Νέα ρατσιστική επίθεση στην Ισπανία κατά του Ακούνια και ξέσπασμα του Κίκε Φλόρες: «Περήφανος που έχω τσιγγάνικο αίμα»

Νέα ρατσιστική επίθεση στην Ισπανία κατά του Ακούνια και ξέσπασμα του Κίκε Φλόρες: «Περήφανος που έχω τσιγγάνικο αίμα»

Γιώργος Σακελλαρίου 19:28 - 30.03.2024 / Ανανεώθηκε: 19:32 - 30.03.2024

Ο άσος της Σεβίλλης Μάρκος Ακούνια δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στο ματς με τη Χετάφε και ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες τον υπερασπίστηκε. Αντίδραση κι από τη Χετάφε.

Το ισπανικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο για ρατσιστική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σημερινής αναμέτρησης Χετάφε -Σεβίλλη, ο αγώνας διεκόπη για 2,5 λεπτά λόγω ρατσιστικών συνθημάτων προς τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή των φιλοξενούμενων Μάρκος Ακούνια.

Στην έκθεση του διαιτητή αναφέρεται: «Στο 68’ αναγκάστηκα να σταματήσω τον αγώνα, γιατί υπήρξαν ρατσιστικές προσβολές στο νούμερο 19 της φιλοξενούμενης ομάδας, με φράσεις όπως «Ακούνια μαϊμού» και «Ακούνια κατάγεσαι από μαϊμού», από οπαδούς που βρίσκονταν πίσω από τον δεύτερο βοηθό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε ανακοίνωση με το παιχνίδι να μην συνεχίζεται για 2,5 λεπτά».

Επιπλέον, ο προπονητής Κίκε Σάντσες Φλόρες δέχτηκε κι αυτός επιθέσεις πίσω από τον πάγκο. Ο Φλόρες, ο οποίος έχει εργαστεί στη Χετάφε, άκουσε έναν οπαδό που τον αποκαλούσε «τσιγγάνο». Στη συνέντευξη Τύπου, ο Φλόρες σχολίασε: «Είμαι απόλυτα περήφανος που στις φλέβες μου κυλάει τσιγγάνικο αίμα, αλλά είναι άλλο να είσαι τσιγγάνος κι άλλο να χρησιμοποιείται ως προσβολή.

Μέρος του κοινού πιστεύει ότι μπορεί να έρθει εδώ για να πει ό,τι θέλει κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου. Είμαστε εργαζόμενοι που ερχόμαστε εδώ για να δουλέψουμε σε έναν χώρο όπου πρέπει να μας σέβονται.

Μου φαίνεται παράξενο σε καιρούς, που πηγαίνουν όλα μπροστά, να μας λένε πράγματα που δεν βοηθούν στη συνύπαρξη. Υπήρχαν πάντως οπαδοί της Χετάφε που ήταν ενάντια στα συνθήματα άλλων οπαδών».

Ο άσος της Σεβίλλης Σέρχιο Ράμος ανέφερε: «Απαιτούμε σεβασμό. Να μην έρχετε ο κόσμος σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να πει ανοησίες ή να προσβάλει τους παίκτες. Ο βοηθός άκουσε μια προσβολή στον Ακούνια κι ενημέρωσε τον διαιτητή. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτούς τους τύπους ανθρώπων, να τους απαγορεύεται να μπαίνουν στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είναι ένα υπέροχο άθλημα για να ενώνει και όχι να χωρίζει».

Ο παίκτης της Χετάφε Ντακομάν Ντιενέ και ο τεχνικός των γηπεδούχων Χοσέ Μπορδαλάς επίσης καταδίκασαν το γεγονός.

«Υπάρχει ένα σύνθημα, αλλά εγώ δεν άκουσα τίποτα. Αν υπάρχει σύνθημα πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», είπε ο Ντακομάν, ενώ ο Μπορδαλάς δήλωσε:

«Είναι φυσιολογικό να ενεργοποιείται το πρωτόκολλο. Είμαστε ενάντια σε κάθε προσβολή ή ρατσιστικό σύνθημα’ απ’ όπου κι αν ακούγεται. Ακόμα κι αν είναι μειοψηφία, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτό».

Η Σεβίλλη, παράλληλα, σε ανακοίνωσή της επισήμανε: «Η Σεβίλλη καταδικάζει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές προσβολές που υπέστη αυτό το Σάββατο ο παίκτης μας Μάρκος Ακούνια και το προπονητικό του επιτελείο κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Χετάφε».