Η άλλη πλευρά του «The Snow Society»: Η ομάδα της Χιλής που δεν επέζησε από ατύχημα στις Άνδεις (vids)

Γκριν Γκρος

Η άλλη πλευρά του «The Snow Society»: Η ομάδα της Χιλής που δεν επέζησε από ατύχημα στις Άνδεις (vids)

Κώστας Τόπας 08:48 - 13.02.2024

Το 1961, το αεροπλάνο που μετέφερε την Γκριν Γκρος μια ομάδα ποδοσφαίρου της Χιλής, συνετρίβη στις Άνδεις. Η μοναδική διαφορά με τα όσα είδαμε στην πολυβραβευμένη ταινία «The Snow Society», ήταν ότι δεν υπήρχαν επιζώντες.

«The Snow Society», η πολυβραβευμένη ταινία του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, μεγάλου νικητή στο γκαλά των βραβείων Γκόγια, η δραματική ταινία του Netflix σάρωσε τα πάντα στα 38α βραβεία Γκόγια τα οποία έλαβαν χώρα στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Κέρδισε συνολικά 12 βραβεία, μεταξύ αυτών για καλύτερη ταινία και καλύτερη σκηνοθεσία. «Η κοινωνία του χιονιού» καθιερώθηκε ως η τρίτη πιο πολυβραβευμένη ταινία στον ισπανικό κινηματογράφο μετά την 38η διοργάνωση των βραβείων Goya. Η υπερπαραγωγή για ένα πραγματικό αεροπορικό δυστύχημα στις Άνδεις το 1972, όταν μια ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, η «Old Christians Club» ταξίδεψε στη Χιλή για να παίξουν έναν φιλικό αγώνα τον Οκτώβριο του 1972.

Η άσκηση επιβίωσης των Ουρουγουανών, η οποία ήταν ήδη θέμα ταινίας το 1993 («Viven!», σε σκηνοθεσία Φρανκ Μάρσαλ) προκαλεί βάναυσο αντίκτυπο στους θεατές, μεταξύ άλλων λόγω των συνθηκών και του περιβάλλοντος στο οποίο οι αθλητές κατάφεραν να μείνουν εν ζωή, σε ένα απομακρυσμένο μέρος στην οροσειρά των Άνδεων (συγκεκριμένα, στην επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής), σε ύψος 3.570 μέτρων. Η επίσημη έρευνα αποφάσισε ότι η αιτία του ατυχήματος ήταν ένα λάθος των πιλότων, οι οποίοι απέτυχαν να προσαρμοστούν στις περίπλοκες κλιματικές συνθήκες που συνήθως συμβαίνουν στις Άνδεις, λόγω της διαφοράς στις πιέσεις και τις θερμοκρασίες μεταξύ των ρευμάτων αέρα που προέρχονται από τον Ειρηνικό και αυτά που προέρχονται από το ανατολικό τμήμα της οροσειράς.

Εντεκάμισι χρόνια πριν από το «θαύμα των Άνδεων», ένα άλλο αεροπλάνο που μετέφερε ομάδα (ποδοσφαιρική, στην προκειμένη περίπτωση) συνετρίβη επίσης στις Άνδεις. Με τη διαφορά ότι τότε δεν υπήρχαν επιζώντες. Συγκεκριμένα, στις 3 Απριλίου 1961, η Γκριν Κρος, μια ομάδα από το Σαντιάγο της Χιλής που αγωνιζόταν στην πρώτη Κατηγορία (ήταν μία από τους ιδρύτριες της διοργάνωσης και πρωταθλήτρια το 1945) ξεκίνησε από πόλη Οσόρνο (στην νότια της Χιλής) αφού έπαιξε αγώνα Κυπέλλου.

Η αποστολή της Γκριν Γκρος χωρίστηκε σε δύο γκρουπ για να πάρει δύο αεροπλάνα. Οι περισσότεροι από τους παίκτες επέλεξαν να πετάξουν με το δεύτερο αεροπλάνο, αφού είχαν προγραμματίσει λιγότερες στάσεις πριν φτάσουν στο Σαντιάγο, τον τελικό προορισμό τους. Επιπλέον, ήταν Πάσχα και λόγω του μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών, το πρώτο αεροπλάνο δεν είχε πλέον διαθέσιμες θέσεις για όλα τα μέλη της ομάδας. Ο Αλφρέντο Γκουντιέρες ήταν ένας από τους παίκτες που πήραν το πρώτο αεροπλάνο.

Η απόφαση του έσωσε τη ζωή. «Άλλαξα το εισιτήριό μου με τον συμπαίκτη μου τον Χέκτορ Τολέδο γιατί ήθελε να πάει με αρκετούς από τους καλύτερους φίλους του από την ομάδα, αφού υπήρχε η πιθανότητα να κάνω μια πιο άνετη πτήση λίγα λεπτά αργότερα», εξήγησε στο «Panenka» το 2018.

«Όλοι νόμιζαν ότι είχα πεθάνει»

Ο Γκουντιέρες εργάστηκε ως λινοτυπολόγος στην εφημερίδα «La Nación». «Όταν έφτασα στη δουλειά οι συνάδελφοί μου πήδηξαν πάνω μου και μου έδειξαν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, που έγραφε "Αεροσκάφος της Γκριν Γκρος χάθηκε, δεν υπάρχουν επιζώντες". Από τότε όλοι νόμιζαν ότι είχα πεθάνει. Στην πραγματικότητα, όταν μίλησα με τη μητέρα μου, που ζούσε στη Βίλα Αλέγκρε, δεν πίστευε ότι ήμουν ζωντανός», είπε.

Το Douglas DC-3 που μετέφερε μέρος του προσωπικού, το πούλμαν και τον μασέρ, μεταξύ άλλων επιβατών, συνετρίβη στη βορειοανατολική πλαγιά του λόφου Λαστίμας, στο Νεβάδος ντε Λονγκάβ, κοντά στην πόλη Λινάρες, στην περιοχή της κεντρικής Χιλής. Δεν υπήρξαν επιζώντες. Το αεροπλάνο πήρε φωτιά λίγο μετά τη συντριβή. Συγκεκριμένα, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, επτά από τους οποίους ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας της Γκριν Γκρος, εκτός από τον προπονητή τους, Αρνόλντο Βάσκες έναν μασέρ και τρεις διαιτητές.

Οκτώ ημέρες μετά τη συντριβή, οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου. 54 χρόνια αργότερα, μια αποστολή βρήκε νέα μέρη του αεροσκάφους που συνετρίβη. Μετά από πενθήμερη έρευνα, βρήκαν υπολείμματα της ατράκτου του Douglas C-3, σε σημείο που βρίσκεται στα 3.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οπως επίσης βρήκαν επίσης υπολείμματα οστών.

Το ακριβές μέρος, ένα μυστήριο

Η ακριβής τοποθεσία της ανακάλυψης δεν έγινε ποτέ γνωστή για να αποφευχθούν οι λεηλασίες και να αποτραπεί από το να γίνει τόπος προσκυνήματος. Το Κύπελλο Χιλής του 1961 ονομάστηκε «Green Cross Chile Cup» προς τιμήν εκείνων που πέθαναν. Η ιστορία της Γκριν Γκρος, ως αθλητικού συλλόγου δεν είχε επίσης αίσιο τέλος. Το 1965 άφησε το Σαντιάγκο της Χιλής για να μετακομίσει στο Τεμούκο και να συγχωνευθεί με το «Temuco Sports Club».

«Η κοινωνία του χιονιού» - Σαν Λορέντζο και Ρίβερ Πλέιτ κράτησαν... συντροφιά στους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας στις Άνδεις
REST OF THE WORLD

17:13 - 24.01.2024

«Η κοινωνία του χιονιού» - Σαν Λορέντζο και Ρίβερ Πλέιτ κράτησαν... συντροφιά στους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας στις Άνδεις

Δύο επιζήσαντες της τραγωδίας αποκάλυψαν τον ρόλο που έπαιξαν οι αγώνες της Σαν Λορέντζο με τη Ρίβερ Πλέιτ, όσο περίμεναν τη διάσωση στις Άνδεις.

Αρχικά, η νέα ομάδα ονομαζόταν Γκριν Γκρος Τεμούκο, αλλά τελικά κατέληξε να αραιωθεί και να υιοθετήσει το όνομα Ντεπόρτες Τεμούκο, μια ομάδα που παίζει επί του παρόντος στην Primera B της Χιλής.