«Καθάρισε» με Ολιβέιρα και Μπράντον Τόμας ο ΠΑΟΚ στην Καλαμάτα
i

ΠΑΟΚ / © Intime

«Καθάρισε» με Ολιβέιρα και Μπράντον Τόμας ο ΠΑΟΚ στην Καλαμάτα

Μάνος Τσαλγατίδης 17:24 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 17:39 - 14.12.2022

Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με σκορ 2-0 στην Καλαμάτα επί της τοπικής ομάδας χάρη στα γκολ των Ολιβέιρα και Μπράντον. Με το ένα πόδι στην επόμενη φάση του θεσμού ο «Δικέφαλος» και η ρεβάνς της Τούμπας μοιάζει είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην Καλαμάτα με σκοπό να τελειώσει τη δουλειά από σήμερα (14/12) και ουσιαστικά αυτό έκανε. Σε ένα ματς που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας οι «ασπρόμαυροι» επικράτησαν με 0-2 επί της «Μαύρης Θύελλας» χάρη στα γκολ των Ολιβέιρα (με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι) και Μπράντον με πλασέ μέσα από την περιοχή. Αυτό το αποτέλεσμα ουσιαστικά σβήνει κάθε ελπίδα στην Καλαμάτα.

Πλέον, το σύνολο του Λουτσέσκου στρέφει την προσοχή του στον εκτός έδρας αγώνα με τον Παναιτωλικό για την 14η αγωνιστική της Super League, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/12 στο Αγρίνιο.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στην αναμέτρηση, έχοντας και την ορμή που τους έδινε ο ενθουσιασμός ενός τόσο μεγάλου αγώνα. Από την άλλη οι παίκτες του ΠΑΟΚ στην αρχή είχαν ένα ύφος μπλαζέ, κάτι που εκνεύρισε τον Ράζβαν Λουτσέσκου. Η πολυπρόσωπη άμυνα της Καλαμάτας δυσκόλεψε αρκετά τον Δικέφαλο, καθώς ουσιαστικά οι γηπεδούχοι αμύνονταν με οχτώ ποδοσφαιριστές! Δείγμα αυτού ήταν πως η πρώτη τελική στο παιχνίδι ήταν στο 13ο λεπτό με μακρινό σουτ του Νάρεϊ, που μπλόκαρε ο Μέντες.

Ο αγώνας άρχισε να αποκτά ρυθμό από το 26ο λεπτό και έπειτα. Ο Κωνσταντέλιας ανατράπηκε από τον Ασίγκμπα, ο διαιτητής Τσιμεντερίδης έδειξε την άσπρη βούλα και ο Ολιβέιρα ευστόχησε για το 0-1. Από εκείνο το σημείο και έπειτα το σύνολο του Λουτσέσκου πήρε αυτοπεποίθηση, ενώ και η «μαύρη θύελλα» αναγκάστηκε να ανοίξει τις γραμμές της και να γίνει πιο επιθετική. 

Η Καλαμάτα προσπαθούσε να παίξει στο γρήγορο επιθετικός τρανζίσιον, αλλά το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει την άμυνα του τρία-τέσσερα μέτρα πιο ψηλά τη δυσκόλεψε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Κοτάρσκι να μην έχει αρκετή δουλειά στο πρώτο μέρος.

Αυτό βέβαια, μέχρι το 42ο λεπτό, όταν ο Κροάτης κίπερ πιθανότατα έκανε την απόκρουση της σεζόν. Ο Μπακαγιόκο έβγαλε την Καλαμάτα στην κόντρα, πάσαρε στον Ρόβα, που τον ξαναβρήκε μέσα στην περιοχή, αλλά ο Κοτάρσκι ξάπλωσε το κορμί του πάνω στη γραμμή και απέκρουσε το πλασέ του παίκτη των γηπεδούχων. Αυτή ήταν μεγαλύτερη φάση των Μεσσηνίων στο πρώτο ημίχρονο. Η λήξη του πρώτου μέρους βρήκε τον Δικέφαλο να προηγείται με 0-1.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με όρεξη για να παίξουν ποδόσφαιρο στο δεύτερο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι έψαχναν με βαθιές μπαλιές τα κενά που άφηναν τα ανεβάσματα των Ράφα Σοάρες και Σάστρε, ενώ ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να είναι συγκεντρωμένος και να παίρνει στα σοβαρά πλέον τον αντίπαλο του. 

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης το ματς είχε ταχύτητα, ρυθμό και δυνατές μονομαχίες. Από μια τέτοια ο Νέσμπεργκ χτύπησε στο κεφάλι και έγινε αναγκαστική αλλαγή, με τον Κουλιεράκη να περνά στη θέση του στο 58ο λεπτό.

Ο Λουτσέσκου βλέποντας πως Φιλίπε Σοάρες και Μπίσεσβαρ δεν ήταν στη μέρα τους και δεν εξυπηρετούσαν το πλάνο του αποφάσισε να ρίξει στο παιχνίδι το αυστριακό δίδυμο Σβαμπ και Μουργκ, προκειμένου να δώσουν ηρεμία και ταχύτητα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, αφού η Καλαμαρά είχε εγκλωβίσει τον Δικέφαλο σε ένα αργό τέμπο.

Όσο περνούσε η ώρα η Καλαμάτα ανέβαζε τον ρυθμό της και πίεζε για την ισοφάριση, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του ΠΑΟΚ. Βέβαια, το γεγονός πως η ομάδα του έδωσε τόσο χώρο στον αντίπαλο εκνεύρισε τον Ράζβαν Λουτσέσκου, που έδινε οδηγίες σε εξαιρετικά έντονο τόνο.

Στο 78ο λεπτό ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ σφράγισε την πρόκριση, αφού κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματα του. Ο Μουργκ με όμορφη ενέργεια έξω από την περιοχή απέφυγε δύο αντιπάλους, βρήκε τον Μπράντον που νωρίτερα είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς και ο Ισπανός με ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή έγραψε το 0-2.

Μέχρι το τέλος του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και ο Δικέφαλος έφυγε νικητής με σκορ 2-0 και παράλληλα είναι με το ένα πόδι στη φάση των 8 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι ενδεκάδες:

Καλαμάτα (Φραγκίσκος Κεράνης): Μέντες, Μαβινγκά (Άλβες), Κωνσταντινόπουλος, Μπακαγιόκο, Λουπάνο, Ασίγκμπα, Παπατόλιος (Μπενίτες), Καραγκούνης, Μοσέρ (69΄ Τάτος), Ρόβας (86΄Τριανταφυλλάκης) και Αρναρέλλης (73΄ Βασιλογιάννης).

ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Kοτάρσκι, Ράφα, Νέσμπεργκ (58΄ Κουλιεράκης), Κάργας, Σάστρε (75΄ Βιεϊρίνια), Φ. Σοάρες (65΄Σβαμπ), Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (65΄ Μουργκ), Κωνσταντέλιας, Νάρεϊ και Ολιβέιρα (75΄ Μπράντον).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ολιβέιρα άνοιξε τον ρυθμό του αγώνα και έβαλε τον ΠΑΟΚ σε θέση οδηγού, ενώ η εξωπραγματική απόκρουση του Κοτάρσσκι στο 42ο λεπτό κράτησε το μηδέν και επέτρεψε στον Δικέφαλο να πάει στα αποδυτήρια με το υπέρ του 0-1.

MVP

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας μπορεί να μην έλαμψε όπως στα υπόλοιπα ματς με περίτεχνες ενέργειες, αλλά ήταν ουσιαστικός και μεστός στις επιλογές του, ενώ ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι, με το οποίο ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ. Φυσικά, ήταν ο πιο κινητικός παίκτης του Δικεφάλου ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Νίκος Ανασταόπουλος με την πεντάδα στην άμυνα, που ουσιαστικά σε φάση άμυνας δυσκόλεψε τον Ράζβαν Λουτσέσκου και τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, όταν ο Ρουμάνος τεχνικός του Δικεφάλου ανακάτεψε την τράπουλα στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά με την είσοδο των Σβαμπ και Μουργκ κατάφερε να... σπάσει τις αντίπαλες γραμμές.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Μόλις τρία λεπτά χρειάστηκε ο Μπράντον Τόμας για να σκοράρει. Ο Ισπανός φορ μπήκε στην αναμέτρηση στο 75΄και βρήκε δίχτυα στο 78ο λεπτό

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙKH

Ο ΠΑΟΚ πλέον στρέφει την προσοχή του στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό (22/12), καθώς θέλει να ξεκινήσει νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Φυσικά, μένει να φανεί σε ποιους από τους Ελ Καντουρί, Τσαούση, Λύρατζη και Κούρτιτς θα μπορεί ο Ράζβαν Λουτσέσκου να υπολογίζει για αυτό το παιχνίδι.