Το «χρυσό» πέναλτι του Τσιμίκα και η ιστορία με τη «ρώσικη ρουλέτα»

Το «χρυσό» πέναλτι του Τσιμίκα και η ιστορία με τη «ρώσικη ρουλέτα»

Στέλιος Βαρδάκης 11:11 - 25.02.2024 / Ανανεώθηκε: 12:27 - 25.02.2024

Αρκετοί τελικοί μεταξύ Λίβερπουλ και Τσέλσι τα τελευταία χρόνια, με όλους να οδηγούνται στα πέναλτι και να έχουν την ίδια κατάληξη.

Λίβερπουλ και Τσέλσι διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους με φόντο την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην Αγγλία τη φετινή σεζόν, του Λιγκ Καπ. Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που οι δύο συγκεκριμένες ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες σε κάποιον τελικό.

Το απίθανο στατιστικό σε όλους αυτούς τους τελικούς είναι ότι όλοι κατέληξαν να κριθούν στα πέναλτι και σε όλους χαμογέλασαν οι «Κόκκινοι» στο τέλος.

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2019 με τον τελικό του UEFA Super Cup. Η νικήτρια του Champions League της προηγούμενης χρονιάς, Λίβερπουλ, αντιμετώπισε την νικήτρια του Europa League, Τσέλσι.

Το αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας ήταν το 1-1 με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση. Ο Ζιρού είχε σκοράρει για τους «μπλε» (36') για να απαντήσει με τoν Μανέ η Λίβερπουλ (48'). Στον έξτρα χρόνο ο Σενεγαλέζος με δεύτερό του τέρμα στο ματς έκανε την ανατροπή και έδωσε προβάδισμα στους «Κόκκινους», όμως ο Ζορζίνιο με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έφερε και πάλι ισορροπία στο ματς, το οποίο κρίθηκε στη διαδικασία της «ρωσικής ρουλέτας». Εκεί, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ με ήρωα τον Άντριαν πανηγύρισε τη κατάκτηση του 4ου τροπαίου της ιστορίας της.

Το 2022 οι δύο ομάδες βρέθηκαν δύο φορές αντιμέτωπες σε τελικό. Αρχικά, για το Λιγκ Καπ (όπως και τώρα) με το ματς να λήγει ισόπαλο χωρίς σκορ τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση αν και οι δύο ομάδες είχαν δοκάρια και αρκετές ευκαιρίες, ενώ η μπάλα κατέληξε τέσσερις φορές στα δίχτυα, ωστόσο καμία φορά δεν μέτρησε γκολ.

Στη διαδικασία των πέναλτι οι δύο ομάδες ήταν εύστοχες σε όλες τις εκτελέσεις μέχρι να έρθει η ώρα των τερματοφυλάκων. Ο Κέλεχερ ευστόχησε στο δικό σε αντίθεση με τον Κέπα ο οποίος έστειλε τη μπάλα άουτ και η Λίβερπουλ κατέκτησε το 9ο τρόπαιο της ιστορίας της (πολυνίκης του θεσμού).

Λίγους μήνες αργότερα οι σύλλογοι αναμετρήθηκαν ξανά αυτή τη φορά για τον τελικό του FA Cup. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το 0-0 αλλά για ακόμη μια φορά οι δύο ομάδες είχαν χάσει πάρα πολλές ευκαιρίες, ενώ αμφότερες είχαν και δοκάρια.

Στα πέναλτι ο ήρωας αυτή τη φορά έμελλε να έχει άρωμα... Ελλάδας. Το τελευταίο πέναλτι «κληρώθηκε» στα πόδια του Κώστα Τσιμίκα ο οποίος με περίσσια ψυχραιμία κατάφερε να νικήσει τον Μεντί και οι «Ρεντς» να κατακτήσουν το 8ο Κύπελλο της ιστορίας τους.

Μένει να δούμε τώρα εάν η ιστορία θα επαναληφθεί ή αυτή τη φορά θα έχουμε νικητή από την κανονική διάρκεια του αγώνα ή έστω από τον έξτρα χρόνο της παράτασης.