Πήρε το Nations League η Ισπανία στο θρίλερ των πέναλτι!

Ισπανία - Κροατία

i

Photo by Alexandra Fechete/DeFodi Images via Getty Images

Πήρε το Nations League η Ισπανία στο θρίλερ των πέναλτι!

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 00:33 - 19.06.2023 / Ανανεώθηκε: 00:49 - 19.06.2023

Μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας, αλλά και της παράτασης η Ισπανία επικράτησε της Κροατίας με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το Nations League.

Και στο τέλος η Ισπανία σηκώνει την κούπα! Έπειτα από έναν... φτωχό από θέαμα τελικό, όπου το 0-0 έμεινε μέχρι και το τελικό σφύριγμα της παράτασης, η «φούρια ρόχα» πανηγύρισε τη νίκη επί της Κροατίας με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε τον τίτλο του Nations League.

Έτσι, πέρα από ένα ακόμη τρόπαιο που πρόσθεσαν στο παλμαρέ τους, οι Ισπανοί εξασφάλισαν την παρουσία της στην τελική φάση του Euro 2024, ενώ κέρδισαν και το χρηματικό ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν ήταν διατεθειμένη να πάρει ρίσκα. Η πρώτη φάση ήρθε από την πλευρά των «φούρια ρόχα» στο 12ο λεπτό, όταν ο Γκάβι έκλεψε έξω από την αντίπαλη περιοχή και επιχείρησε ένα σουτ, με την μπάλα να φεύγει λίγο δίπλα από το δοκάρι.

Έπειτα από 12 λεπτά η «χρβάτσκα» απάντησε. Αρχικά απείλησε με τον Κράμαριτς, ο οποίος βγήκε σε θέση τετ-α-τετ, αλλά ο Λαπόρτ του έβαλε φοβερό «στοπ», ενώ λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Πάσαλιτς προσπάθησε να κάνει την προβολή, αλλά ο Λε Νορμάν του έκλεισε τον χώρο. Στο 31' οι τυπικά γηπεδούχοι έγιναν επικίνδυνοι ξανά, όταν ο Σιμόν μπλόκαρε την κεφαλιά του Πέρισιτς, με τους Ισπανούς να έχουν τη στιγμή τους στο 42' με την κεφαλιά του Μοράτα, που όμως ήταν άστοχη και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα χωρίς σκορ.

Το ματς ήταν ισορροπημένο και στο ξεκίνημα της επανάληψης, με τον ρυθμό να μην είναι ο καλύτερος δυνατός και αμφότερες τις ομάδες να έχουν τις στιγμές τους. Ωστόσο, στη συνέχεια το σύνολο του Λουίς ντε λα Φουέντε πήρε τα ηνία του παιχνιδιού και άρχισε να πιέζει ασφυκτικά τους Κροάτες.

Η Ισπανία είχε σημαντικές στιγμές με τους Ρόδρι (66'), Φαμπιάν (76') και Ασένσιο (77'), ενώ στο 84ο λεπτά έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία, όταν ο Φάτι έπιασε ένα σουτ μέσα από την περιοχή, όμως ο Πέρισιτς απομάκρυνε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Αυτή ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη φάση της κανονικής διάρκειας, με το 0-0 να μένει μέχρι και το τελικό σφύριγμα και η αναμέτρηση να οδηγείται στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο συνέβη ότι και σε όλο το υπόλοιπο ματς. Οι δύο ομάδες είχαν κάποιες καλές στιγμές, όμως δεν αξιοποίησαν καμία από αυτές, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ο Σιμόν απέκρουσε το πέναλτι του Μάγιερ, όμως στη συνέχεια αστόχησε και ο Λαπόρτ. Ωστόσο, ο Σιμόν είχε απάντηση και στην εκτέλεση του Πέτκοβιτς, και με την έυστοχη εκτέλεση του Καρβαχάλ η Ισπανία πήρε τη νίκη και τον τίτλο του Nations League.

Αναλυτικά η σειρά των πέναλτι: 

1-0 ο Βλάσιτς 

1-1 ο Χοσέλου

2-1 ο Μπρόζοβιτς 

2-2 ο Ρόδρι 

3-2 ο Μόντριτς 

3-3 ο Μερίνο 

3-3 απόκρουση του Σιμόν στον Μάγιερ

3-4 ο Ασένσιο 

4-4 ο Πέρισιτς 

4-4 δοκάρι ο Λαπόρτ 

4-4 απόκρουση του Σιμόν στον Πέτκοβιτς 

4-5 ο Καρβαχάλ