Με την παράδοση υπέρ της η Λίβερπουλ - Το τελευταίο «διπλό» της Τότεναμ είναι εν καιρώ Μόντριτς
i

Λίβερπουλ/©printscreen twitter

Με την παράδοση υπέρ της η Λίβερπουλ - Το τελευταίο «διπλό» της Τότεναμ είναι εν καιρώ Μόντριτς

Κώστας Τσιακλής 12:37 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:38 - 30.04.2023

Λίβερπουλ και Τότεναμ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Άνφιλντ» για την 34η αγωνιστική της Premier League. Η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ των «κόκκινων», με το τελευταίο «διπλό» των «Σπερς» να είναι τον Μάιο του 2011 με τον Λούκα Μόντριτς στην αρχική ενδεκάδα.

Λίβερπουλ και Τότεναμ συγκρούονται στο «Άνφιλντ» (Κυριακή 30/04, 18:30) σε ένα must-win παιχνίδι και για τις δύο ομάδες στην προσπάθεια που κάνουν για έξοδο στην Ευρώπη και στο Chamapions League της νέας περιόδου. Τα τελευταία χρόνια οι «κόκκινοι» έχουν πάρει τον άερα των «σπιρουνιών» αφού η ομάδα του Λονδίνου μετράει μόλις δύο νίκες (τελευταία το 2017) ενώ έχει να κερδίσει στο Μέρσεϊσαϊντ από τον Μάιο του 2011.

Τότε η Τότεναμ επικράτησε με 0-2 στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος και εξασφάλισε την 5η θέση, αφήνοντας την αντίπαλο της στην έκτη. Τα τέρματα σημείωσαν ο Ράφαελ Βαν Ντεν Φάαρτ στο 9’ και ο Λούκα Μόντριτς στο 56’. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στον πάγκο της Λίβερπουλ ως αναπληρωματικός ήταν ο Σωτήρης Κυργιάκος. Αυτή ήταν και η μια από τις δύο φορές που η Τότεναμ απέδρασε με «διπλό» από το «Άνφιλντ» στην Premier League (1992 και έπειτα), με την πρώτη να καταγράφεται το μακρινό 1993 (1-2).

Από εκεί και πέρα ακολούθησε «κόκκινος καταιγισμός» αφού από το 2012 και έπειτα, σε 11 αναμετρήσεις στο «Άνφιλντ» η Λίβερπουλ μετράει 7 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Αν προσθέσει κάποιος και τα παιχνίδια που διεξήχθησαν στο Λονδίνο αλλά και αυτά στις υπόλοιπες διοργανώσεις τότε ο απολογισμός ανεβαίνει στις 15 νίκες, επτά ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες.

Ένα από τα παιχνίδια που ξεχώρισαν στο «Άνφιλντ» ήταν αυτό που έγινε στις 30 Μαρτίου του 2014. Οι «κόκκινοι» κυνηγούσαν το πρωτάθλημα μαζί με τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι και η νίκη κόντρα στους «Σπερς» αποτελούσε μονόδρομος. Η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Τότεναμ αφού τη συνέτριψε με το εντυπωσιακό 4-0. Τα τέρματα της αναμέτρησης σημείωσαν οι Λουις Σουάρεζ, Φιλίπε Κουτίνιο, Τζόρνταν Χέντερσον και με αυτογκόλ ο Γιούνς Καμπούλ.

Την περσινή περίοδο η Τότεναμ υποχρέωσε τη Λίβερπουλ σε δύο ισοπαλίες και την κράτησε εν τέλει μακριά από την κατάκτηση της Premier League. Οι δύο ομάδες τα είπαν στο Μέρσεϊσαϊντ την 36η αγωνιστική και το ισόπαλο 1-1 άφησε τη Λίβερπουλ τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, δύο «στροφές» πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Το σκορ «άνοιξε» στο 56’ ο Χιούνγκ Μιν Σον ενώ στο 74’ ο Λούις Ντίαζ έφερε το ματς στα ίσα.

Στον πρώτο γύρο φέτος η Λίβερπουλ πέρασε νικηφόρα από το «Tottenham Hotspur Stadium» με 2-1. Οι «κόκκινοι» προηγήθηκαν με 2-0 χάρη στα γκολ του Μοχάμεντ Σαλάχ (11’, 40’), με την Τότεναμ να μειώνει στο σκορ στο 70’ με τον συνήθη ύποπτο, Χάρι Κέιν.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες και στον τελικό του Champions League το 2019. Αμφότερες προκρίθηκαν εκεί με απίθανο τρόπο αφού η μεν Λίβερπουλ ανέτρεψε το εις βάρος της 3-0 από τη Μπαρτσελόνα στον πρώτο αγώνα (4-0 η ρεβάνς) ενώ η δε Τότεναμ βρέθηκε να χάνει με 2-0 από τον Άγιαξ στην Ολλανδία και με τρία γκολ του Λούκας Μόουρα στο δεύτερο ημίχρονο (το τελευταίο στο 90+6) πήρε την πρόκριση.

Η Λίβερπουλ προηγήθηκε με πέναλτι του Μοχάμεντ Σαλάχ στο 2’, σε μια φάση που έφερε πολλές αντιδράσεις από τα «σπιρούνια». Τη νίκη των «κόκκινων» και το 6ο τους Champions League κλείδωσε στο 87’ ο ήρωας της ανατροπής με τη Μπαρτσελόνα, Ντιβόκ Οριγκί.