Κλοπ vs Γκουαρντιόλα: Το τελευταίο «μπρα ντε φερ» μιας εμβληματικής αντιπαλότητας στην Premier League (vid)

Γιούργκεν Κλοπ- Πεπ Γκουαρδιόλα

i

Κλοπ / screenshot via Twitter

Κλοπ vs Γκουαρντιόλα: Το τελευταίο «μπρα ντε φερ» μιας εμβληματικής αντιπαλότητας στην Premier League (vid)

Κώστας Τόπας 09:06 - 10.03.2024 / Ανανεώθηκε: 10:02 - 10.03.2024

Το ντέρμπι της Κυριακής (10/03, 17:45) μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι είναι πιθανότατα η τελευταία φορά που ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα αναμετρηθούν σε αγώνα της Premier League.

Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Σίτι (10/03, 17:45). Παρά τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο πόλεων, αυτοί οι δύο σύλλογοι δεν θεωρούνταν ποτέ αντίπαλοι. Όταν η Λίβερπουλ κέρδισε τη Σίτι με 6-0 τον Οκτώβριο του 1995, ήταν απλώς ένα ακόμη παιχνίδι. Όταν ο Κίκι Μουσάμπα σκόραρε στο 90ο λεπτό εναντίον της Λίβερπουλ τον Απρίλιο του 2005, ήταν απλώς άλλο ένα ματς.

Τώρα, ο κόσμος σταματάει για να παρακολουθεί αυτούς τους δύο να μάχονται, εν πολλοίς λόγω των δύο προπονητών που θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι στο «Άνφιλντ» το απόγευμα της Κυριακής (10/03, 17:45). Η επιτυχία που έφεραν στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, αντίστοιχα ανέβασαν τον πήχη στο αγγλικό παιχνίδι. Πριν φτάσουν στην Αγγλία, δεν είχε υπάρξει ποτέ σεζόν στην Premier League όπου δύο ομάδες είχαν σπάσει το ρεκόρ των 90 βαθμών, αλλά τόσο το 2018-19 όσο και το 2021-22, η Λίβερπουλ του Κλοπ και η Σίτι του Γκουαρντιόλα έκαναν ακριβώς αυτό, με την τελευταία ομάδα να κερδίζει τον τίτλο. Και στις δύο περιπτώσεις.

Μεταξύ τους, συγκεντρώνουν τους κορυφαίους βαθμούς σε μια σεζόν στην Premier League (Λίβερπουλ – 99 (19-20) και 97 (18-19), Σίτι – 100 (17-18) και 98 (18-19). Και οι δύο βέβαια θα χρειαστεί να βελτιώσουν ελαφρώς το ποσοστό βαθμών ανά παιχνίδι για να ξεπεράσουν τους 90 ξανά αυτή τη σεζόν, αλλά θέτουν το ρυθμό για άλλη μια φορά μαζί με την Άρσεναλ σε μια συναρπαστική κούρσα τίτλου έως το φινάλε.

Ωστόσο, η αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι απλώς ένα σημαντικό παιχνίδι στην κούρσα για την κατάκτηση της Premier League. Πρόκειται να είναι η τελευταία φορά που ο Κλοπ και ο Γκουαρντιόλα θα αναμετρηθούν στην Premier League και πιθανώς σε όλες τις διοργανώσεις, τουλάχιστον με τους σημερινούς συλλόγους τους (και οι δύο ομάδες παραμένουν στο Κύπελλο Αγγλίας). Όταν ο Κλοπ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αυτή θα είναι η τελευταία του σεζόν ως προπονητής της Λίβερπουλ - επιμένοντας ότι δεν θα αναλάβει ποτέ άλλη αγγλική ομάδα στο μέλλον - ο Γκουαρντιόλα ρωτήθηκε για τις σκέψεις του. Αν και δεν μπορούσε να κρύψει κάποια ανακούφιση, αφιέρωσε επίσης χρόνο για να αποτίσει φόρο τιμής στον «καλύτερο αντίπαλό του».

«Θα κοιμηθώ καλύτερα», αστειεύτηκε. «Την ημέρα πριν παίξω με τη Λίβερπουλ, ήταν πάντα ένας εφιάλτης. Δεν μπορούμε να ορίσουμε την περίοδο μας εδώ χωρίς αυτόν, χωρίς τη Λίβερπουλ. Ο καλύτερος αντίπαλος που είχα ποτέ στη ζωή μου». Αυτός ήταν ο σεβασμός τους, ο ένας για τον άλλον όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλο που έδειχναν ανήσυχοι και μερικές φορές μπροστά στα Μέσα ενημέρωσης, φρόντιζαν τακτικά να προσφέρουν τον υψηλότερο έπαινο και σεβασμό ο ένας στον άλλο.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Κλοπ χαρακτήρισε επίσης τον Γκουαρντιόλα «τον καλύτερο προπονητή του κόσμου», ενώ ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα επέμεινε ότι οι αγώνες του με τον Κλοπ ήταν μεγάλο μέρος της δικής του εξέλιξης. «Απολύτως, με έκανε καλύτερο», είπε ο τεχνικός της Σίτι. «Με βοήθησε να σκεφτώ πολλά πράγματα με τα προβλήματα που μας έχουν δημιουργήσει, είναι μέρος του όταν είσαι πολλά χρόνια σε αυτή την επιχείρηση, αυτός και οι ομάδες του, εδώ και η Ντόρτμουντ ήταν πάντα μεγάλοι αντίπαλοι, καλά παιχνίδια και για τους δύο. Και οι δύο ομάδες έχουν θετική προσέγγιση στα παιχνίδια και πάντα ελκυστικές».

Ήταν ήδη εξοικειωμένοι μεταξύ τους από τις συγκρούσεις τους στη Γερμανία. Η Μπάγερν Μονάχου του Γκουαρντιόλα κέρδισε τις τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις της στην Bundesliga με την Μπορούσια Ντόρτμουντ του Κλοπ, με τους Βεστφαλούς να κερδίζουν την άλλη. Ο Κλοπ βέβαια είχε καλύτερο απολογισμό στα παιχνίδια κυπέλλου, κερδίζοντας την Μπάγερν σε δύο DFL-Supercup. Ο Γκουαρντιόλα και η Μπάγερν κέρδισαν τον τελικό του DFB-Pokal 2013-14 εναντίον τους, αλλά ο Κλοπ πήρε κάποια εκδίκηση όταν η Ντόρτμουντ κέρδισε τον αντίπαλό της στους ημιτελικούς την επόμενη σεζόν. Ο Κλοπ έφτασε στη Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015 και από την αρχή της επόμενης σεζόν, ο Γκουαρντιόλα ήταν στη θέση του στη Σίτι καθώς ετοιμαζόταν να δώσει ξανά μάχη.

Και πάλι, η ομάδα του Κλοπ έχει καλύτερη απόδοση σε αγώνες κυπέλλου. Η Λίβερπουλ κέρδισε τη Σίτι με 5-1 συνολικό σκορ, στους προημιτελικούς του UEFA Champions League 2017-18 και κέρδισε 3-2 στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας το 2021-22, αν και οι παίκτες του Γκουαρντιόλα κέρδισαν τη Λίβερπουλ με το ίδιο σκορ στο EFL της περασμένης σεζόν. Έχουν επίσης μία νίκη στο Community Shield ο ένας εναντίον του άλλου.

Την Κυριακή θα είναι η 16η και πιθανή τελευταία συνάντηση στην Premier League. Μέχρι στιγμής, ο Κλοπ έχει κερδίσει τέσσερις, ο Γκουαρντιόλα πέντε, με τους δύο να έχουν επίσης έξι ισοπαλίες, οπότε μια νίκη της Λίβερπουλ θα άφηνε τα πράγματα ωραία και ομοιόμορφα. Όλες οι νίκες τους στο πρωτάθλημα υπό τον Κλοπ έχουν έρθει στο Άνφιλντ, οπότε σήμερα αυτό είναι καλός οιωνός για τους «Reds». Συνολικά στις προηγούμενες 15 συναντήσεις της στην Premier League, η Μάντσεστερ Σίτι έχει σκοράρει 30 γκολ έναντι 19 της Λίβερπουλ. Η ομάδα του Κλοπ έχει κατά μέσο όρο 8,9 σουτ ανά παιχνίδι έναντι 12,0 της Σίτι, ενώ τα αναμενόμενα γκολ (xG) ανά αγώνα είναι 1,02 έναντι 1,64 της Σίτι.

Κλοπ: «Ο Γκουαρντιόλα είναι ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου»
PREMIER LEAGUE

18:53 - 08.03.2024

Κλοπ: «Ο Γκουαρντιόλα είναι ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου»

Αποθεωτικά σχόλια για άλλη μια φορά είχε να κάνει ο Γιούργκεν Κλοπ για τον Πεπ Γκουρντιόλα τον οποίο χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο προπονητή του κόσμου, στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του ματς της Λίβερπουλ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Κλοπ και Γκουαρντιόλα θα παλέψουν μέχρι τέλους για την κατάκτηση της φετινής Premier League. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στο «Άνφιλντ» την Κυριακή (10/03, 17:45) ή στην κούρσα του τίτλου τον Μάιο, ο Κλοπ και ο Γκουαρντιόλα έδωσαν στην Premie League μία από τις καλύτερες μάχες προπονητών.