Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ένα ντέρμπι που κρατά αιώνες και ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά σύνορα

Τεν Χαγκ-Κλοπ

i

© Michael Regan/Getty Images

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ένα ντέρμπι που κρατά αιώνες και ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά σύνορα

Κώστας Τσιακλής 08:25 - 05.03.2023 / Ανανεώθηκε: 08:58 - 05.03.2023

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκρούονται ξανά στο μεγαλύτερο ντέρμπι του νησιού, με την κόντρα τους να διαρκεί... αιώνες και να μην είναι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Αναμφίβολα το παιχνίδι που ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Premier League είναι το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Κυριακή (05/03). Οι δύο ομάδες συγκρούονται στο μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας, σε μια κόντρα που ξεκίνησε από τον καιρό της βιομηχανικής επανάστασης.

Ο χαρακτηρισμός ως το μεγαλύτερο ντέρμπι, μόνο τυχαίος δεν είναι αφού είναι οι δύο ομάδες με τους περισσότερους τίτλους στην χωρά, ενώ η κοντρα τους φτάνει ακόμα σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Η διαμάχη αυτή ξεκίνησε κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, όταν οι έμποροι του Μάντσεστερ κατασκεύασαν το κανάλι της πόλης (ολοκληρώθηκε το 1894), λόγω των υψηλών τελών εισαγωγής που επιβάλλονταν από το λιμάνι του Λίβερπουλ.

Κάπως έτσι οι εντάσεις μεταξύ των λιμενεργατών της εργατικής τάξης του Λίβερπουλ και των εργατών στο Μάντσεστερ ανέβηκαν, λίγους μήνες πριν οι δύο ομάδες διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους. Σε αυτόν τον αγώνα η Λίβερπουλ επικράτησε με 2-0 και έστειλε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην δεύτερη κατηγορία.

Η κατασκευή του Manchester Ship Canal ήταν μια πρόκληση για το Λίβερπουλ ως το κατεξοχήν λιμάνι του κόσμου, ενώ το Μάντσεστερ ώθησε στο να γίνει ο παγκόσμιος κόμβος της κλωστοϋφαντουργίας. Οικονομικά και πολιτιστικά το Μάντσεστερ κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσει την πόλη του Λίβερπουλ.

Τη δεκαετία του 1960, η εμφάνιση των Beatles αναζωογόνησε την πόλη και τράβηξε ξανά την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου. Το Μάντσεστερ όμως δεν έμεινε πίσω και ανταπέδωσε με τους Joy Division, New Order, The Smiths, The Stones Roses και Oasis.

Οι δύο πόλεις συνεχίζουν να είναι ισχυροί περιφερειακοί αντίπαλοι. Το Μάντσεστερ απονεμήθηκε τον τίτλο των αγώνων της κοινοπολιτείας το 2002, ενώ το Λίβερπουλ ανακηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008, δείχνοντας έτσι τη σημασία τους για την οικονομία και τον πολιτισμό της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ

Στα ποδοσφαιρικά τώρα, η Λίβερπουλ πήρε μεγάλο προβάδισμα στην μεταξύ τους κόντρα, όταν κυριάρχησε με προπονητές τους Μπιλ Σάνκλι και Μπομπ Πέισλι τις δεκαετίες του 70 και του 80, κατακτώντας συνολικά 24 μεγάλα τρόπαια σε αυτό το διάστημα (11 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 FA Cup, 4 Λιγκ Καπ, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και 1 Ευρωπαϊκό σούπερ καπ).

Στα τέλη του 1986, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσέλαβε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αλλάζοντας την ιστορία της. Τα πρώτα χρόνια με τον Σκωτσέζο δεν ήταν και τα καλύτερα αφού δεν έφεραν κάποιον τίτλο, ωστόσο οι «κόκκινοι διάβολοι» κράτησαν τον προπονητή τους και εν τέλει δικαιώθηκαν, αφού με αυτόν κατέκτησαν 13 Premier League, 2 Champions League, 5 FA Cup, 4 Λιγκ Καπ και 1 διηπειρωτικό και ξεπέρασαν σε τίτλους την αιώνια αντίπαλο της.

Μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον από το Μάντσεστερ το 2013 και την έλευση του Γιούργκεν Κλοπ στο Λίβερπουλ το 2015, οι ρόλοι άλλαξαν ξανά. Η Λίβερπουλ γιγαντώθηκε πάλι και κατέκτησε σχεδόν όλους τους τίτλους με τον Γερμανό τεχνικό (πλην του Europa League), ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ταλαιπωρήθηκε αρκετά, με αποκορύφωμα το σχεδόν εξαετές διάστημα 2017-2023 που έμεινε χωρίς τίτλο.

Πλέον, μετά την κατάκτηση του Carabao Cup από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες σε μεγάλα τρόπαια, αφού μετράνε από 67. Οι φίλοι της Λίβερπουλ μπορούν να υπερηφανεύονται για τα έξι Champions League/Κύπελλα Πρωταθλητριών (έναντι 3 της Γιουνάιτεντ), ενώ οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» μπορούν να μέμφονται για τα 20 πρωταθλήματα (έναντι 19 της Λίβερπουλ).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Επιστροφή στο σήμερα, όπου βρίσκουμε τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να προέρχεται από την κατάκτηση του Carabao Cup. Η ομάδα του Έρικ Τεν Χαχ βρήκε την σταθερότητα που έψαχνε στο πρόσωπο του Ολλανδού τεχνικού και μετράει 4 σερί νίκες και 11 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 3η θέση της Premier League με 49 βαθμούς και είναι στο -14 από την πρωτοπόρο Άρσεναλ, η οποία έχει και δύο παιχνίδια περισσότερα. Παράλληλα, είναι στα προημιτελικά του FA Cup και στη φάση των «16» του Europa League, με τους οπαδούς της να ονειρεύονται το quadruple. Ο προπονητής τους πάντως, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και οι ποδοσφαιριστές του δεν σκέφτονται αυτό το ενδεχόμενο, καθώς είναι μόνο για τους ονειροπώλους.

Από την άλλη έχουμε την Λίβερπουλ, η οποία δεν διανύει την καλύτερη της σεζόν αφού είναι στην 6η θέση με 39 βαθμούς, στο -6 και με δύο ματς λιγότερα από την τέταρτη Τότεναμ, που κρατά την τελευταία θέση που δίνει εισιτήριο για το επόμενο Champions League.

Επιπλέον, οι «κόκκινοι» αποκλείστηκαν νωρίς από το Carabao Cup, αλλά και από το FA Cup. Στο Champions League δε, είναι με το 1.5 πόδι εκτός θεσμού, αφού ηττήθηκε με 2-5 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Άνφιλντ.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορεί να υπολογίζει στους Λουίς Ντίαζ, Τιάγκο Αλκάνταρα και Τζο Γκόμεζ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών.

Ο Έρικ Τεν Χαχ με την σειρά του, δεν θα έχει στην διάθεση του, τους Κρίστιαν Έρικσεν, Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ και Άντονι Μαρσιάλ που είναι τραυματίες. Στον αντίποδα, επιστρέφουν Λουκ Σο και Τζέιντον Σάντσο.

ΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι δύο ομάδες θα παραταχθούν με στόχο τη νίκη, η κάθεμια για τους δικούς της βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για το κίνητρο. Αυτό που μένει να δούμε είναι ποια ομάδα θα είναι αυτή που θα βγει νικήτρια από τον αγωνιστικό χώρο του Άνφιλντ (αν υπάρχει νικητής).

Στα μεταξύ τους ματς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει 90 νίκες, η Λίβερπουλ 80, ενώ 68 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Επί εποχής Premier League (1992 και έπειτα), σε 61 αναμετρήσεις η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει 29 νίκες και η Λίβερπουλ 18, με 14 ματς να λήγουν ισόπαλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λίβερπουλ έχει να χάσει στο Άνφιλντ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ηττήθηκε με 0-1, με γκολ του Γουέιν Ρούνι στο 78’.

Στον πρώτο γύρο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-1, πανηγυρίζοντας την πρώτη της νίκη στη σεζόν. Το σκορ άνοιξε στο 16΄ ο Τζέιντον Σάντσο, με σουτ εντός περιοχής. Στο 53΄, ο Μάρκους Ράσφορντ έφυγε στην πλάτη της άμυνας και έκανε το 2-0. Το μόνο πο κατάφερε η Λίβερπουλ, ήταν να μειώσει με τον Μοχάμεντ Σαλάχ στο 81΄.