Εμπαπέ - Παρί Σεν Ζερμέν: Μία πονεμένη ιστορία που... κούρασε!

Κιλιάν Εμπαπέ

i

Κιλιάν Εμπαπέ/©Intime

Εμπαπέ - Παρί Σεν Ζερμέν: Μία πονεμένη ιστορία που... κούρασε!

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 18:40 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:43 - 13.06.2023

Οι ευρωπαϊκές αποτυχίες και τα συνεχόμενα μεταγραφικά σενάρια έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην σχέση του Κίλιαν Εμπαπέ με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Την τελευταία εξαετία, το σίριαλ Εμπαπέ – Παρί Σεν Ζερμέν έχει δημιουργήσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Ο Γάλλος σούπερ σταρ ανήκει στον Παριζιάνικο σύλλογο από το καλοκαίρι του 2017 κι όπως όλα δείχνουν το… άδοξο τέλος είναι κοντά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Equipe», ο σούπερ σταρ της ομάδας αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης που του έγινε, με αποτέλεσμα τα σενάρια πώλησής του να ξαναβγούν στο προσκήνιο. Η απόφαση του Νασέρ Αλ Κελαϊφί να ανανεώσει τον Γάλλο σταρ το περασμένο καλοκαίρι και να αφήσει με... άδεια χέρια τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφερε πολλά χαμόγελα στους Παριζιάνους, ωστόσο ένα χρόνο μετά η κατάσταση δεν μοιάζει ιδανική. Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι και το καλύτερο, με τις φήμες αποχώρησης να έχουν… φουντώσει για τα καλά.

Η μεταγραφή στην Παρί και το… ευρωπαϊκό όνειρο

Το καλοκαίρι του 2017, οι Παριζιάνοι ανακοίνωσαν την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ από τη Μονακό έναντι συνολικά 180 εκατομμυρίων ευρώ (145 εκατομμύρια και άλλα 35 εκατομμύρια σε μπόνους).

Αρχικά, ο 18χρονος τότε ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως… δανεικός για την πρώτη σεζόν, με σκοπό ο γαλλικός σύλλογος να… ξεγελάσει το Financial Fair Play και να μην αντιμετωπίσει κυρώσεις. Ο πρώην παίκτης της Μονακό υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2022 κι ενσωματώθηκε με την ομάδα της Παρί για έναν και μοναδικό στόχο, την κατάκτηση του Champions League. Μιας και στις εγχώριες διοργανώσεις ο σύλλογος είναι το απόλυτο φαβορί καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά οικονομικού μεγέθους και ποιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, άπαντες στο Παριζιάνικο στρατόπεδο έθεσαν ως στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση. 

Μέχρι και σήμερα, αυτό το όνειρο δεν έχει εκπληρωθεί. Αυτήν την εξαετία, ο Εμπαπέ κατάφερε να πανηγυρίσει πρωταθλήματα, Κύπελλα, να κατακτήσει το πρώτο του Μουντιάλ με την Εθνική Γαλλίας, να πετύχει αμέτρητα γκολ, ωστόσο το… απωθημένο με την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχει παραμείνει μέχρι και σήμερα.

Ο απολογισμός με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν

Με τη φανέλα της Παρί, ο Εμπαπέ έχει πανηγυρίσει πέντε πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, δυο League Cup και τέσσερα Super Cup Γαλλίας, ενώ σε ατομικό επίπεδο έχει πραγματοποιήσει 260 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 212 γκολ και 98 ασίστ σε 20.814 αγωνιστικά λεπτά. Τη σεζόν 2020-21 στο Champions League, ο Γάλλος έγινε στις 20 Δεκεμβρίου ο νεότερος παίκτης που έφτασε τα 20 γκολ, ρεκόρ το οποίο έσπασε αργότερα την ίδια σεζόν ο Χάαλαντ. 

Στις 10 Μαρτίου του 2021 έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έφτασε τα 25 γκολ στην ίδια διοργάνωση, σπάζοντας το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι. Εκείνη τη σεζόν στη Ligue 1 σκόραρε 27 γκολ και αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος, ωστόσο η Παρί δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η σεζόν 2020-21 ήταν η πρώτη στην οποία ο Εμπαπέ σκόραρε πάνω από 40 γκολ σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.

Όπως διαπιστώνεται, τα επιτεύγματα του με τη φανέλα της Παρί δεν είναι λίγα, ωστόσο ο μεγάλος στόχος ήταν και είναι άλλος.

Οι ευρωπαϊκές αποτυχίες και ο χαμένος τελικός

Από το 2017 και την έλευση του Εμπαπέ στο Παρίσι, η Παρί Σεν Ζερμέν έμπαινε κάθε φορά στη διοργάνωση του Champions League ως ένα από τα φαβορί για κατάκτηση. Μπορεί σε αυτό το τουρνουά να χρειάζεται «βαριά» φανέλα για να πρωταγωνιστήσεις, ωστόσο η ποιότητα στο ρόστερ των Γάλλων και τα ανυπέρβλητα ποσά που δαπανήθηκαν για την κατάλληλη ενίσχυση δημιούργησαν μία νέα ποδοσφαιρική δύναμη που έδειχνε έτοιμη για κάθε πρόκληση. 

Στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα της Παρί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο Εμπαπέ γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των «16», με αποτέλεσμα η πρώτη απόπειρα να κριθεί αποτυχημένη. Στην συνέχεια το σκηνικό παρέμεινε ίδιο, η Παρί είχε την ποιότητα να φτάσει μέχρι ενός σημείου στον θεσμό, όμως όταν η μπάλα «έκαιγε» τα έβρισκε… σκούρα.

To 2020, σε μία παράξενη εποχή για το ποδόσφαιρο λόγω της πανδημίας, η Παρί Σεν Ζερμέν με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο της έφτασε πρώτη φορά τόσο κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε. Συγκεκριμένα, στις 23/8 του 2020, η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε το Champions League στη Λισαβόνα, καθώς επικράτησε της Παρί Σεν Ζερμέν σε έναν ιδιαίτερο τελικό λόγω του covid, με το γκολ του Κομάν στο 59ο λεπτό (1-0). Σε αυτήν την αναμέτρηση ο Εμπαπέ αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο, ενώ έφτασε πολύ κοντά και στο γκολ, όμως ο Νόϊερ ήταν εκεί για να τον σταματήσει.

Η «αυτοκτονία» κόντρα στη Ρεάλ και το νέο συμβόλαιο

Την περσινή σεζόν, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη «δαιμονιώδη» φόρμα στην οποία βρισκόταν ο Εμπαπέ, με αποτέλεσμα να γνωρίσει αποκλεισμό-σοκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των «16» του Champions League.

Στον πρώτο αγώνα στο Παρίσι, το εξαιρετικό πλασέ του Γάλλου σταρ στις καθυστερήσεις χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους, ωστόσο αυτό που ακολούθησε στη ρεβάνς δεν το περίμενε κανείς. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η ομάδα του Ποτσετίνο ταξίδεψε στη Μαδρίτη για να υπερασπιστεί το υπέρ της προβάδισμα και να πάρει μία σπουδαία πρόκριση. Το νέο γκολ του Εμπαπέ έδωσε το προβάδισμα στην Παρί, η οποία έδειχνε να «αγκαλιάζει» την πρόκριση, ωστόσο το «σόου» του Μπενζεμά με τρία γκολ μέσα σε 17 γκολ ανέτρεψε εντελώς την κατάσταση (3-1), με αποτέλεσμα να έρθει ακόμη ένας αποκλεισμός από την Ευρώπη. 

Μετά από εκείνο το βράδυ, πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως η απόφαση του Εμπαπέ να αποχωρήσει από το Παρίσι για λογαριασμό της Ρεάλ ήταν… μονόδρομος. Ωστόσο η ομάδα της Γαλλίας κατάφερε να κάνει και πάλι το θαύμα της, καθώς πρόσφερε στον 24χρονο επιθετικό νέο συμβόλαιο με μπόνους υπογραφής 300 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό είναι το σπίτι μου, η πόλη μου, όπως έλεγα πάντα. Θα συνεχίσω στην Παρί Σεν Ζερμέν για να κατακτήσουμε τίτλους μαζί, ελπίζω να συνεχίσω να κάνω πάντα αυτό που θέλω για εσάς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προς το κοινό των Παριζιάνων ο διεθνής σταρ.

Τα συνεχόμενα μεταγραφικά σενάρια και ο διακαής πόθος της Ρεάλ

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξαετίας, οι μεταγραφικές «σειρήνες» που ακούστηκαν γύρω από το όνομα του Εμπαπέ ήταν αρκετές. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Ρεάλ Μαδρίτης κυρίως αλλά και μερικές ακόμα ομάδες έδειξαν το ενδιαφέρον τους, ωστόσο ποτέ δεν οριστικοποιήθηκε κάποιο deal. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Γαλλίας, πλέον η διοίκηση των Παριζιάνων θα εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση πολύ σοβαρά, με σκοπό να βγάλει οικονομικό κέρδος και να μην τον χάσει ελεύθερο. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν θα δεχτεί να συζητήσει με μία πρόταση κάτω από τα χρήματα που έδωσε εκείνη για να τον πάρει το 2018 από τη Μονακό (180 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν δεν θα διαπραγματευτεί καμία πρόταση που δεν θα ξεπερνάει τα 160 εκατ.

Φυσικά, οι σκέψεις για πώληση προκύπτουν από το γεγονός ότι ο 24χρονος άσος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «πικ» της καριέρας του και αν δεν πωληθεί σε αυτό το μεταγραφικό παράθυρο, τότε θα υπάρξει μεγάλη «χασούρα» αν φύγει τελικά την επόμενη χρονιά ως ελεύθερος. Στη... γωνία για την περίπτωση του περιμένει η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία δεν έχει σταματήσει λεπτό να τον παρακολουθεί, ενώ δεν είναι και λίγες οι αραβικές ομάδες που τον κοιτάζουν.

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια, ο Εμπαπέ αποτελεί διακαή πόθο της Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ μίλησε πρόσφατα για τον Γάλλο σταρ και διαβεβαίωσε ότι δεν θα έρθει φέτος αλλά του χρόνου στη Μαδρίτη όμως αργά ή γρήγορα αυτό που όλα δείχνουν είναι ότι ο παίκτης θα φορέσει τη φανέλα των «μερένγκες», αν το επιτρέψει η τωρινή του ομάδα.

Το μέλλον του Εμπαπέ είναι στον αέρα και αναμένεται με μεγάλη αγωνία η απόφαση που θα παρθεί. Τα δεδομένα είναι πολλά και συνήθως τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε για τέτοια υπέρογκα ποσά, χρειάζεται μία επαναξιολόγηση των δεδομένων.

Το μόνο σίγουρο, είναι η αποχώρηση του Εμπαπέ από την ομάδα του Παρισιού είτε τη φετινή σεζόν, είτε την επόμενη. Τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν αρκετά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το γυαλί φαίνεται να έχει... ραγίσει και το... άδοξο τέλος πλησιάζει.