Ένα χρόνο μετά, πού είναι οι ήρωες που κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου με την Αργεντινή; (vids)

Λιονέλ Μέσι

i

©Photo by Wagner Meier/Getty Images/Ideal Images

Ένα χρόνο μετά, πού είναι οι ήρωες που κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου με την Αργεντινή; (vids)

Κώστας Τόπας 11:44 - 17.12.2023

Στις 18 Δεκεμβρίου 2022, η Αργεντινή κέρδισε τη Γαλλία στα πέναλτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Που βρίσκονται σήμερα οι αστέρες της «Αλμπισελέστε».

Σε μια χώρα όπως η Αργεντινή, οι ποδοσφαιριστές έχουν συχνά υψηλότερη θέση από τα απλά αθλήματα. Επομένως, τα ονόματα όσων απάρτισαν την ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ 2022 βρίσκονται στο βάθρο για ένα έθνος που δεν είχε σηκώσει το χρυσό κύπελλο από το 1986. Η 18η Δεκεμβρίου 2022 χαράχθηκε στη μνήμη των Αργεντινών φιλάθλων. Τι συμβαίνει όμως με όλους αυτούς τους ήρωες φέτος;

Ο Μέσι τα σάρωσε όλα

Το πρώτο σωστό όνομα δεν χρειάζεται εισαγωγή, αφού εκτός από αρχηγός της «Αλμπισελέστε» είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών: Ο Λιονέλ Μέσι. Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αφού τελείωσε τη διοργάνωση ως ο κορυφαίος σε ασίστ και δεύτερος σε γκολ, ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Παρί Σεν Ζερμέν κερδίζοντας το γαλλικό πρωτάθλημα.

Αργότερα υπέγραψε στην Ίντερ Μαϊάμι του αμερικανικού MLS, όπου τον υποδέχτηκαν ως είδωλο που σε λίγη ώρα έκανε τους οπαδούς της πολιτείας της Φλόριντα να δονούνται, με 11 γκολ και 5 ασίστ σε 14 αγώνες. Επιπλέον, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αργεντινής κέρδισε πρόσφατα την όγδοη Χρυσή Μπάλα του, ο ιστορικός ηγέτης σε αυτό το στατιστικό στοιχείο και ήταν ο πρώτος που την κέρδισε χωρίς να παίζει στην Ευρώπη.

Ο ήρωας του τελικού Εμιλιάνο Μαρτίνες

Ένας άλλος από τους υπεύθυνους για αυτό το ιστορικό κατόρθωμα της «Αλμπσιλέστε», ο τερματοφύλακας Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος κέρδισε επίσης ένα διάσημο βραβείο το ίδιο βράδυ. Ο «Ντίμπου» κέρδισε αυτό του καλύτερου τερματοφύλακα στον κόσμο για τις εξαιρετικές αποκρούσεις που έσωσαν τους Αργεντινούς σε διάφορες στιγμές, όπως η απίστευτη επέμβασή του απέναντι στον Κόλο Μουανί στο τελευταίο λεπτό του τελικού. 

Αργότερα κατάφερε με την ομάδα του, την Άστον Βίλα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι τρίτη στην Premier League, να προκριθεί για να παίξει στη Conference League την επόμενη χρονιά. Η πρώτη φορά που έπαιξε στην Ευρώπη μετά από 13 χρόνια. Ακόμη, με την εθνική ομάδα κατάφερε να σημειώσει το ιστορικό ρεκόρ των 752 αήττητων συσσωρευμένων λεπτών.

Η «σφιχτή» τετράδα άμυνας

Η σφιχτή αμυντική της Αργεντιής, ήταν άλλο ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της στο Κατάρ το 2022 και αυτό συνεχίστηκε και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο δεξιός μπακ Ναουέλ Μολίνα, οι σέντερ μπακ Νικολάς Οταμέντι και Κρίστιαν Ρομέρο και ο αριστερός μπακ Νικολάς Ταγκλιάφικο. Καθένας τους, εκτός από τον τελευταίο, επέστρεψε στις αντίστοιχες ομάδες του, όπου είναι αναντικατάστατα αστέρια.

Ο πρώην παίκτης της Μπάνφιλντ ήταν ο μόνος από αυτούς που άλλαξε ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και πήρε μεταγραφή στην Λυών από τον Άγιαξ του Άμστερνταμ. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του είναι τελευταία θέση στη Ligue 1 σε μια ασυνήθιστη κατάσταση για την οντότητα της Λυών.

Οι κινητήριοι μοχλοί στον άξονα της Αργεντινής, Ροντρίγκο Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες και Αλέξις ΜακΆλιστερ συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η «Αλμπισελέστε» να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμού. Ο Ντε Πολ επέστρεψε με τον Μολίνα στην Ατλέτικο και ήταν υπεύθυνοι για το ότι η ομάδα τους είχε ένα φανταστικό 2023. Από την πλευρά του, ο Φερνάντες επέστρεψε σε μια άψυχη Τσέλσι, όπου, παρά το αγωνιστικό του επίπεδο, οι «μπλε» δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκούς αγώνες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Από την άλλη, ο ΜακΆλιστερ κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην καλύτερη ιστορική της θέση -την έκτη- στην Premier League, και προκρίθηκε στο Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

Η επίθεση

Αν και άλλαζε κάπως, η Αργεντινή είχε «συνήθεις ύποπτους» στα περισσότερα παιχνίδια. Ο παίκτης της Ίντερ, Λαουτάρο Μαρτίνεθ ήταν βασικός στην πορεία της ομάδας του στον τελικό του Champions League, τον οποίο έχασε από τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου έπαιξε ο συμπαίκτης του Χούλιαν Άλβαρες, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αργεντινός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που κέρδισε το Copa Libertadores, το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Champions League σε όλη την καριέρα του. Ένα άλλο αξιοσημείωτο όνομα είναι ο Άνχελ Ντι Μαρία, του οποίου η επιστροφή στο Ροζάριο Σέντραλ φημολογείται. Ο «Fideo» έφυγε από την Παρί Σεν Ζερμέν μετά από επτά σεζόν για να επιστρέψει στην πορτογαλική Μπενφίκα.

Ο «μαέστρος»

Υπήρχαν και άλλα ζωτικής σημασίας ονόματα υπεύθυνα για τον αξιομνημόνευτο τίτλο, όπως ο Πάουλο Ντιμπάλα, ο Λεάντρο Παρέδες και ο Γκονσάλο Μοντιέλ που σκόραραν στα πέναλτι του τελικού εναντίον της Γαλλίας. Αλλά, χωρίς αμφιβολία, κάθε όνομα σε αυτό το κάλεσμα θα είναι πάντα παρόν στη μνήμη της Αργεντινής μαζί με αυτό του ηγέτη που σημείωσε αυτή την επιτυχία: τον Λιονέλ Σκαλόνι.

Λουίς Σουάρες: «Ο Μέσι δεν μου ζήτησε να πάω στην Ίντερ Μαϊάμι, έτσι βγήκε το "MSN"»
REST OF THE WORLD

10:19 - 16.12.2023

Λουίς Σουάρες: «Ο Μέσι δεν μου ζήτησε να πάω στην Ίντερ Μαϊάμι, έτσι βγήκε το "MSN"»

Ο Λουίς Σουάρες μίλησε για την επιθυμία του να ενταχθεί στην Ίντερ Μαϊάμι προκειμένου να σμίξει ξανά με τον παλιό του φίλο, Λιονέλ Μέσι, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν του έχει γίνει καμία κρούση από τον Αργεντινό αστέρα.

Ο προπονητής, ο οποίος ανέβηκε στο ιστορικό βάθρο που αποτελείται από τους Σέσαρ Λουίς Μενότι και Κάρλος Μπιλάρδο, άναψε «φωτιές» όταν, αφού κέρδισε τη Βραζιλία στο Μαρακανά για πρώτη φορά στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής, αμφισβήτησε τη συνέχειά του στην κεφαλή της «Αλμπισελέστε». Προς το παρόν, το μέλλον του είναι άγνωστο.

🔴Sportal Sunday Live με Ατρόμητος - Παναθηναϊκός και όλη τη δράση της αγωνιστικής

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!