Κόουλ Πάλμερ: Ενας ψυχρός «εκτελεστής» που ο Γκουαρντιόλα δεν πίστεψε και η Τσέλσι τον έκανε ηγέτη (vids)

Κόουλ Πάλμερ

i

©Photo by Chris Lee - Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images/Ideal Images

Κόουλ Πάλμερ: Ενας ψυχρός «εκτελεστής» που ο Γκουαρντιόλα δεν πίστεψε και η Τσέλσι τον έκανε ηγέτη (vids)

Κώστας Τόπας 09:52 - 05.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 05.04.2024

Από το περιθώριο στη Μάντσεστερ Σίτι και την αμφισβήτηση του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Κόουλ Πάλμερ ζει το όνειρό του στην Τσέλσι, όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην μεγάλη ανατροπή των «μπλε» κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η απόκτηση του Κόουλ Πάλμερ από την Μάντσεστερ Σίτι στην Τσέλσι την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου ήταν περίπλοκη, κυρίως επειδή η αμοιβή των 43 εκατομμυρίων ευρώ αύξησε τις δαπάνες της υπό τους συνιδιοκτήτες Τοντ Μπόελι και Μπεντάντ Εγκμπάλι να ξεπεράσουν το όριο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ Σε κάτι που θεωρήθηκε ως μια δαπανηρή, σπασμωδική αντίδραση στον πρόωρο τραυματισμό του Κρίστοφερ Νκουνκού πριν από τη σεζόν, οι «μπλε» έκαναν δικό τους τον Πάλμερ ο οποίος είχε κάνει μόλις 41 εμφανίσεις με τη φανέλα των Πολιτών, συνολικά.

Ολη η Ευρώπη στα πόδια του Ιωαννίδη: Τι ισχύει με Λάτσιο, Σπόρτινγκ και το ενδιαφέρον από Premier League
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

09:01 - 05.04.2024

Ολη η Ευρώπη στα πόδια του Ιωαννίδη: Τι ισχύει με Λάτσιο, Σπόρτινγκ και το ενδιαφέρον από Premier League

Λάτσιο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Γουέστ Χαμ είναι μερικές από τις ομάδες που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον Φώτη Ιωαννίδη, οποίος πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν κι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαθηρίων της Ευρώπης.

Η Μάντσεστερ Σίτι και η νοοτροπία που δεν άρεσε στον Γκουαρντιόλα

Ωστόσο, το άψογο ξεκίνημα της ζωής του Πάλμερ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τον έχει κάνει πρωταγωνιστή της ομάδας του. Μια σειρά επιβλητικών, επιδραστικών εμφανίσεων έχουν κάνει τον 21χρονο Άγγλο μεσοεπιθετικό βασικό κι αναντικατάστατο μέλος των Λονδρέζων. Ο Πάλμερ έφυγε από τη Σίτι έχοντας καταγράψει 41 συμμετοχές, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν πάντα στο περιθώριο. Έκανε μόλις εμφανίσεις ως βασικός στην Premier League την περασμένη σεζόν, αμφότερες μετά την εξασφάλιση του τίτλου, και μόνο μία την προηγούμενη χρονιά, ενώ δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό στο Champions League.

Το ξεκίνημά του περιοριζόταν κυρίως στα εγχώρια κύπελλα και τα κατάφερε συνήθως, σημειώνοντας το πρώτο του γκολ σε έναν αγώνα κατά του Carabao Cup της Γουίκομπ, πριν κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση στη νίκη 4-1 επί της Σουίντον Τάουν, στο FA Cup τον Ιανουάριο του 2022. Αλλά η αλαζονική συμπεριφορά του μάλλον δεν ταίριαζε καλά με τον Γκουαρνιτόλα, ο οποίος θέλει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ταπεινότητας στην ομάδα του και επιμένει ότι οι απόφοιτοι της ακαδημίας πρέπει να κερδίσουν πραγματικά τη θέση τους στην πρώτη ομάδα. Ο Πάλμερ δεν έπαιξε άλλα παιχνίδια εκείνη τη σεζόν για την ανώτερη ομάδα, παρόλο που ονομαζόταν συχνά ως αναπληρωματικός.

Ο Πάλμερ το είδε διαφορετικά και από τότε ισχυρίστηκε ότι ήταν υπέρ μιας μεταγραφής δανεισμού. Οπως τόνισε μάλιστα ήταν διατεθειμένος να πάει σε άλλη ομάδα για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να επιστρέψει δριμύτερος στη Σίτι. Ωστόσο, οι Πολίτες δεν είχαν την ίδια άποψη.

«Το θέμα μου ήταν να μην φύγω ποτέ από τη Σίτι. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Ήθελα να πάω δανεικός για ένα χρόνο, να επιστρέψω και να είμαι έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούσα να πάω δανεικός κι έπρεπε να πουληθώ σε άλλη ομάδα», είπε ο Πάλμερ στο Sky Sports. «Λοιπόν, η Τσέλσι μου τηλεφώνησε. Είπα ότι ήθελα να πάω στην Τσέλσι και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα την απόφαση να έρθω εδώ».

Πρώτος σε όλα με την Τσέλσι

Ο Πάλμερ ήταν μια αποκάλυψη στην Τσέλσι και μέσα στον δεύτερο μήνα του στον σύλλογο είχε κάνει περισσότερες εμφανίσεις ως στο πρωτάθλημα από ό,τι είχε τα τρία χρόνια με τη Σίτι. Πήρε επίσης αυτό το γκολ που λαχταρούσε στην Premier League, σκοράροντας με πέναλτι στη Μπέρνλι. Έκτοτε έχει σκοράρει άλλες 20 φορές, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Cold Palmer» από τον συμπαίκτη του Νόνι Μαντουεκέ. Τα γκολ του τον έχουν τοποθετήσει ανάμεσα στους 10 καλύτερους σκόρερ του πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν, ενώ είναι ο κορυφαίος «μπόμπερ» των Λονδρέζων. Οπως φιγουράρει και στην κορυφή της λίστας με τους παίκτες που έχουν τις περισσότερες ασίστ, έχοντας οκτώ έως τώρα.

Το «σχολείο» του Γκουαρντιόλα που δεν ταίριαξε στον Πάλμερ

Μπορεί να φαίνεται κρίμα που ο Πάλμερ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δυνατότητές του στο σύλλογο όπου είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και ότι ευδοκιμεί στο Λονδίνο, όχι στην πατρίδα του, το Μάντσεστερ. Ωστόσο, η Τσέλσι νιώθει τώρα σαν το κατάλληλο σπίτι για έναν παίκτη του στυλ και της προσωπικότητάς του. Η υπέρτατη αυτοπεποίθησή του φάνηκε όταν προέτρεψε τον Νίκολας Τζάκσον να «δουλέψει σκληρότερα» αφού έκανε το πρώτο του χατ-τρικ για τους «μπλε» εναντίον της Τότεναμ.

Τέτοιες επιδείξεις άστοχης αυτοπεποίθησης δεν θα πήγαιναν καλά στη Σίτι. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς παρομοίασε κάποτε τη Μπαρτσελόνα υπό τον Γκουαρντιόλα με ένα σχολείο, όπου κάθε μαθητής ήταν υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του έλεγαν και ήξερε τη θέση του. Ο Πάλμερ δεν ήθελε να του πουν ότι η θέση του στη Σίτι ήταν πρώτα και κύρια ως παίκτης της ομάδας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν είχε μείνει, θα συναγωνιζόταν τον Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος αποτελεί «αγαπημένο» παιδί του Γκουαρντιόλα.

Η ηγετική εμφάνιση κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τελευταία παράσταση του Πάλμερ, αυτή κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το βράδυ της Πέμπτης (04/04). Οι δύο ομάδες προσέφεραν ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της φετινής Premier League, την πρώτη να παίρνει ασύλληπτη ανατροπή στο «Στάμφορντ Μπριτζ». To ματς είχε τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων, αφού το 2-0 έγινε 2-3 και τελικά το 2-3 έγινε 4-3 στα τρία τελευταία λεπτά του αγώνα, χάρη στο σόου του Κόουλ Πάλμερ, προκαλώντας παράκρουση στο γήπεδο του Λονδίνου.

Απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», ο 21χρονος Άγγλος διεθνής μεσοεπιθετικός έκανε εμφάνιση καριέρα, σπάζοντας αρκετά ρεκόρ. Ενα από αυτά είναι το γεγονός ότι από την αρχή της σεζόν 2016/17 τουλάχιστον, μόνο ένας παίκτης έχει επιχειρήσει 8+ σουτ και δημιούργησε 8+ ευκαιρίες σε ένα μόνο παιχνίδι της Premier League. Ο Πάλμερ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέτρησε εννέα σουτ, οκτώ ευκαιρίες που δημιούργησε, πέντε τελικές στην εστία και τρία γκολ.

Με τα τρία γκολ που πέτυχε, έφτασε τα 16 στο σύνολο αλλά και τις οκτώ ασίστ στην Premier League. Αυτό σημαίνει ότι έχει συμμετάσχει σε γκολ σε 25 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορίας της Αγγλίας. Επιπλέον, ο Πάλμερ έγινε ο όγδοος παίκτης που πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τους Ντέιβιντ Μπέντλει, Ντιρκ Κάιτ, Ρομέλου Λουκάκου, Σαμουέλο Ετό, Μοχάμεντ Σαλάχ, Έρλινγκ Χάαλαντ και Φιλ Φόντεν, με τον μεσοεπιθετικό της Τσέλσι να είναι ο τρίτος νεότερος ποδοσφαιριστής που φτάνει σε αυτό το ρεκόρ.

Μετά το παιχνίδι, ο Πάλμερ ήταν συνήθως ήρεμος όταν συζητούσε για τη μεγάλη ανατροπή που πέτυχε με την ομάδα του σε μια ξέφρενη βραδιά στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

«Δεν ξέρω τι συνέβη, ήμασταν μπροστά στο 2-0 και κάναμε ανόητα λάθη, αλλά όταν προστέθηκαν οκτώ λεπτά, μας έδωσε ώθηση και ήταν τρέλα», είπε ο Πάλμερ μετά το τέλος του στο TNT Sports. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και να κερδίσουμε έτσι είναι καταπληκτικό. Όταν σημειώσαμε το δεύτερο πέναλτι, είδαμε τον προπονητή να λέει δύο λεπτά απομένουν και σκεφτήκαμε ότι θα το κάναμε. Ευτυχώς σκοράραμε!»

Ο 21χρονος, ο οποίος αναγνώρισε ότι ήταν υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα νεανικά του χρόνια πριν περάσει από τις τάξεις της αντίπαλης Μάντσεστερ Σίτι, επανέλαβε ότι ήθελε απλώς να «κάνει το ίδιο πράγμα» ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και θέλει να δείξει το όλο το ταλέντο του σε κάθε αγώνα.

«Απλώς προσπαθώ να παίρνω κάθε παιχνίδι όπως είναι και να δείξω στους οπαδούς της Τσέλσι τι ήρθα εδώ για να κάνω και αυτό είναι να παίξω ποδόσφαιρο», είπε. Αυτή η νίκη ανέβασε την Τσέλσι στη δέκατη θέση του πίνακα, πέντε βαθμούς πίσω από την έκτη Γιουνάιτεντ, τον Πάλμερ να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε αυτή τη σπουδαία επιτυχία των Λονδρέζων.