Αντίπαλοι Εθνικής στο Euro 2024: Το προφίλ της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο που σκαρφάλωσε στην 7η θέση του κόσμου

Αντίπαλοι Εθνικής στο Euro 2024: Το προφίλ της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο που σκαρφάλωσε στην 7η θέση του κόσμου

Γιώργος Σακελλαρίου 21:58 - 02.12.2023 / Ανανεώθηκε: 22:02 - 02.12.2023

Η Πορτογαλία ξυπνάει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις στην Εθνική Ελλάδας. Η ποιότητα, όμως, της παρέας του Κριστιάνο Ρονάλντο ξεχειλίζει. Δείτε τα αστέρια της ομάδας της ιβηρικής χερσονήσου.

Στο άκουσμα της εθνικής Πορτογαλίας ένας Έλληνας φίλαθλος λογικά τρία πράγματα θα σκεφτεί πρώτα.

Euro 2004, Άγγελος Χαριστέας, Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Ελλάδα μας τον Μάρτιο του 2024 θα δώσει έναν... τελικό κι ευελπιστεί να παίξει και στον δεύτερο, στο μονοπάτι C των playoffs του Nations League.

Θα παίξει ημιτελικό στην Αθήνα στις 21 του μήνα με το Καζακστάν κι αν περάσει στον τελικό, τότε θ’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας στις 26 Μαρτίου 2024 τη Γεωργία ή το Λουξεμβούργο, που είναι το ζευγάρι του δεύτερου ημιτελικού.

Η Ελλάδα αν πάει στη Γερμανία ξέρει και τις ημερομηνίες, αλλά και τα γήπεδα που θα την φιλοξενήσουν. Πρεμιέρα θα κάνει στις 18 Ιουνίου με αντίπαλο την Τουρκία στο εκπληκτικό γήπεδο της Ντόρντμουντ, το «Σίγκναλ Παρκ»!

Στις 22 του μήνα Εθνική θ’ αντιμετωπίσει την Τσεχία στο Αμβούργο και θα κλείσει τις υποχρεώσεις στον όμιλο με την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο στις 26 του μήνα στο Γκεζελκίρχεν την έδρα της Σάλκε.

Η Πορτογαλία, λοιπόν, όπως φυσικά και η Τσεχία, θα βρεθεί ξανά στον δρόμο της Εθνικής. Η αρχή είχε γίνει στις 12 Ιουνίου το 2004 στο Ντραγκάο, τότε που η «γαλανόλευκη» νίκησε στην πρεμιέρα της με 2-1 με γκολ των Καραγκούνη και Μπασινά (πέναλτι). Το σκορ είχε μειώσει για τους οικοδεσπότες ο ανερχόμενος τότε Κριστιάνο Ρονάλντο και ο ηγέτης της εδώ και 15 χρόνια. Εκείνη την περίοδο πρώτα ονόματα ήταν οι Φίγκο, Ρούι Κόστα, Ντέκο.

Στον τελικό στις 4 Ιουλίου 2004 στο Ντα Λουζ, ο Χαριστέας με κεφαλιά σε κόρνερ του Μπασινά έκανε το 1-0 κόντρα στην Πορτογαλία. Ένα έθνος βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει έξαλλα, τη στιγμή που ο νεαρός τότε Ρονάντο έκλαιγε απαρηγόρητος.

Οι Πορτογάλοι μέσα στο σπίτι τους έχασαν τον τίτλο από την Ελλάδα και χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να χαρούν κι αυτοί. Με σούπερ σταρ πλέον τον Ρονάλντο, νίκησαν 1-0 τη Γαλλία μέσα στην έδρα των «τρικολόρ» και πήραν την κούπα. Προπονητής τους ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος οδήγησε την Εθνική στο Euro του 2012 και στο Μουντιάλ του 2014.

Οι Ίβηρες, ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κάνει άλματα. Μετά τον Ρονάλντο έχουν βγάλει παίκτες που αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην επίθεση υπάρχουν οι Ράμος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Ζοάο Φέλιξ (Μπαρτσελόνα), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι).

Στα χαφ ηγείται ο Μπρούνο Φερνάντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολουθούν ο Ζοάο Νέβες της Μπενφίκα, ο Βιτίνια της Παρί, ενώ στη Σαουδική Αραβία μετακόμισαν Οτάβιο (Αλ Νασρ) και Ρούμπεν Νέβες (Αλ Χιλάλ).

Φυσικά δεν μπορεί κανείς ν’ αγνοήσει τους Κανσέλο (Μπαρτσελόνα), Ζοάο Μάριο (Πόρτο), Ινάτσιο (Σπόρτινγκ), Γκερέιρο (Μπάγερν), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι). Μία εθνική γεμάτη αστέρια. Στο τέρμα ο προπονητής έχει να επιλέξει ανάμεσα σε Ρουί Πατρίτσιο (Ρόμα), Ντιόγκο Κόστα (Πόρτο) και Ζοσέ Σα (Γουλβς, πρώην του Ολυμπιακού).

To Απόλυτο

Στα προκριματικά του Euro 2024 η Πορτογαλία έκανε περίπατο. Στον δέκατο όμιλο είχε Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία και Λιχτενστάιν. Κανένα μεγαθήριο, αλλά και πάλι έδειξει την ποιότητά της κι ότι πλέον διαθέτει και σοβαρότητα και προσωπικότητα. Η αντίπαλος της Ελλάδας, αν περάσει στο Euro η Εθνική, είχε δέκα νίκες σε ισάριθμα ματς. Πήρε 30 βαθμούς με τον Ρονάλντο να σκοράρει κατά ριπάς. Πέτυχε 36 γκολ, 3,6 ανά αγώνα δηλαδή και δέχθηκε μόλις δύο…

Μουντιάλ και κόντρα Σάντος-Ρονάλντο

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε πριν έναν χρόνο στο Κατάρ, η Πορτογαλία νίκησε στον όμιλο 3-2 τη Γκάνα και 2-0 την Ουρουγουάη. Ηττήθηκε 2-1 από τη Νότιο Κορέα και τερμάτισε πρώτη. Η κατάσταση, όμως, δεν ήταν η καλύτερη, αφού ο Σάντος άφηνε στον πάγκο τον Ρονάλντο και τα πρωτοσέλιδα για δυσαρέσκεια του σούπερ σταρ ήταν καθημερινά.

Στη φάση των «16» η Πορτογαλία διέλυσε 6-1 την Ελβετία, αλλά στα προημιτελικά ηττήθηκε 1-0 από την έκπληξη του Μουντιάλ, το Μαρόκο και τα όνειρά της τελείωσαν.

Ο προπονητής

Τεχνικός της Πορτογαλίας είναι ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο 50χρονος (13/7/73) Ισπανός γεννήθηκε στη Μπαλαγκέρ. Έπαιξε στην ομάδα της γενέτειράς του και την Σαραγόσα. Έκανε τεράστια καριέρα στην Αγγλία με τη Γουίγκαν και αγωνίστηκε ακόμα στις Μάδεργουελ, Γουόλσολ, Σουόνσι, Τσέστερ. Προπόνησε επίσης τις Σουόνσι, Γουίγκαν, αλλά όνομα έκανε στην Έβερτον και από το 2016 ήταν στην εθνική Βελγίου με σημαντικές πορείες σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ranking

Η Ελλάδα βελτίωσε κατά 4 θέσεις τη βαθμολογία της στην παγκόσμια κατάταξη Εθνικών Ομάδων της FIFA, μετά τα αποτελέσματά της στο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία (2-0) και την ισοπαλία της (2-2) με την Γαλλία για την τελευταία αγωνιστική των European Qualifiers.

Η 47η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα είναι η καλύτερή της κατά την τρέχουσα χρονιά και η αμέσως επόμενη ήταν η 49η τον περασμένο Ιούνιο. Η προσεχής αντίπαλος της Εθνικής στα play-offs για την πρόκριση στο EURO 2024, το Καζακστάν, βρίσκεται στην 100ή θέση της βαθμολογίας της FIFA ενώ οι πιθανές της αντίπαλοι στον τελικό της προκριματικής διαδικασίας, Γεωργία και Λουξεμβούργο, καταλαμβάνουν την 77η και την 83η θέση, αντιστοίχως.

Η Πορτογαλία, όμως, έχει κάνει άλματα και είναι πλέον στην έβδομη θέση. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται κατά σειρά, η Αργεντινή, η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.