Δέκα ιστορικές στιγμές στο Παρίσι για τον Μέσι (vids)

Λιονέλ Μέσι

i

Λιονέλ Μέσι/©Photo by Emmanuele Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images/Ideal Images

Δέκα ιστορικές στιγμές στο Παρίσι για τον Μέσι (vids)

Άγγελος Φραγκισκάτος 19:50 - 01.06.2023 / Ανανεώθηκε: 20:05 - 01.06.2023

Ο Λιονέλ Μέσι αποχώρησε από την Παρί Σεν Ζερμέν. Πάμε να δούμε τις δέκα πιο ιστορικές στιγμές του Αργεντινού ποδοσφαιριστή στον γαλλικό σύλλογο.

Τέλος εποχής για τον Λιονέλ Μέσι, καθώς αποχώρησε από την Παρί Σεν Ζερμέν μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον γαλλικό σύλλογο. 

Ο Αργεντινός επιθετικός δεν θα συνεχίσει στον παριζιάνικο σύλλογο, που το 2021 τον υποδέχτηκε σαν να ήταν βασιλιάς. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία σχέση που πέρασε από την αγάπη στο μίσος μέσα σε μόλις δύο σεζόν. 

Η άφιξη του Μέσι στην Παρί 

Μετά την οδυνηρή αποχώρησή του Μέσι από την Μπαρτσελόνα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να τον έχει στις τάξεις της για οικονομικούς λόγους, ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής αποδέχτηκε την πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν και έφερε επανάσταση στο Παρίσι κατά την άφιξή του, στις 10 Αυγούστου 2021. 

Η μανία με τον Μέσι είχε ξεσπάσει στη γαλλική πρωτεύουσα, τρελάνοντας τους οπαδούς του συλλόγου. Νέοι και όχι τόσο. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι εξίσου. Μπλουζάκια παντού και ξεκάθαρο μήνυμα στην παρουσίασή του στο «Παρκ Ντε Πρενς»: «Το όνειρό μου είναι να πανηγυρίσω άλλο ένα Champions League και νομίζω ότι είμαι στο ιδανικό μέρος για να έχω περισσότερες ευκαιρίες για να το πετύχω». 

Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με την επιθετική τριάδα της Παρί σεν Ζερμέν, Νειμάρ, Μέσι και Εμπαπέ, καθώς και άλλοι παίκτες όπως ο Ντι Μαρία, Παρέδες και Ικάρντι στην τότε ομάδα με προπονητή της ομάδας να είναι ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. 

Το ντεμπούτο του 

Την πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν στις 29 Αυγούστου κόντρα στη Ρεν. Με το νούμερο 30 στην πλάτη του και όχι το κλασικό του 10, που είχε ο Νεϊμάρ, ο Μέσι έπαιξε 30 λεπτά στη νίκη με 2-0 της νέας του ομάδας. 

Ήταν μία ιστορική στιγμή στη ζωή του Αργεντίνου, αφού ως επαγγελματίας είχε φορέσει μόνο δύο φανέλες αυτή της Μπαρτσελόνα και αυτή της Εθνικής. Έπρεπε σιγά σιγά ο Μέσι να αρχίσει να προσαρμόζεται στα έθιμα μιας άλλης χώρας και σε ένα πιο φυσικό ποδόσφαιρο από το ισπανικό. 

Το πρώτο γκολ του Μέσι 

Το πρώτο γκολ του Μέσι με την Παρί ήρθε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2022 για το Champions League κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαντιόλα. 

Πρώτο σύννεφο στη σχέση του Μέσι με την Παρί 

Η εμφάνιση του πρώτου «σύννεφου» στη σχέση του Μέσι με την ομάδα είχε ήδη κάνει την παρουσία του. Ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο, τότε αθλητικός διευθυντής της παριζιάνικης ομάδας, σκιαγράφησε τα πρώτα επικριτικά λόγια κατά του Αργεντινού.

Τον Οκτώβριο του 2021, ήταν θυμωμένος επειδή ο Μέσι είχε μόλις παίξει με την Εθνική ομάδα και κατά την επιστροφή του στο γαλλικό έδαφος έπρεπε να αντικατασταθεί στο ημίχρονο σε έναν αγώνα με τη Λιλ. 

«Είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω. Αυτούς τους δύο μήνες πέρασε περισσότερο χρόνο με την ομάδα του παρά εδώ. Στο τελευταίο ραντεβού της FIFA έπαιξε τρία παιχνίδια και τώρα έχει μυϊκά προβλήματα», είχε πει τότε ο Βραζιλιάνος. 

Πολλά προβλήματα στη πρώτη σεζόν του στο Παρίσι

Ο Covid, και ένας τραυματισμός στο γόνατο τον απομάκρυνε από κάποια παιχνίδια, εκτός Κυπέλλου Γαλλίας και αποκλεισμός από τη φάση των «16» του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης (9 Μαρτίου 2022). 

Την ίδια ώρα, κριτική άσκησαν τα ΜΜΕ της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο μεγάλος στόχος που είχαν όλοι γκρεμίστηκε. Αυτό θα οδηγούσε στην αποχώρηση, μετά τη σεζόν, του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ως προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η πρώτη μεγάλη διάκριση του Μέσι με την Παρί 

Η πρώτη διάκριση του Μέσι ήταν η κατάκτησης της Ligue 1 2021/22 (στις 23 Απριλίου 2022 μετά την ισοπαλία 1-1 με τη Λανς, με γκολ του Μέσι). Ένα είδος έπαθλου παρηγοριάς μετά την απογοήτευση στο Champions League. 

Ωστόσο, ήταν ένας ακόμη τίτλος για τον Μέσι στην καριέρα του. Στη συνέχεια, μήνες αργότερα, πρόσθεσε στη συλλογή του με τα τρόπαια το γαλλικό Σούπερ Καπ με ένα γκολ εναντίον της Ναντ στη νίκη με 4-0. Το 2021/22 έπαιξε συνολικά 34 παιχνίδια και πέτυχε 11 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ.

Παρέμεινε ο μόνος ο Αργεντινός στην ομάδα 

Πιο λιτός σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, τώρα με προπονητή τον Κριστόφ Γκαλτιέ και χωρίς την παρουσία των άλλων Αργεντινών (αποχώρησαν οι Ντι Μαρία, Ικάρντι και Παρέδες), ξεκίνησε ένας νέος κύκλος στην γαλλική ομάδα. 

«Μπορούσα να κάνω μια πολύ καλή προετοιμασία φέτος, κάτι που δεν είχα καταφέρει να κάνω την προηγούμενη. Η δουλειά αυτό το καλοκαίρι ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει με διαφορετικό τρόπο και έφτασα επίσης με διαφορετική σκέψη, άλλο νοοτροπία και πολύ ενθουσιασμό», είχε εξομολογηθεί ο Μέσι. 

Και αυτό το ξεκίνημα ήταν ελπιδοφόρο, καθώς ο προαναφερόμενος τίτλος στο γαλλικό Σούπερ Καπ και καλές συλλογικές εμφανίσεις στη Ligue 1 και στο Champions League, με τον Μέσι να αρχίζει να βλέπει τον παλιό του εαυτό. Πέτυχε 12 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ σε 19 αγώνες. 

Ψυχρή υποδοχή μετά τον παγκόσμιο τίτλο

Μετά την αξέχαστη πορεία στο Κατάρ, νικώντας τη Γαλλία στον τελικό, ο Μέσι επέστρεψε στο Παρίσι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Πριν από εβδομάδες είχε γίνει λόγος για ανακαίνιση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Έμοιαζε σαν παραμύθι, προϊόν του πόσο καλά ήταν το προηγούμενο εξάμηνο στον σύλλογο και στην Εθνική. 

Όμως, εντυπωσιακά, υπήρξε ένα πριν και το μετά από την ψυχρή υποδοχή που έτυχε κατά την επιστροφή του. Δεν τιμήθηκε από τον σύλλογο, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη με τους πρωταθλητές Αργεντινής σε άλλες γωνιές του πλανήτη. 

Νέος αποκλεισμός στο Champions League, σφυρίγματα και χονδρική κριτική

Ο αποκλεισμός του Κυπέλλου Γαλλίας από τη Μαρσέιγ (στις 9 Φεβρουαρίου, 1-2) ήταν μια προειδοποίηση για το τι ακολούθησε για την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία άρχισε να υποφέρει από ακανόνιστη απόδοση. Από την πλευρά του ο Μέσι κατέβασε το επίπεδο του μέσα σε έναν όμιλο που δεν έδινε λύσεις. 

Έτσι, ήδη στη φάση των «16» του Champions League, η Μπάγερν Μονάχου απέκλεισε την Παρί με 3-0 συνολικό σκορ. Που εξαπέλυσε μια πραγματική κόλαση λόγω των νέων προειδοποιήσεων από τους φιλάθλους (συγκεκριμένα, στις 19 Μαρτίου στο εντός έδρας παιχνίδι 0-2 με τη Ρεν στη Ligue 1). Το κράξιμο της Αργεντινής δεν σώθηκε, στοχοποιημένο από τους οπαδούς και τον Τύπο, ξανά. 

Παραπάτημα στη Ligue 1 και το ταξίδι στην Αραβία που κατέληξε να σπάσει τον δεσμό

Η Παρί Σεν Ζερμέν, που ήρθε ως το ακλόνητο φαβορί στο εγχώριο πρωτάθλημα, άρχισε να αναμειγνύει νίκες και ήττες, επιτρέποντας στη Μαρσέιγ και τη Λανς, τους άμεσους διώκτες τους, να τη φτάσουν στη βαθμολογία. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ έχανε επίσης δυνάμεις και ο Τύπος άρχισε να μιλάει για τους διαδόχους του για την επόμενη σεζόν. Επιπλέον, οι ερωτήσεις αυξήθηκαν. Όσο για τον Μέσι, οι συζητήσεις για την ανανέωση με τον παριζιάνικο σύλλογο σταμάτησαν. 

Η αρχική επιθυμία της ηγεσίας για ανανέωση του συνδέσμου τέθηκε στην άκρη. Μετά την ήττα από τη Λοριάν στο γαλλικό πρωτάθλημα και το ταξίδι του Μέσι με την οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία για προσωπικούς λόγους, η Παρί αποφάσισε να του επιβάλει κυρώσεις επειδή δεν είχε προειδοποιήσει και ότι έχασε την πρώτη εβδομαδιαία προπόνηση, ήδη στις αρχές Μαΐου. 

Επιβεβαιώθηκε ο τίτλος και το αντίο

Ο Μέσι κατέληξε να δώσει στην Παρί Σεν Ζερμέν έναν τίτλο πρωταθλήματος, κάνοντας το 1-1 εναντίον του Στρασβούργου. Εν μέσω μιας σχέσης χωρίς επιστροφή, ο σύλλογος παρέλειψε τον Αργεντινό στο βίντεο των πανηγυρισμών που ανέβηκε στα social media. Ο Αργεντινός πέταξε γρήγορα στην Ισπανία με την οικογένειά του.