Ετσεβέρι: Ο «μικρός διάβολος» που έκλεισε η Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζεται να γίνει ο νέος... Μέσι (vids)

Κλαούντιο Ετσεβέρι

i

©Photo by Pakawich Damrongkiattisak - FIFA/FIFA via Getty Images/Ideal Images

Ετσεβέρι: Ο «μικρός διάβολος» που έκλεισε η Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζεται να γίνει ο νέος... Μέσι (vids)

Κώστας Τόπας 11:09 - 26.01.2024

Ο «μικρός διάβολος» ο Κλαούντιο Ετσεβέρι, το next big thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο «νέος Μέσι» ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, όντας σε ηλικία 17 ετών...

Στη σύγχρονη εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εκκολαπτόμενοι νέοι ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία να κάνουν όνομα πολύ πριν μπουν στα βαθιά με θεαματικά γκολ ή στιγμές ατομικής λαμπρότητας που καταγράφονται συχνά στις κάμερες. Ο Κλαούντιο Ετσεβέρι, για παράδειγμα, έκανε αίσθηση σε ηλικία μόλις 11 ετών ενώ αγωνιζόταν για την ομάδα νέων της Ρίβερ Πλέιτ στο Venice Champions Trophy το 2017. Ενα τουρνουά επτά ομάδων που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Άγιαξ, Γιουβέντους και Τσέλσι.

Ο Ετσεβέρι σημείωσε εννέα γκολ σε έξι συμμετοχές καθώς οι «εκατομμυριούχοι» τερμάτισαν τρίτοι, με τέσσερα γκολ του να έρχονται σε μια υπέροχη εμφάνιση απέναντι στη Γιουβέντους. Ο ίδιος όμως δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος. «Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε χαρούμενοι γιατί θέλαμε να κερδίσουμε το τουρνουά», είπε ο νεαρός στους δημοσιογράφους μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του.

Αυτή η «δίψα» για νίκη βοήθησε έκτοτε να ξεχωρίσει ο Ετσεβέρι από άλλους πολλά υποσχόμενους παίκτες στην τροχιά του και σήμερα κατάφερε να ολοκληρώσει μια ονειρεμένη μεταγραφή στην Premier League, παρά το γεγονός ότι έκλεισε μόλις τα 18 στις 2 Ιανουαρίου. Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/01) ότι έχει φτάσει σε συμφωνία για την υπογραφή του νεαρού αστέρα της Ρίβερ και της Αργεντινής έναντι αρχικής αμοιβής 18 εκατομμυρίων ευρώ, νικώντας με αυτόν τον τρόπο την Μπαρτσελόνα, η οποία ήταν βασική διεκδικήτρια για την μεταγραφή του.

Η Σίτι έχει ένα ισχυρό ρεκόρ όσον αφορά την απόδοση των καλύτερων από τις καλύτερες εξαγωγές της Αργεντινής, με τους Πάμπλο Ζαμπαλέτα, Κάρλος Τέβες και Σέρχιο Αγουέρο να τη βοηθούν να αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην Premier League. Ο Χούλιαν Άλβαρες κυματίζει τώρα τη σημαία της Αργεντινής για τους πρωταθλητές Αγγλίας, έχοντας επίσης αποκτηθεί από την Ρίβερ Πλέιτ, και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο Ετσεβέρι δεν μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του μετά από ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στη νεοσύστατη καριέρα του.

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Ο Ετσεβέρι γεννήθηκε στην Ρεζιστένσια, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τσάκο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αργεντινή, και έμαθε τα βασικά του ποδοσφαίρου από τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία. Ως στήριγμα είχε επίσης και τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του, τα οποία τον ενθάρρυναν να κυνηγήσει τα όνειρά του αφού φάνηκε ότι είχε μια φυσική ικανότητα για το ποδόσφαιρο.

Ο τοπικός σύλλογος Ντεπορτίβο Λουχιάν του έδωσε την ευκαιρία να βελτιώσει τις δεξιότητές του και έκανε αρκετά για να τραβήξει την προσοχή των σκάουτερ της Ρίβερ, που του πρόσφεραν μια δοκιμή σε ηλικία 10 ετών. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αφήσει το στίγμα του ο Ετσεβέρι, καθώς ο πρώην διευθυντής  της Ρίβερ Πλέιτ, Ντανιέλ Μπρισουέλα, είπε πρόσφατα στο TyC Sports: «Πέρα από την ικανότητα και την τεχνική, εξετάζουμε τη λήψη αποφάσεων, την εξυπνάδα και τον χαρακτήρα. Ο Κλαούντιο ήταν σαν ένας 10χρονος άνδρας».

Η Ρίβερ δήλωσε την πρόθεσή του να υπογράψει τον Ετσεβέρι, αλλά οι οικογενειακοί δεσμοί του τελευταίου σχεδόν απέτρεψαν την συνεργασία τους. Ο Μπρισουέλα πρόσθεσε: «Στεκόμασταν μπροστά στο Μονουμεντάλ και ο Ετσεβέρι μου είπε: ¨"Είμαι οπαδός της Ρίβερ, και μου αρέσει εδώ, αλλά αν η μητέρα μου δεν έρθει μαζί μου, τότε θα επιστρέψω στο Τσάκο"».

Ο πρώην τεχνικός της Ρίβερ, Μαρσέλο Γκαλιάρδο και ο πρόεδρος Ροδόλφο Ντονόφριο, ωστόσο, ήταν ανένδοτοι ότι ο Ετσεβέρι δεν μπορούσε να γλιστρήσει μέσα από το δίχτυ κι έτσι τον βοήθησαν να οργανώσει διαμονή για τη μητέρα του σε ένα διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες, κάτι που ήταν μια κίνηση άνευ προηγουμένου δεδομένης της ηλικίας του.

 Ο μικρός διάβολος

Στη συνέχεια, ο Ετσεβέρι ανέβηκε στις τάξεις της Ρίβερ με γρήγορους ρυθμούς, με την πρωτιά του στο Venice Champions Trophy να αποδεικνύεται μόνο η αρχή. Έκανε το ντεμπούτο του για την δεύτερη ομάδα του συλλόγου σε μια αναμέτρηση με τον Πατρονάτο τον Οκτώβριο του 2022 ως 16χρονος και σημάδεψε την περίσταση με ένα γκολ. Δύο μήνες αργότερα, η Ρίβερ του προσέφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Το παρατσούκλι «El Diablito» αποδόθηκε επίσης στον Ετσβέρι («Μικρός Διάβολος»), το οποίο σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μοναδικό του ταλέντο.

Η πρώτη συνάντηση με τον Μέσι

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Ετσεβέρι έκανε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη. Ο αστέρας της Ρίβερ κλήθηκε να προπονηθεί με την ομάδα των ανώτερων ομάδων της Αργεντινής ενώ προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών, το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Ετσεβέρι δεν φαινόταν ψαρωμένος, όπως είπε ο Άνχελ Ντι Μαρία στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τις ικανότητες του νεαρού αστέρα της Αργεντινής: «Φαινόταν γεμάτος αυτοπεποίθηση. Σσίγουρα τον παρακολουθήσαμε. Έχει πολλά να δώσει». Αυτή η εμπειρία οδήγησε το αφεντικό της Ρίβερ, Μάρτιν Ντεμιχέλις, να δώσει στον Ετσεβέρι το ντεμπούτο του για την ομάδα, σε έναν εντός έδρας αγώνα εναντίον της Κόρδοβα στις 23 Ιουνίου. Τελείωσε το ματς με ασίστ καθώς η Ρίβερ είχε νικήσει 3-1 και συνέχισε να εμφανίζεται σε άλλα τρία ματς πριν από το τέλος της σεζόν 2023.

Ο Ετσεβέρι ήταν έτοιμος να κάνει μεγάλη απήχηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 στο Περού και δεν απογοήτευσε. Σκόραρε πέντε γκολ σε επτά εμφανίσεις, καθώς η Αργεντινή απόλαυσε μια συναρπαστική πορεία μέχρι τα ημιτελικά, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικού χατ-τρικ εναντίον της Βραζιλίας στους «8» της διοργάνωσης. Το τρίτο του γκολ έμοιαζε πολύ με ένα διάσημο τελείωμα του Μέσι κόντρα στη «Σελεσάο» το 2021, καθώς είχε την ψυχραιμία και την ταχύτητα σκέψης να ντριμπλάρει τον τερματοφύλακα, πριν σπρώξει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Ολη η Ευρώπη στα πόδια του

Οι εμφανίσεις του Ετσεβέρι στο Περού τον έβαλαν στον χάρτη, με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Γιουβέντους, την Ίντερ, την Μίλαν και την Μπενφίκα να ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες του. Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που αρχικά αναδείχθηκε η πρώτη ενδιαφερόμενη για την υπογραφή του, και ο Τσάβι έβαλε λάδι στη φωτιά όταν πιέστηκε για μια πιθανή μεταγραφή. «Το αγόρι είναι ταλέντο», είπε ο τεχνικός της Μπάρτσα στα ΜΜΕ. «Πέρα από το χατ-τρικ που σημείωσε κόντρα στη Βραζιλία, είναι ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το δει το τμήμα σκάουτινγκ».

Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ετσεβέρι είχε μάλιστα παραδεχτεί ότι ονειρεύεται να ακολουθήσει τα βήματα του Μέσι, λέγοντας: «Όπως και ο Μέσι, θα ήθελα να παίξω για τη Μπάρτσα. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του και τον έβλεπα να παίζει για Μπαρτσελόνα, οπότε είχα αυτή την ομάδα μέσα μου από πολύ μικρός». Ρεαλιστικά, όμως, η Μπάρτσα δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μόνιμες μεταγραφές αυτή τη στιγμή, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μειώσει τον συνολικό μισθό της ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της La Liga. Οι πρωταθλητές Ισπανίας σίγουρα δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την οικονομική δύναμη της Μάντσεστερ Σίτι.

Είναι όντως ο νέος Μέσι;

Στο παρελθόν υπήρξαν άπειροι ποδοσφαιριστές που ονομάστηκαν ως «ο επόμενος Μέσι». Από τον πρώην συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Μπόγιαν Κρίκιτς, μέχρι τον Μάρτιν Όντεγκαρντ στις πρώτες μέρες του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Κανείς δεν έχει φτάσει κοντά στο να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο, και οι συγκρίσεις δεν κάνουν τη χάρη στον Ετσεβέρι, αλλά σίγουρα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον αρχηγό της Αργεντινής από τους συνομηλίκους του.

Ο Ετσεβέρι ντριμπλάρει έχοντας χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ διαθέτει εξαιρετικό έλεγχο της μπάλας. Είναι ένας επίμονος, σκληρά εργαζόμενος παίκτης με έντονη «δίψα» για γκολ και είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να λειτουργεί ως δεκάρι, εξτρέμ ή ακόμα και ως επιθετικός μέσα στο γήπεδο. Ο Μέσι και οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο έχουν αλάνθαστη εμπιστοσύνη στις δικές τους ικανότητες και ο Ετσεβέρι δεν διαφέρει. Είναι εξίσου ταπεινός με τον σούπερ σταρ της Ίντερ Μαϊάμι εκτός γηπέδου, αναγνωρίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή του ταξιδιού του με πολλή δουλειά ακόμα να γίνει. «Πάντα έλεγα ότι το είδωλό μου ήταν ο Μέσι, αλλά δεν είμαι πουθενά κοντά στον Μέσι», είπε ο Ετσεβέρι στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε σχετικά με αυτό που βλέπει ως τη μεγαλύτερη δύναμή του: «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι η ταχύτητά μου, γιατί είμαι πολύ γρήγορος, προσπαθώ να παίρνω γρήγορα την μπάλα και αμέσως βγαίνω μπροστά».

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι πάντως ανυπομονούν να δουν τον Ετσεβέρι σε δράση με την ομάδα τους, αλλά θα πρέπει να περιμένουν, καθώς ο νεαρός αστέρας πρόκειται να παραμείνει στη Ρίβερ ως δανεικός για τη διάρκεια της σεζόν τους το 2024. Η Σίτι, που έχει υπογράψει τον Ετσεβέρι μέχρι το 2028, δεν βιάζεται να τον ωθήσει στο προσκήνιο όπως έκανε ο Αλβάρες, ο οποίος ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος όταν εντάχθηκε στους Πολίτες. 

Ο έφηβος άσος έχει ήδη αρχίσει να βάζει νέους φιλόδοξους στόχους. «Πάντα έλεγα ότι το όνειρό μου ήταν να κάνω το ντεμπούτο μου στην πρώτη ομάδα της Ρίβερ και το έκανα τώρα», είπε στη FIFA. «Τώρα, παίζω για την εθνική ομάδα. Αυτό είναι το όνειρό μου».

Εάν ο Ετσεβέρι μπορέσει τώρα να καθιερωθεί ως βασικός παίκτης στην αρχική ενδεκάδα του Ντεμιχέλις στο «Μονουμεντάλ» δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πρώτη κλήση στην ομάδα της Αργεντινής. Άλλωστε, ο Μέσι έκανε το ντεμπούτο του για την Αλμπισελέστε ως 18χρονος το 2005, και το περασμένο καλοκαίρι, ο Αλεχάντρο Γκαρνάτσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «μιμήθηκε» τον θρύλο της Μπαρτσελόνα όταν συμμετείχε σε μια φιλική αναμέτρηση με την Αυστραλία.

Ο Ετσεβέρι μπορεί να μην είναι ακόμα ο Μέσι, αλλά θα μπορούσε να είναι το κορυφαίο φως της νέας γενιάς και να διαδραματίσει ρόλο στο να διασφαλίσει ότι η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Αργεντινή θα παραμείνει η ομάδα που θα σαρώνει τρόπαια για τα επόμενα χρόνια.