To Κόπα Άφρικα και το Asian Cup προκαλούν πονοκέφαλο σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Ατρόμητο
i

©intime

To Κόπα Άφρικα και το Asian Cup προκαλούν πονοκέφαλο σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Ατρόμητο

Γιώργος Σακελλαρίου 20:17 - 13.09.2023 / Ανανεώθηκε: 20:43 - 13.09.2023

Οι δύο μεγάλες διοργανώσεις σε Αφρική και Ασία μπορεί να στερήσουν σημαντικούς παίκτες από τις ομάδες της Super League. Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι για ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Ατρόμητο.

Το Κόπα Άφρικα ανέκαθεν προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις ομάδες της Ευρώπης.

Ειδικά, η Γαλλία είχε σοβαρό θέμα. Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι εξίσου μεγάλο, αλλά για ορισμένους συλλόγους θα υπάρχουν απουσίες. Και μάλιστα σε κομβικό σημείο για τη σεζόν.

Στο πρόσφατο παρελθόν κλήθηκε ο Ολυμπιακός να ξεπεράσει τις απουσίες του λόγω Αφρικής. Τώρα υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι, ενώ το πρόβλημα για μία ελληνική ομάδα διογκώνεται και με το Asian Cup. Δεν υπάρχουν πολλοί Ασιάτες στην Ελλάδα, αλλά η ΑΕΚ έχει δύο Ιρανούς. Και μάλιστα αριστερούς μπακ!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το Κόπα Άφρικα θα διεξαχθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού το διάστημα 13 Γενάρη-11 Φλεβάρη του 2024. Θα πάρουν μέρος 24 ομάδες και από τους έξι ομίλους, οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι περνούν στη φάση των «16». Οπότε αρκετές εθνικές ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης έστω με μία νίκη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ΠΑΟΚ. Στα τελικά προκρίθηκαν η Νιγηρία στην οποία είναι ο Εκόνγκ, η Τανζανία του Σαμάτα και η Γκάνα του Μπάμπα. Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή, μπορεί να στερηθεί τον βασικό του δεξιό στόπερ, τον βασικό αριστερό μπακ και τον βασικό φορ. Η Νιγηρία και η Γκάνα, παραδοσιακά είναι στα φαβορί, οπότε το διάστημα παραμονής τους στην Ακτή Ελεφαντοστού μπορεί να είναι σημαντικό.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάλογο πρόβλημα με το παρελθόν. Είναι πιθανό, ωστόσο, να χάσει δύο κομβικούς ποδοσφαιριστές. Ο ένας είναι ο βασικός του φορ, ο Ελ Κααμπί, που υπολογίζεται κανονικά στο Μαρόκο και που είναι κι αυτό εκ των φαβορί. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, την παρουσία του στο τελευταίο Μουντιάλ. Ο Μαντί Καμαρά είναι βασικός στα σχέδια του Μαρτίνεθ στη μεσαία γραμμή. Ο ταλαντούχος μέσος, ωστόσο, έχει θέμα με τον προπονητή στη Γουινέα και δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί μαζί του. Αν φυσικά αλλάξουν τα πράγματα και ο Μαντί μεταβεί στην Ακτή Ελεφαντοστού, θα είναι μία σημαντική απουσία για τους Πειραώτες.

Αντίθετα, ο Πάπε Αμπού Σισέ είναι βασικό στέλεχος στο ρόστερ της Σενεγάλης, αλλά όχι και στον Ολυμπιακό. Αναμένεται, άλλωστε, ν’ αποχωρήσει. Ακόμα κι αν μείνει στον Ολυμπιακό δεν θα είναι θέμα η απουσία του. Το ίδιο ισχύει για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά. Σκόραρε στο τελευταίο ματς, η Μαυριτανία προκρίθηκε, αλλά ο ίδιος είναι εκτός πλάνων του Μαρτίνεθ. Σε ό,τι αφορά τον ταλαντούχο Αλγκασίμ Μπα, ενδέχεται να κληθεί στη Γουινέα, όμως, δεν είναι προτεραιότητα για τον Ολυμπιακό.

Πρόβλημα θα έχει και ο Ατρόμητος. Η Τυνησία του Κεσχρίντα είναι στο Κόπα Άφρικα. Το ίδιο η Γουινέα του Αγκιμπού Καμαρά και το Καμερούν του Κούντε. Οι Περιστεριώτες μπορεί να στερηθούν, λοιπόν, τον βασικό δεξιό μπακ, το βασικό δεκάρι τους κι έναν εν δυνάμει βασικό μέσο.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει θέμα, ο Άρης είχε παλιά διεθνή τον Ντουκουρέ, αλλά πλέον δεν καλείται, όπως και στον ΟΦΗ ήταν διεθνής ο Ντίκο. Στον Πανσερραϊκό, αντίθετα, είναι πιθανό να στερηθούν στον Ουεντραόγκο, αφού προκρίθηκε η Μπουρκίνα Φάσο και στην Κηφισιά τον Γκανέζο Λούμορ.

Πρόβλημα στην ΑΕΚ

Η Ένωση έχει θέμα με τον Μουκουντί. Ο δυναμικός στόπερ είναι βασικό στέλεχος στο Καμερούν, που επίσης είναι μία παραδοσιακή δύναμη αφρικανική ήπειρο. Στην εθνική Ανγκόλας είναι και ο Ζίνι, αλλά δεν είναι εξίσου μεγάλη απώλεια, διότι υπάρχουν πολλές επιλογές στη θέση του.

Αντίθετα, το πρόβλημα διογκώνεται με τους Χατζισαφί και Μοχαμάντι. Το Asian Cup έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 12 Ιανουαρίου του 2024 έως και τις 10 Φεβρουαρίου. Θα πάρουν μέρος 24 ομάδες και το Ιράν είναι ανάμεσά τους. Όπως και στην Αφρική προκρίνονται οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου, από τους έξι συνολικά και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.

 Το Ιράν, που ήταν και στο Μουντιάλ, είναι από τα φαβορί και αντίπαλοί του είναι αδύναμες ομάδες. Συγκεκριμένα, κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο της διοργάνωσης με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χονγκ Κονγκ και Παλαιστίνη. Μοιάζει αδύνατο να μην προκριθεί έστω και έως τρίτο. Τα παιχνίδια του Ιράν στον όμιλο θα γίνουν 14 (Παλεστίνη), 19 (Χονγκ Κονγκ) και 23 (ΗΑΕ) Ιανουαρίου.

Συνελήφθησαν οι ληστές που διέρρηξαν το σπίτι του Σαλάχ και επιστράφηκε το ασημένιο μετάλλιο από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής
PREMIER LEAGUE

13:32 - 16.03.2023

Συνελήφθησαν οι ληστές που διέρρηξαν το σπίτι του Σαλάχ και επιστράφηκε το ασημένιο μετάλλιο από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής

Στην σύλληψη των δύο ληστών προχώρησαν οι Αρχές στην Αίγυπτο, οι οποίοι διέρρηξαν το σπίτι του Μοχάμεντ Σαλάχ και λίγο έλειψε να του κλέψουν το ασημένιο μετάλλιο από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Στις 28-31 Γενάρη θα γίνει η φάση των «16», στις 2-3 Φεβρουαρίου τα προημιτελικά, στις 6-7/2 οι ημιτελικοί και στις 10 ο τελικός. Το Ιράν το 2019 σταμάτησε στα ημιτελικά. Ο Χατζισαφί είναι αρχηγός στο Ιράν, ο Μοχαμάνι επίσης έχει ρόλο κι αν μεταβούν στο Κατάρ, σε συνδυασμό και με την απουσία του Μουκουντί, θα υπάρχει θέμα στην άμυνα με δύο εκ των τεσσάρων βασικών της γραμμής να είναι εκτός. Και φυσικά εναλλακτική στην αριστερή πλευρά θα είναι ο Πήλιος.