Η μέρα που ο Μέσι έραψε το τρίτο αστέρι για την Αργεντινή κι έβγαλε εκατομμύρια συμπατριώτες του στους δρόμους

Λιονέλ Μέσι

i

©INTIME

Η μέρα που ο Μέσι έραψε το τρίτο αστέρι για την Αργεντινή κι έβγαλε εκατομμύρια συμπατριώτες του στους δρόμους

Γιάννης Λιβανός • 21:38 - 18.12.2023 / Ανανεώθηκε: 21:38 - 18.12.2023

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο έλαβε χώρα ένας από τους τελικούς που ανέδειξαν την ομορφιά του ποδοσφαίρου και γράφτηκε στην ιστορία. Ο «goat» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Μέσι σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό κι έκανε την Αργεντινή να παραμιλά.

Η πιο μεγάλη βραδιά της Αργεντινής ήταν γεγονός. Εκείνο το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου 2022 ο Λιονέλ Μέσι θα έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και εμείς θα γινόμασταν θεατές αυτού του ιστορικού ποδοσφαιρικού γεγονότος

Φίλαθλοι και μη της Αργεντινής είδαμε εκείνη τη βραδιά τον άνθρωπο που έκανε.. επιστήμη την ντρίμπλα. Τον άνθρωπο που μας εντυπωσίασε εκατοντάδες φορές με ένα απλό άγγιγμα, μία κάθετη πάσα στον χώρο, ένα μαγικό τελείωμα με αριστερό πλασεδάκι.

Τέτοια μέρα πριν έναν ακριβώς χρόνο οι 44 εκατομμύρια κάτοικοι της Αργεντινής ξεχύθηκαν σαν τρελοί στον δρόμο να πανηγυρίσουν αυτό το ποδοσφαιρικό έπος. Αυτό το κατόρθωμα που έμοιαζε άπιαστο μέχρι την στιγμή που ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα.

Ο τελικός στο Κατάρ το 2022 αξίζει να μπει σε πολλά βιβλία αφού θεωρείται πλέον κλασικός από κάθε άποψη. Γιατί, πέρα και πάνω απ’ όλα, ήταν ένας τελικός που δικαίωσε το όνομά του και ανέδειξε την ύψιστη και αιώνια τέχνη του ποδοσφαίρου: απόλυτες ανατροπές, έξι γκολ, παρατάσεις, κορυφαίες συγκινήσεις και δύο σπουδαίους αντιπάλους, σαν ήρωες από μυθιστόρημα, τον κορυφαίο του κόσμου Λιονέλ Μέσι και τον πανίσχυρο, πολυτάλαντο και διάδοχο θα έλεγε κανείς του Μέσι, Κιλιάν Εμπαμπέ. 

Ο ψυχρός εκτελεστής Εμπαμπέ με δολοφονικό το ένστικτο του σκοραρίσματος έβαλε τρία γκολ, απαντώντας κάθε φορά στα βγαλμένα από μια άλλη εποχή γκολ των Μέσι και Ντι Μαρία. Ο απρόβλεπτος πρωταγωνιστής, Εμιλιάνο Μαρτίνεζ ο πλέον τρελός και αποφασισμένος να χαρίσει το Κύπελλο στην Αργεντινή, ο γκολκίπερ που έκανε πραγματικό το θαύμα. Ναι αυτός ο μανιακός τύπος που με τη μοναδική του επέμβαση απέναντι στον Κόλο Μουάνι στα «χασομέρια» της παράτασης έδωσε στον Μέσι την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο που μέχρι τότε δεν είχε στο πλούσιο παλμαρέ του. Αυτόν ενός παγκόσμιου Κυπέλλου. 

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ με βλέμμα που γυάλιζε και με τρομερά ηγετική αποφασιστικότητα έπιασε τα πέναλτι των Κομάν και Τσουαμένι, λυτρώθηκε  για τα όσα γιουχαρίσματα και «ακυρώσεις» είχε ζήσει ως γκολκίπερ παλιότερα και λύτρωσε έναν ολόκληρο λαό χαρίζοντας του τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διάκριση και επιτυχία. Το εύστοχο πέναλτι του Μοντιέλ δημιούργησε ρίγη συγκίνησης σε τόσο κόσμο εντός και εκτός γηπέδου και έδωσε ζεστασιά στην ψυχή του μέσου Αργεντίνου, μέσα στην «καρδιά» του χειμώνα και αποτέλεσε την απαρχή για πολυήμερα πανηγύρια.

Μια χρονιά αιώνιας δόξας για τον Μέσι: Από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ίντερ Μαϊάμι και στην όγδοη Χρυσή Μπάλα (vids)
WORLD CUP

11:57 - 18.12.2023

Μια χρονιά αιώνιας δόξας για τον Μέσι: Από το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ίντερ Μαϊάμι και στην όγδοη Χρυσή Μπάλα (vids)

Ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να κερδίσει το πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή πριν από 365 ημέρες, το τρίτο για την «Αλμπισελέστε» κι έκτοτε η ζωή του άλλαξε σε σημαντικό βαθμό.

Σίγουρα, κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Eμιλιάνο Μαρτίνεζ εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα που έκριναν το ματς - και ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ιστορία. Όμως τότε σε αυτή τη θέση, ο Μαρτίνεζ την έσωσε από το καναβάτσο στο τέλος της παράτασης και την έστειλε στον έβδομο ουρανό με τα δύο πέναλτι που έπιασε, χρίζοντας τυπικά και επίσημα πλέον τον Μέσι ως «goat» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.