Η «σταυροφορία» του Κρόος για τη Σαουδική Αραβία: Ενα μέρος που μισεί και που δεν θα παίξει ποτέ (vids)

Τόνι Κρόος

i

©Photo by Yasser Bakhsh/Getty Images/Ideal Images

Η «σταυροφορία» του Κρόος για τη Σαουδική Αραβία: Ενα μέρος που μισεί και που δεν θα παίξει ποτέ (vids)

Κώστας Τόπας 13:01 - 12.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:07 - 13.01.2024

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί «εφιάλτης» για τον Τόνι Κρόος. Οχι κυρίως ως χώρα αλλά για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα τρομερό παιχνίδι με οκτώ γκολ, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε της Ατλέτικο Μαδρίτης με 5-3 και πέρασε στον τελικό του Super Cup Ισπανίας. Η ομάδα του Αντσελότι κατάφερε να «λυγίσει» τους «ροχιμπλάνκος» στην παράταση, σε μία αναμέτρηση που διεξήχθη στο Ριάντ. Ένας από τους «πρωταγωνιστές» του ντέρμπι που βρέθηκε στο επίκεντρο, ήταν και ο Τόνι Κρόος, ο οποίος έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών.

Κι όλα αυτά λόγω των όσων έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Γερμανός μέσος για την τακτική ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία και τα χρήματα που προσφέρονται σε ποδοσφαιριστές. 

«Εχει ειπωθεί ότι εκεί παίζεται φιλόδοξο ποδόσφαιρο, αλλά όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα. Το να πας στην Αραβία είναι μια απόφαση για τα χρήματα και ενάντια στο ποδόσφαιρο», για τον Τόνι Κρόος στον οποίο ο πατέρας του ενστάλαξε τις βασικές αρχές του παιχνιδιού ως παιδί και του μετέδωσε την αγάπη του για το άθλημα, πριν από χρόνια ξεκίνησε μια σταυροφορία για μια αλλαγή πορείας στο σημερινό ποδόσφαιρο που θεωρούσε πολύ επικίνδυνο για το μέλλον του αθλήματος.

Ο Γερμανός μέσος απελευθέρωσε τα αστέρια που αποφάσισαν να βάλουν την τελευταία πινελιά στην ποδοσφαιρική τους καριέρα στην Αραβία χωρίς ενοχές, αλλά ταυτόχρονα δεν καταλάβαινε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που, με μεγάλο μέρος της καριέρας τους μπροστά τους και την πιθανότητα της επιτυχίας στην Ευρώπη, αποφασίζουν να ψάξουν τα χρήματα. Μια κριτική που επισημάνθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Γκάμπρι Βέιγκα με ένα αποκρουστικό αλλά δυναμικό μήνυμα: «Ντροπή».

Ο Γερμανός καταλαβαίνει ότι όλες αυτές οι κινήσεις είναι ο τέλειος τρόπος για να πετύχουν αυτό που πάντα επιζητούσαν. Χάρη στο ποδόσφαιρο, τη σκληρή πραγματικότητα του σαουδαραβικού κράτους: «Η έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αυτό που θα με εμπόδιζε να πάω εκεί», ομολόγησε για ένα μέρος όπου δεν θα έπαιζε ποτέ.

Μαριονέτες των θεσμών

«Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να πάρουν αυτή την απόφαση μόνοι τους, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που το έκανε στο τελευταίο στάδιο της καριέρας του. Αλλά γίνεται πολύ δύσκολο όταν παίκτες που βρίσκονται στη μέση της καριέρας τους και έχουν αρκετή ποιότητα για να είναι οι καλύτεροι σύλλογοι στην Ευρώπη, αποφασίζουν να δεχτούν αυτές τις μεταγραφές. Τότε είναι που αυτό αρχίζει να είναι δύσκολο για το άθλημα που όλοι αγαπάμε», είπε ο Κρόος το 2023 σε συνέντευξή του στο Sports Illustrated.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κρόος δεν δίστασε να πει τη γνώμη του σε διάφορα μέσα για μια κατάσταση που θεωρεί επιζήμια για το ποδόσφαιρο. Η πώληση του Ισπανικού Σούπερ Καπ στην Αραβία ήταν μια άλλη από τις επικρίσεις του: «Είμαστε μόνο μαριονέτες της FIFA, της UEFA και των άλλων θεσμών. Εάν υπήρχε μια ένωση ποδοσφαιριστών, δεν θα παίζαμε ένα ισπανικό Σούπερ Καπ στην Αραβία»., είπε το 2020 στο podcast του Einfach mal Luppen που παρουσιάζει με τον αδερφό του. «Δυστυχώς, εμείς οι παίκτες δεν το αποφασίζουμε. Προσπαθούν να απορροφήσουν τα πάντα οικονομικά και να μας πιέσουν σωματικά», πρόσθεσε.