Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το 16χρονο «ελληνόπουλο» που «τρελαίνει» το Βέλγιο (vids)

Κωνσταντίνος Καρέτσας

i

PrtScr

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το 16χρονο «ελληνόπουλο» που «τρελαίνει» το Βέλγιο (vids)

Κώστας Τόπας 09:54 - 06.12.2023

Ο 16χρονος Κωνσταντίνος Καρέτσας είναι ένα από τα πιο μεγάλα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και έχει κάνει τα μεγαθήρια της ηπείρου να «σφάζονται» για την απόκτησή του.

Ήταν μόλις 15 χρονών, αλλά είχε ήδη καταφέρει να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα του βελγικού ποδοσφαίρου για αρκετές μέρες τον Ιανουάριο του 2023. Παρά το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι και του Άγιαξ, ο Κωνσταντίνος Καρέτσας αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα της γενέτειράς του Γκενκ και γύρισε την πλάτη του στην Άντερλεχτ - στην οποία μετακόμισε μόλις το καλοκαίρι του 2020. Εκείνη την εποχή, ο νεαρός μεσοεπιθετικός θεωρούνταν το πρώτο ταλέντο που άφησε την Άντερλεχτ λόγω των αθλητικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τότε η ομάδα.

«Η Άντερλεχτ με φρόντισε καλά και μου έδωσε επίσης την πεποίθηση που χρειαζόμουν για να συνεχίσω εκεί. Αλλά το σχέδιο που παρουσίασε η Γκενκ μου ταιριάζει περισσότερο», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Καρέτσας στην εφημερίδα «Het Belang van Limburg» και συνέχισε: «Ο σύλλογος δίνει ευκαιρίες στους νέους και είναι γνωστός ότι βοηθά πολλούς νέους να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Η Άντερλεχτ φυσικά δεν ήταν ευχαριστημένη με την απόφασή μου, αλλά έδειξαν κατανόηση. Άκουσα μερικά ενδιαφερόμενα κλαμπ, αλλά όχι όλα. Υπέγραψα εδώ γιατί θέλω να αποδειχθώ στη Γκενκ. Ήλπιζα ότι από την ηλικία των 16 και μετά θα μπορούσα περιστασιακά να συμπληρώσω τον Γιονγκ Γκενκ στο Τσαλεντζερ Προ Λιγκ. Αλλά δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω τόσο σύντομα.»

Είναι 16 κι έχει σπάσει ήδη ρεκόρ στο Βέλγιο

Μάλιστα, ο επιθετικός μέσος βρέθηκε αμέσως στην ενδεκάδα στα πρώτα εννέα παιχνίδια πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας του Βελγίου και σημείωσε αμέσως αρκετά ρεκόρ. Στο πρώτο του παιχνίδι, ο Καρέτσας έδωσε την πρώτη του ασίστ για το νικητήριο γκολ κόντρα στην Μπέβερεν σε ηλικία 15 ετών και 267 ημερών, την 4η αγωνιστική σημείωσε το πρώτο του γκολ εναντίον της δεύτερης ομάδας της Άντερλεχτ με αξιοσημείωτο τρόπο - και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο νεότερος παίκτης που το κατάφερε αυτό στην ιστορία του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα. 

Το αστέρι της Γκενκ έχει ήδη καταγράψει άλλα δύο γκολ. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Καρέτσας γιόρτασε τα 16 του γενέθλιά του στην Ουαλία με την εθνική Βελγίου Κ17. Σήμερα η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό τον κάνει τον πολυτιμότερο παίκτη της δεύτερης κατηγορίας στο Βέλγιο μαζί με τον Ζίνιο Γκάνο από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Βέλγιο ή Ελλάδα;

Πολλοί Βέλγοι οπαδοί ελπίζουν ότι ο Καρέτσας θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους «Κόκκινους Διαβόλους» στην εθνική ομάδα, κάτι το οποίο δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έχει και ελληνική υπηκοότητα. «Πραγματικά δεν έχω πάρει αυτή την απόφαση ακόμα. Με πήρε δύο φορές τηλέφωνο και η Ελληνική Ομοσπονδία και μου έκανε αυτή την ερώτηση. Την τελευταία διεθνή περίοδο καλέσθηκα για το Βέλγιο και την Ελλάδα. Επέλεξα τη βελγική Κ17 τότε γιατί διαφορετικά θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδέψω. Αλλά δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον.»

Παρά τα φώτα πάνω του ο Καρέτσας παραμένει προσγειωμένος 

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Καρέτσας έχει μια πολύ υποσχόμενη επαγγελματική καριέρα. Ο προπονητής του Ζελέ Κοέν είναι επίσης αισιόδοξος: «Ο Κωνσταντίνος είναι ένας παίκτης με την ικανότητα να παίζει σε στενούς χώρους, που συνδυάζει με γενική εικόνα και καλές μικρές και μακρινές πάσες. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να κάνει τα επόμενα βήματα τα επόμενα χρόνια. Έχει φανταστική τεχνική στο σουτ και μπορεί να τη μετατρέψει σε γκολ. Ο Κως θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια θέση ενδεκάδας στην πρώτη ομάδα της Γκενκ στο άμεσο μέλλον - Μετά από αυτό, η πόρτα ανοίγει και το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί».

«Πριν από κάθε ματς βλέπω βίντεο με τους Νεϊμάρ και Ροναλντίνιο»

Το γεγονός ότι ο ιδιαίτερα καταξιωμένος Καρέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει εντυπωσιαστεί από όλη τη φασαρία που τον περιβάλλει και παρέμεινε προσγειωμένος είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη του κορυφαίου ταλέντου. «Υπάρχουν άνθρωποι που ξαφνικά θέλουν να γίνουν φίλοι μου ή είναι φιλικοί μαζί μου, κάτι που δεν συνέβαινε πριν. Αλλά το αντιμετωπίζω με ψυχραιμία. Λέω απλώς ένα "γεια" και προχωρώ. Είμαι σχετικά σεμνός και ποτέ δεν είμαι πολύ αγχωμένος. Αυτό δεν συνέβη ούτε στο πρώτο μου παιχνίδι με τον Γιονγκ Γκενκ. Τότε είχα ένα ελαφρύ τρέμουλο στο στομάχι μου, αλλά το παθαίνω πριν από κάθε αγώνα. Αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο. 

Το να μπορώ να παίξω κόντρα σε επαγγελματίες είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου. Η ποιότητα και η ένταση είναι υψηλότερη, αλλά σωματικά είναι επίσης πιο δύσκολο. Είναι πιο διασκεδαστικό να παίζεις σε μεγαλύτερα γήπεδα και μπροστά σε περισσότερους φιλάθλους. Πριν από κάθε παιχνίδι βλέπω βίντεο με τους αγαπημένους μου ποδοσφαιριστές στο YouTube.

 Πρόκειται κυρίως για Βραζιλιάνους όπως ο Νεϊμάρ και ο Ροναλντίνιο. Επίσης μαθαίνω πολλά από αυτό γιατί είμαι κάποιος με πολλή δημιουργικότητα. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, μερικές φορές μιμούμαι αυτές τις κινήσεις. Αν είναι επιτυχημένα, προσπαθώ να τα εφαρμόσω και στους αγώνες».

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Γιος Ελλήνων μεταναστών από τη Μακεδονία, o «Kos» γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2007 και γαλουχήθηκε με τα ασπρόμαυρα ιδεώδη λόγω του πατέρα του. Ως φανατικός και πιστός οπαδός του ΠΑΟΚ, έστω και από μακριά, ο Βάιος Καρέτσας πάντα βρίσκει μια ευκαιρία για να βρεθεί δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα. Είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. 

Μαζί του βέβαια, ο Κωνσταντίνος αλλά και ο μικρότερος γιος της οικογένειας. Ο Βάιος Καρέτσας, ο πατέρας του Κωνσταντίνου υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μέχρι και τη στιγμή που ο γιος του έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.  

Εχει «τρελάνει» Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν

Ο Καρέτσας είναι ένα σύγχρονο «δεκάρι», με εκπληκτικό αριστερό πόδι και τεχνική κατάρτηση και έχει κάνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη…να παραμιλάει. Ενδεικτικό ότι η Μάντσεστερ Σίτι προσπάθησε να τον εντάξει στην ακαδημία της χωρίς να το καταφέρνει τελικά, όμως το ενδιαφέρον των Πολιτών παραμένει. Βρίσκεται βέβαια στο στόχαστρο και της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν Μονάχου και του Άγιαξ, ομάδων δηλαδή που ειδικεύονται στο να παίρνουν σπουδαία ταλέντα και να τους μετατρέπουν από μικρή ηλικία σε world class ποδοσφαιριστές.