Γκατιέ παραμένει το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Η τριπλέτα της επίθεσης παραμένει το μεγάλο «όπλο» της, καθώς Μέσι, Νέιμαρ και Εμπαπέ έχουν σημειώσει τα 30 από τα 43 γκολ της στο πρωτάθλημα. Ένα άλλο προτέρημά της είναι το ανηλεές πρέσινγκ που εφαρμόζει, θέλοντας να ανακτήσει την κατοχή κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Βέβαια, αυτό έχει κι ένα τίμημα αν και σε μεγάλο βαθμό η Παρί τη… σκαπούλαρε στο πρώτο μισό της σεζόν. Δέχθηκε μόλις 9 τέρματα τη στιγμή που το xG των αντιπάλων της έφτασε στο 16,67.

Η απροσδόκητα ανταγωνιστική Λανς

Η μόνη ομάδα που πριν το break έδειξε ικανή –ως έναν βαθμό- να ακολουθήσει την Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η Λανς. Τρία χρόνια πριν βρισκόταν στην Ligue 2 και –δικαιολογημένα- πολλοί θεωρούσαν ταβάνι της την περυσινή 7η θέση. Ωστόσο, ο τεχνικός Φρανκ Εζ αποδεικνύει ότι ανήκει στην ελίτ των τεχνικών της κατηγορίας και την έχει φτάσει στη δεύτερη θέση. Λίγο δύσκολο να αντέξει στον… αδυσώπητο ρυθμό της Παρί (την οποία σημειωτέον δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα), αλλά αν καταφέρει να αυξήσει λίγο την παραγωγικότητά της έχει τη δυνατότητα να μείνει στην «κούρσα» του τίτλου για καιρό.

Για μια θέση στ’… αστέρια

Οι ομάδες που ακολουθούν τις δύο που έχουν ξεφύγει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα είναι η Ρεν, η Μαρσέιγ και η Λοριάν. Αυτές, και σε δεύτερο βαθμό Μονακό και Λιλ που βρίσκονται ποιο πίσω, θα παλέψουν για την κατάληψη της τρίτης θέσης, η οποία προσφέρει τη συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Ρεν βρίσκεται πέντε πόντους πίσω από τη Λανς, καθοδηγούμενη από τον Μαρτίν Τεριέ, ο οποίος στο πρώτο κομμάτι τις σεζόν κατέγραψε οκτώ γκολ και τρεις ασίστ.

Εντυπωσιακά ξεκίνησε τη χρονιά η Μαρσέιγ, παίρνοντας του 19 από τους 21 πρώτους διαθέσιμους πόντους. Από τότε, έχει χάσει μέρος της σταθερότητά της. Σημαντικό για την έκβαση της σεζόν της και το αν θα έχει υψηλά στάνταρ απόδοσης ο Αλέξις Σάντσες.

Η Λοριάν -όπως και η Λανς- ως τώρα ξεπερνά τις προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά για την πορεία της. Με ένα μίγμα νέων και έμπειρων ποδοσφαιριστών και υπό την καθοδήγηση του τεχνικού Ρεζίς Λε Μπρις έχει υπερκαλύψει τις δυνατότητές της. Το ερωτηματικό εδώ είναι για πόσο ακόμα θα αντέξει να το κάνει, καθώς σε στατιστικά-κλειδιά βρίσκεται αρκετά πίσω. Για παράδειγμα, έχει τις λιγότερες πάσες στο επιθετικό της τρίτο απ’ όλες τις ομάδες της κατηγορίας (636) και τις λιγότερες σέντρες (37)…

Μείωση ομάδων και… χαμός στην «ουρά»

Με τις ομάδες της Ligue 1 να μειώνονται στις 18 από την επόμενη περίοδο, τέσσερις σύλλογοι στο τέλος της περιόδου θα αποχαιρετήσουν τη μεγάλη κατηγορία. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η ουραγός Ανζέ (με μόλις 8 πόντους) δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη συμμετοχή στη Ligue 2 τη σεζόν 2023-24. Για να τα καταφέρει, χρειάζεται να βρει λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο σκοράρισμα. Στους 15 πρώτους αγώνες της σημείωσε κατά μέσο όρο ένα τέρμα, ενώ με παθητικό 34 γκολ έχει τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας.

Η 19η Στρασμπούρ είναι εξίσου… φειδωλή επιθετικά, σκοράροντας 17 φορές. Ως αποτέλεσμα, έχει σημειώσει μόνο μια νίκη και τις περισσότερες ισοπαλίες (8) απ’ οποιαδήποτε ομάδα της Ligue 1 φέτος.

Δημιουργικά, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για την 18η Αζαξιό. Οι «αρκούδες» έχουν στο ενεργητικό τους τα λιγότερα τέρματα στην κατηγορία (14), τέσσερα εκ των οποίων προέκυψαν από την άσπρη βούλα. Σε μεγάλους περιπέτειες έχει μπλέξει και η 17η Οσέρ, η οποία έχει το μικρότερο xG (15,51) από τις 20 ομάδες της λίγκας.

Παρ’ όλα αυτά, όλες τους διατηρούν κάποιες ελπίδες κυρίως επειδή τους το επιτρέπουν Μπρεστ, Ναντ, Μονπελιέ και Τρουά, οι οποίες βρίσκονται μπροστά τους, αλλά σε απόσταση που δεν είναι απαγορευτική για να δημιουργούνται ελπίδες…

Ο Εμπαπέ «κυνηγάει» τον Παπέν!

Εκτός και αν στην πορεία προκύψει κάποιος σημαντικός τραυματισμός, που θα τον κρατήσει για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης, ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι το πρώτο φαβορί για να αναδειχθεί εκ νέου πρώτος σκόρερ της Ligue 1. Σε περίπτωση που τα καταφέρει θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ζαν Πιερ Παπέν, ο οποίος είχε κερδίσει το «χρυσό παπούτσι» πέντε διαδοχικές σεζόν.

Ο σούπερ σταρ της εθνικής Γαλλίας μετράει 12 τέρματα ως τώρα και έχει τα περισσότερα σουτ (60) και τις περισσότερες επαφές με την μπάλα εντός της αντίπαλης περιοχής (112) απ’ οποιονδήποτε παίκτη στην κατηγορία. Ο συμπαίκτης του στην Παρί, Νέιμαρ, βρίσκεται λίγο πίσω του, με 11 γκολ, ενώ ένα λιγότερο έχει σημειώσει ο Τερέμ Μοφί, της Λοριάν.