Κρίστιαν Έρικσεν: Από την κατάρρευση στην ολική επαναφορά
i

Ο Κρίστιαν Έρικσεν/ © Intime

Κρίστιαν Έρικσεν: Από την κατάρρευση στην ολική επαναφορά

Πάνος Μαλακτάρης • 14:02 - 04.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Πώς έχει φτάσει από το καρδιακό επεισόδιο του 2020 στο να αγωνίζεται ξανά στο κορυφαίο επίπεδο ο 30χρονος Δανός.

Έχουν περάσει πάνω από 18 μήνες από τη μέρα που ο ποδοσφαιρικός πλανήτης σοκαρίστηκε. Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν λίγο πριν λήξει το πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία, ο Έρικσεν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο. Οι γιατροί είχαν κυριολεκτικά δώσει μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Δανό ο οποίος υπέφερε από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Όπως εν συνεχεία αποκαλύφθηκε από το ιατρικό team τόσο της εθνικής του ομάδας όσο και από τους ιατρούς που τον ΄δέχτηκαν στο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, ουσιαστικά είχε συντελεστεί ένα μικρό θαύμα. Ο ποδοσφαιριστής είχε ουσιαστικά ΄φύγει' από τη ζωή πριν τον επαναφέρουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ένας εκ των θεραπόντων ιατρών, ο Μόρτεν Μπέσεν δήλωνε: «Είχε φύγει, κάναμε καρδιακή επαναφορά και τα καταφέραμε. Πόσο κοντά φτάσαμε στο χαμό του; Ακριβώς δε ξέρω, αλλά ήταν πολύ δύσκολα. Το ότι είχαμε κορυφαίο τεχνολογικά εξοπλισμό άμεσα στο γήπεδο σαφώς και έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Το πότε συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό σε συνάρτηση με το πόσο γρήγορα δέχεται βοήθεια ο παθών είναι εξαιρετικά σημαντικό, και αυτό το διάστημα ήταν ευτυχώς πολύ σύντομο»

Προφανώς ως αναμενόταν, ακολούθησε μια περίοδος ανάκαμψης, ξεκούρασης και στενής ιατρικής παρακολούθησης, κατά την οποία ο παίκτης έλυσε το συμβόλαιό του με την τότε ομάδα του, την Ίντερ. Η δε αποχώρησή του από το κλαμπ του Μιλάνου έγινε και για τυπικούς λόγους, μιας και ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας-απινιδωτής που πλέον «κουβαλούσε» ο Έρικσεν δεν επιτρεπόταν από το καταστατικό της Serie A. Πολλοί θεώρησαν πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει τελειώσει για τον Κρίστιαν, ωστόσο αυτός βάλθηκε να μας διαψεύσει όλους πανηγυρικά επιστρέφοντας στην ενεργό δράση.   

Αφού πήρε το ΟΚ από τους γιατρούς του, άρχισε να ψάχνει ομάδα. Η Μπρέντφορντ, η οποία μπήκε στο 2023 με μια εντυπωσιακή νίκη επί της Λίβερπουλ, του έδωσε το συμβόλαιο που έψαχνε διάρκειας 6 μηνών, επιτρέποντάς του να αγωνιστεί στο τοπ επίπεδο της Premier League. Οι εμφανίσεις του ήταν καλύτερες του αναμενόμενου κερδίζοντάς του μια μεταγραφή στους «red devils» του Μάντσεστερ. 

«Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ιδιαίτερος σύλλογος στον οποίω ανυπομονώ να ξεκινήσω να αγωνίζομαι», δήλωνε αρχικά. «Είχα την τύχη να παίξω αρκετές φορές στο Old Trafford αλλά το να το κάνω ως παίκτης της Γιουνάιτεντ θα είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Έχω πολλές φιλοδοξίες ακόμη από το ποδόσφαιρο, πολλά να πετύχω και είμαι σίγουρος πως εδώ θα είναι το τέλειο μέρος για να πετύχω όσα θέλω», κατέληξε. 

Με τις εμφανίσεις του έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της 11άδας των reds, όντας βασικός στα περισσότερα παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Έρικ τεν Χάαχ, ενώ σημείωσε και το πρώτο του γκολ απέναντι στη Φούλαμ το Νοέμβριο που μας πέρασε. Μια περίπτωση που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, ένα ιατρικό θαύμα αρχικά και ένας παίκτης με σιδερένια θέληση να συνεχίσει -με τα όποια ρίσκα- να κάνει αυτό που τόσο αγαπά.